Muškarac koji je zaboravio 8. mart

Objavljeno: 09.03.2007, 10:51h

On će vam pružiti nezaboravni osećaj da će vam srce prepući od emocija, krvni pritisak će vam skočiti "do plafona" i bez dijagnostikovane hipertenzije, a ostatak unutrašnjih organa biće u stanje potpune turbulencije.

On će vam pružiti nezaboravni osećaj da će vam srce prepući od emocija, krvni pritisak će vam skočiti "do plafona" i bez dijagnostikovane hipertenzije, a ostatak unutrašnjih organa biće u stanje potpune turbulencije.

Uzalud ste ceo jučerašnji dan zurili u ekran mobilnog telefona kao da se na njemu prikazuje piratizovana verzija najnovijeg dobitnika Oskara i još uzaludnije očekivali da broj njegovog telefona ugledate na displeju. Njegova poruka stigla je u prvim minutima – današnjeg dana, i svojim sadržajem sasvim nehajno izignorisala osmomartovsku histeriju oko pakovanja emocija u crvenu mašnu, odbijajući da bude "centralna fora" u vašem večitom derbiju sa najboljim (ne)prijateljicama na temu – koja je dobila najlepši poklon. Naime, od mister Nemogućeg dobićete sve – osim osmomartovskog poklona. On će vam pružiti nezaboravni doživljaj letenja i sletanja – bez padobrana, osećaj da će vam srce prepući od emocija, ali i doživljaj operacije na otvorenom srcu – bez anestezije, on će vam, i u bukvalnom i u metaforičnom smislu, podizati krvni pritisak i bez dijagnostikovane hipertenzije, a ostatak unutrašnjih organa dovesti u stanje turbulencije.

Profil zavodnika

Da, to je muškarac za 9. mart – potvrdiće većina dama koja u svom emotivnom dnevniku čuva uspomene na epizode okupane suzama i na one simpatične situacije u kojima se meditacijom mora smirivati dah, jer on kasni više od pet minuta! A kada se konačno pojavi pitate se čime ste zaslužili toliku sreću. U isto vreme vaše prijateljice se pitaju šta ste pronašli u prosedom računovođi, odnosno dosadnom japiju sa smešnom kravatom i forama koje su slovile za hit leta ’85. Ako je za utehu, i naučnici se još pitaju zašto su muškarci koji pobeđuju na konkursu za idealnog zeta stajali poslednji u redu kada je Bog delio privlačnost i fatalni uticaj na lepšu polovinu čovečanstva.

Jer, muškarac koji vam je juče poslao cveće na posao i koji vas je nakon toga odveo u vaš omiljeni restoran, u kome vam je uručio poklon od koga vam je zastao dah, po pravilu nije onaj muškarac koji vam oduzima dah. Iz nekih neobjašnjivih razloga, neprevodivih na jezik razuma i logike, onaj muškarac koji vam uliva sigurnost i dovodi vas u stanje homeostaze manje je zanimljiv od onoga koji na vašu nesanicu ima fatalniji uticaj od punog meseca. A potonji muškarac je onaj koji će uvek vas na kraju ostaviti. Sumnjamo da ćete ga uloviti kako zavija na pun mesec, a nije nužno ni da ima đavolski osmeh Džeka Nikolsona. Naprotiv, on ima osmeh anđela i izgled običnog dečka iz susedstva. Jedino što je neobično jeste njegov uticaj na vas.

Kameleonska transformacija

On, naime, budi u vama moć metamorfoze kakvu nemaju kameleon i Linda Evanđelista zajedno. Kada je prema vama dobar, osećate se voljeno kao nikada do tada i prosto blistate – lepršavi ste, koketni i seksi i osećate se kao tinejdžerka, a kada sunce zađe, srce vam tuče kao ludo i mislite da ispadate iz aviona bez padobrana. Vašim prijateljima sve ovo izgleda smešno – srećnice su očigledno bile blagoslovene deficitom ovakve pojave na svom emotivnom horizontu, a ni vi sami sebi ne umete objasniti šta se dešava. Iako vas njegov osmeh baca u trans i vi znate da on nije – onaj pravi, ipak ne možete bez njega.

I dok se kupate u jezercima njegovih očiju, vaše prijateljice konstatuju da tonete u živo blato opsesije i da vam on ni u čemu nije ni do kolena – koja klecaju snažnije nego posle dva sata džezersajza. Ali, one su objektivne, a vi obnevidele od fascinacije. Dok vam nabrajaju njegove mane, vi se u njih zaljubljujete, smatrajući ih dražesnima i klanjajući se na oltaru njegove posebnosti.

S druge strane, psiholozi objašnjavaju da svoj magični utisak ovaj muškarac ostvaruje zahvaljujući predrasudi da je ljubav sinonim za emocionalni zemljotres i vodopad hormona, i poručuju – zaboravite mitske junake, legendarne ljubavnike, Laru Antipovu i Anu Karenjinu, Skarlet O’Haru i Merilinku, žrtve i velike reči i – sklopite ljubavni sporazum. Ne, niko od vas ne traži da kalkulišete i stavljate na filigransku vagu emocije koje dajete i koje dobijate. Budite zaneseni i uživajte u ljubavnoj vrtoglavici – neka vam se vrti u glavi, ali nemojte je gubiti. Nemojte pridavati vašem dečku moć, snagu i kvalitete koje nema. Upamtite – jedini gubitnik ćete biti vi.

Iako će vam biti potrebna energija Popaja da shvatite da svom obožavanom biću pripisujete kvalitete koje on u realnosti nema, zahvaljujući kojima on nije samo dečko već inkarnacija Supermena, zapamtite da ste mu vi dodelili tu snagu i obukli crveno-plavo odelo junaka iz stripa – i da mu samo vi to možete oduzeti. Odnosno svesti na razumnu meru. Naravno, ne morate srce zaključati u zamrzivaču, ali ga nemojte nositi ni na dlanu da vam ga svako može slomiti i ukrasti. Niko pametan više se ne identifikuje sa tragičnom junakinjom slomljenog srca. Morate biti svesni, objašnjavaju psiholozi, da je vaš fatalni muškarac pod lupom psihologa najčešće veoma nesigurna osoba kojoj je vaše divljenje i obožavanje nužno da bi cenio samog sebe.

Osvestite se, kaže psiholog Linda Leonard, autorka knjige "Na putu do venčanja", u kojoj opisuje način na koji nas zaljubljenost i dramatična veza menjaju kao osobe. Vrlo je važno razlikovati ta dva stanja – koliko god je ljubav divna, opsednutost nije. U njoj dobijate, odnosno gubite ono najvažnije – svoju autentičnost, kreativnost i moć. Ako ste opsednuti dilemama – da li vas voli, da li vas želi, da li će vas prevariti ili vas ostaviti bez objašnjenja gubite nešto vrlo dragoceno – vaše vreme. Odnosno, zaustavljate ili usporavate proces vlastitog razvoja i napretka. Sreća je merna jedinica jednog odnosa, a ljubav i veza su onoliko srećni koliko nam pomažu da se razvijemo i napredujemo.

Katarina Đorđević

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply