Kako je biti u balonu?

by | apr 7, 2007 | Blog | 14 comments

\”Kada je protok informacija ometen, onda pada mrak i raste nespokojstvo. Svijet, u stvari, postaje suviše miran. Mi se osjećamo usamljeni\”.

Piše: Duško Vuković

Britanski poručnik Karman, jedan od 14 britanskih mornara i mornarke koje je zarobila Iranska revolucinarna garda pod izgovorom da su ušli u iranske teritorijalne vode, rekao je, nakon oslobađanja i dolaska u Britaniju, da su on i njegove kolege bili gladni informacija, da nijesu znali da li u Britaniji znaju da su nestali i da su se osjećali kao zatvoreni u balonu.

Slično se osjećao, mnogo godina ranije, jedan američki vojnik, zarobljen u Vijetnamu. Džon Mek Kejn je pet i po godina proveo u zatvoru u Hanoju. Ono što mu je najviše nedostajalo, priznao je nakon oslobađanja, nije bila udobnost, hrana, sloboda, čak ni porodica i prijatelji.

Šta je, toliko, falilo zarobljeniku?

"Najviše su mi nedostajale informacije – necenzurisane, neizobličene, obilne informacije", kazao je Džon Mek Kejn.

Oni koji su pratili priču o zarobljavanju i oslobađanju britanskih mornara i mornarke mogli su lako primijetiti da su jedno pričali dok su bili iranski zarobljenici, a drugo kad su ponovo "pali" u ruke svojih pretpostavljenih.

Poručnik Karman je odsustvo necenzurisanih informacija opisao kao osjećaj zatvorenosti u balonu. Ja, kao neko ko, recimo, želi da zna šta se zaista dešavalo u Persijskom zalivu, a potom na iranskom kopnu, imam sličan osjećaj izolovanosti od tačnih informacija.

Nijesam lud da povjerujem da su iranski zarobljenici pred kamerama tamošnje televizije govorili istinu, ali, takođe, nijesam blesav da povjerujem u njihovu verziju priče kad su se dokopali "domaćeg bunjišta".

Ma, naravno, da mi neće propasti nikakvi poslovi ako nikada ne saznam šta se zaista dešavalo u vezi sa britanskim mornarima i mornarkom, ali je mnogima među nama što – šta propalo i krenulo kuda ne treba početkom devedesetih zbog odsustva necenzurisanih, neizobličnih, obilnih informacija.

Ne nadam se, ali bih baš volio da onaj poručnik Karman počne da bloguje, otvori dušu i probuši balon koji nas dijeli od istinite priče.

"Kada je protok informacija ometen, onda pada mrak i raste nespokojstvo. Svijet, u stvari, postaje suviše miran. Mi se osjećamo usamljeni".

Navedeni citat je posuđen iz sjajne knjige "Elementi novinarstva", koju su napisali Amerikanci Bil Kovač i Tom Rozenstil, a ovdje je preveli i izdali CID i Institut za medije.

Kako vam je u balonu, aaa?

14 0 komentara

 1. Plannco Wallach Senior

  ja mislim da Iranci nijesu toliko uznapredovali ter misle da je zbog Svjeckog MIRA, BLAGOSTANJA i DEMOKRATIJE dozvoljeno fizichki muchiti zarobljenike. to je valjda rezervisano za VRHUNSKU DEMOKRATIJU tipa Great Britain and USA – Muchenjem za Mir. Jiipiii!

  te dvije drzave, ustvari – njihove vladajuce garniture, su nadrasle way out sve Zenevske konvencije, koje josh uvijek poshtuju (pre)ostale drzave nerazvijene DEMOKRATIJE.

  interesantno je da su svi muchitelji na neki svoj perverzan nachin RELIGIOZNI. ter, u postmodernom maniru se vracaju starom dobrom – BATINA JE IZ RAJA IZISHLA.
  ja bih se mogao zakleti da nash Precident Bush u osami, gde ga zena ne vide, oblachi kozne gace i bicuju lutke sa arapskim likom,
  ubrzavajuci dolazak NEBESKOG CARSTVA.

  Iranci, naravski, nijesu Arapi. naci ce se kakva lutka s persijanskim likom. vazno je da “DEMOKRATIJA” ima koga bichovati.
  ….
  u zemljama VISOKE DEMOKRATIJE su najprodavaniji i najgledaniji filmovi sa scenama fizichkog nasilje. to neshto govori – KAKAV NAROD TAKAV IM PRECIDENT.

 2. Mislilac

  Po mome shvatanju, Dusko je trebao da izabere neku lokalnu temu. Puno nas je bilo u nekom nasem ‘balunu’. Ne treba mi da gledamo sta se desava tamo ‘iza Crnog Mora’. Ostavimo Amerima i Britancima da “demokratizuju” Iran, Irak, Avganistan i citav Bliski Istok. Mene su ucili da se ne vrsi demokratizacija sa oruzjem. Sto se tice nekih zarobljenika, kako su (mal)tretirani u zatvoru, neka oni daju izjave za TV i medije, mozda ce zaraditi koju funtu, dolar i evro. Njihova ‘istina’ ne moze da bude moja istina. I na kraju: “Strah junastvu cesto obraz kalja”. To je nasa lokalna istina koja ne vazi za zarobljenike u ratove Treceg Milenijuma. Srecni Vam praznici koje proslavljate.

  PS. Vala Bogu jeli Isus Vaskrsao?

 3. Milovan Vukov Jankovic ,Danska

  Svi se KUNU CHASHCU I OBRAZOM,
  u ZIVU ISTINI,
  JESTE VASKRSNUO, PRVA JE VIDJELA MARIJA MAGDALENA, a ko zeni ne VJERUJE, toga se TREBA KLONIT, i takve ne treba KLONIRAT,
  nama su POTREBNI VJRUUSHCI,
  koji ce GOLOM GUZICOM, dok prze svoja JAJCA, na vruci SHPORET, da se KUNU u CHAST I OBRAZ, da je ONO SHTO ONI ZBORE, PAPA u RIMU, i POP RISTO NA RAVNO CETINJE, dje su NASHE SVE SVETINJE,
  ZIVA ZIVCATA ISTINA,
  ONI PREDJESHNJI; SU SE KLELI U MARKSA i MATERIJALIZAM, U ZIVU ZIVCATU MARKSISTICHKU MATERIJALISTICHKU ISTINU, da materija nije unishtiva i ako su ATOMSKE BOMBE POCHELE DA UMISHTAVANJEM MATERIJE I OSLOBADJANJEM KVANTA ENERGIJE; RASPICHAJU MATERIJU, ovi nashi KOMUNISTICHKI PAMUCHNI QURCHEVI NA BATERIJU, su nam i dalje prodavi NATO , kao KRVNOGA NEPRIJATELJA, kojeme DANAS PROSTIRU CRVENE PONJAVE i BALAJU OVE GENERALE CRNOGORSKOM SLINOM, koju su do juche osecali, po SHUMAMA I GORAMA nashe ZEMLJE PONOSNE, sa pola VJERUJUSHCIH REZERVNIH OFUCIJERA u MASKIRNU UNIFORMU, sve za NJIHOVU ZIVU ZIVCATU ISTINU, a sa NOVINARIMA, DR-OVIMA, MR-OVIMA, SH-OVIMA, AKADEMICIMA, POSMOODERNISTIMA i KOMUNISTIMA, kao ZIVIM ZIVCATIM SHJEDOCIMA ZIVE ZIVCATE ISTINE , hebala ih balava PLITKOST NJIHOVIH LAZI, koju platismo sa STOTINU HILJADA POBIJENIH CIVILA, i MILIJONIMA RASELJENIH I UNESRECENIH.

  ZBOG PLITKOSTI UMA,
  I NEDOSTATKA STVARNIH MISLIOCA,
  TRAGACHA ZA ISTINOM, DUBOKIH ORACHA, KOJI NE HEBU POSTOJECE i NE GREBU PO PORSHINI, NEGO OPEROSHU NA OTVORENOM SRCU, I PRAZNIM PUSTIM CHUTURAMA SA STANDARDNIM MOZDANIM CELINAMA,
  KOJE SU NAVIKLE NA PRODAVANJA MUDA ZA BUBREGE.

  NISHTA NAMA NE TREBAJU PERSISKI BALONI, NITI ONI ANGLO-JAMERICHKI,
  IMAMO MI NASHE DUVACHE NASHIJEH BALONA, BEZ GRAMA KISEONIKA, OD KOJIH SVAKA ISTINA U DOBA MATERIJALIZMA I ISTINA U NOVO DOBA RENESANSE I VASHRSHCAVANJA VASKRSNIJA MUCKOVA U DOMACEM IZDANJU,
  SA RTCG PERJANICOM, REZIMSKOM JAVNOM KUCOM, SA KUCICIMA I ODZAKOVICIMA, SVE RISHCANIN DO RISHCANINA,
  KOJI SE TUCAJU SA OFARBANIJEMA MUCKOVINA.

 4. slobodanKonacno

  Pravo da ti kazem Dusko da me ocete ostavit bez informacija ka da bi se ponovo rodio. Svi se borite da ja budem informisan. A ja to necu. Ocu da gledam televizuju, nemogu od glupavo neobrazovano nadmeno pokvarenih poslanika izabranih toboz narodnom voljom. Oni siledzijski galame da ja budem informisan o tome sto oni misle o ovome ili onome. Ne interesuje ih sto ja to necu i sto sve sto oni melju smatram gluposcu i avetlukom. A onda me ubjedjuju da je to demokratija da ih ja i ostali narod moramo slusat. Na RTV CG me svako satno informisu ka da rezu salamu. Ni sami ne znaju sto pricaju, a kamoli da vode racuna da ja budem informisan o necemu sto se mene tice. Informisanje je u obicnom zivotu svedeno na zajebanciju onih kojima se plasiraju informacije i na ozbiljno angazovanje onih koji informisu prve, da im sto vise zadju u dzep. Otuda i tvoja prica o informisanju djeluje zajebantski i onako da se malo zabavljas na racun ovija raspamecenih. Ovakvoga gadluka i uzasa koji se normalno izludjelim gradjanima servira putem sredstava javnog informisanja nikad nije bilo vise a tendencija je da ga bude jos vise. Daleko vi kuca sa vasim informacijama kazu svi koliko ih ima a da su imalo u pamet.
  Nasa sam odlican nacin da se ne informisem ni o cemu. Gledam da sam sto dalje od sredstava javnog informisanja koja daju informacije. Za pocetak je odlicno. Zivot bez novina, bez dnevnika, bez Inpulsa be Pecata i okruglih stolova, duela kretena po televizijama i radijima itd i tsl, izgleda sjajno. Ako me slucajno zarobe Iranci ili Avganistanci vidjecu i taj drugi vid nedostatka informacija. Ma cini mi se da bi i takvo zarobljenistvo bilo bolje od ovoga vasega zarobljavanja sredstvima informisanja.

 5. Plannco Wallach Senior

  treba biti pozitivno informisan iz jednog prostog razloga – da te sjutra neko ne povede ka vola na klanje.

  ‘aj, stariji smo, nije greda da poginemo za NAFTU koja zivot znachi. bolje je da poginemo ljucki na nekih 150 milja na sat, nego da sporo istrulimo kraj rachunala, hiik!

  ali, kako bi vam bilo da vam onaj sadist Dik Lanchani odvede djecu na neku klanicu u Afganistanu, Iranu … ili u Iran?

  ne zavaravajte se! Berlinski zid je srushen.
  dolazi jeziva realnost.

 6. Nema nista novije

  Sta ce nama INFORMACIJE obicnim smrtnicima? Najsrecniji su ljudi i zene koji su najmanje informisani. Sobodan pristup informacijama trebalo bi zabraniti. Zivio sam 8 godina u jednoj pustinji sa lokalnnim stanovnistvom, nijesmo imali nikakvih informacija sa strane, nije bilo TV, radija ni stampe. Bili smo srecni, cijenili smo jedni druge i blizu okolinu. Poslije 8 godina, napustih taj moj MALI SRECNI SVIJET, prikljucih se Vama koji ste dobro informisani. Sada ja necu da vas informisem i da vam pisem, zasto Vas pogresno informisu? Necu da vam kvarim Vase prividno dobro raspolozenje.

 7. Plannco Wallach Senior

  prosto recheno… treba traziti samo informacije koje su ti potrebne. vishak i manjak informacija nijesu zdravi.
  u INFORMATICHNO DOBA kad je “obichan” choek bombardovan tonama informacija treba biti veoma probirljiv izmedju vaznog i nevaznog, fakta i misljenja, glavnog i sporednog, glavnih ideja i detalja…
  potrebnog i nepotrebnog, upotrebljivog i neupotrebljivog.

  naravski, blogovanje je u najboljem sluchaju mlacenje bloginja.

 8. DuškoV

  “Sta ce nama INFORMACIJE obicnim smrtnicima?”

  Oni koji vladaju i manipulišu ljudima upravo računaju na to da obični smrtnici nijesu dobro informisati i da ne treba da budu dobro informisani.

 9. Djuturum

  Ostavite nas obicne smrtnike da mirno zavrsimo sa ovozemaljskim zivotom. Nas niko nista ne pita, mi samo postojimo u evidenciji-‘knjiga’ rodjenih. Pored te prve ‘knjige’ gdje smo upisani, brzo cemo biti zavedeni i u onu drugu (i poslednju) ‘knjigu’ UMRLIH. Vama Dusko i ostalima zelimo, DA BUDETE DOBRO INFORMISANI i da buduce generacije budu mnogo srecnije. Zivjeli!

 10. neinformisani

  Oni koji vladaju i manipulisu ljudima upravo koriste informacije da vladaju i upravljaju ljudima. Uzmimo Hitlera. Kako je on sjajno informisa ljude da su najbolji, najjaci, najpametniji i da zato treba sve da pokore.
  Uzmimo za primjer Slobu Milosevica. Njemu su Politika RTS itd sluzile da informisu gradjane kako bi ih tako informisane bolje navuka na zlo. Britanski vojnici koji su zarobljeni u Iranu su na osnovu informisanja da rade pravednu stvar krenuli da pomazu u Irak. A onda im coce fali informacija sto se desava. Bistro,ne?

 11. Bezimeni

  Imali iko kakve INFORMACIJE o nasemu Dusku Vukovicu? Mene to najvise interesuje ovoga jutra, koje je doslo odjen kod mene, na 12 stepeni juzno od Ekvatora. Nikada nijesam vidio toga dobrog coeka, ipak zahvaljujuci sto sam citao ono sto je pisao, upoznao sam ga dobro. Da li mogu Informacije koje dobijamo da budu pogresne, gospodine Vukovicu? Kako mogu da se preko Informacija koje svakodnevno dobijamo, ocjenjuju ljudska bica na DOBRA I LOSA?

  Nekada davno sam se predstavio jednoj osobi, kazao joj moje puno ime i prezime. Rece mi ta osoba, na osnovu Informacija koje je citao za mene, da me dobro poznaje. Nije htjela ta osoba vise da prica sa mojom ‘malenkoscu’. Pomislih, nijesam ja takav, dobili su POGRESNNE INFORMACIJE O MENI. Eto, zbog cega ja ne volim informacije. Pozdrav svima.

 12. PWS

  informacija je osnovna chestica i prapochetak svakog ZNANJA.

  pravovremena informacija je ono shto presudno utiche na vash zivotni put u kapitalistichkim drzavama.

 13. DuškoV

  “Oni koji vladaju i manipulisu ljudima upravo koriste informacije da vladaju i upravljaju ljudima.”

  Naravno da koriste informacije, ali na način koji njima odgovara. Svi koriste informacije, samo što ih neko koristi da bi sakrio istinu, a neko da bi istinu otkrio.

  Evo nekoliko napomena o tome šta rade propagandisti:

  • Selektivno koriste neke široko rasprostranjene priče
  • Koriste nepotpune činjenice ili nepotpun istorijski kontekst
  • Pojačavaju razloge i motive koji djeluju kao prijetnja pojedincima ili grupama
  • Sužavju izbor izvora koji obezbjeđuju uvid u situaciju. (Primjera radi, glavni mediji intervjuišu eksperte bliske vladi ili tretiraju vladine izvore kao činjenice, ne provjeravajući ih)
  • Demonizuju protivnike na način da se ne daje potpuna slika šta nije dobro
  • Sužavaju fokusa rasprave, pri čemu se često procjene prave na osnovu mišljenja koje je formirano unutar toga suženog okvira. Sužavanje okvira rasprave služi interesima propagandista.

  Ko ne želi da se njime manipuliše, neka se potrudi da “provali” manipulatore.

  “Da li mogu Informacije koje dobijamo da budu pogresne, gospodine Vukovicu? Kako mogu da se preko Informacija koje svakodnevno dobijamo, ocjenjuju ljudska bica na DOBRA I LOSA?”

  Naravno da mogu, zato ih treba provjeravati kada god je to moguće ili prema informacijama gajiti zdravu skepsu ako ih nije moguće provjeriti.

  O tome da li su ljudi dobri ili loši sudi se na osnovu onoga što ljudi govore i rade, ako smo u prilici da znamo šta govore i šta rade.

Submit a Comment