Kad slaviš 12. rođendan, a puniš 48

Objavljeno: 01.03.2007, 11:58h

Postoji nekoliko "nezgodnih" datuma za radjenje – 31. decembar je svakako jedan od njih, jer dobijate samo jedan poklon, ali je još gore ako ste rodjeni 29.februara.

Postoji nekoliko "nezgodnih" datuma za radjenje – 31. decembar je svakako jedan od njih, jer dobijate samo jedan poklon, ali je još gore ako ste rodjeni 29.februara.

Budući da će Beograđanka Jelena Crnogorac tek sledeće godine proslaviti svoj četvrti rođendan, mnogi bi za nju rekli da je napredna devojčica. Plivanjem se uspešno bavi već četiri godine, a od avgusta prošle godine trenira u beogradskom Trijatlonskom klubu "Mihajlo Pupin". Ipak, začudilo nas je kad nam je njen otac Jovan rekao da je slobodno pozovemo i sve što nas zanima pitamo nju.
– Samo požurite, jer Jelena oko jedan kreće u školu – rekao nam je gospodin Crnogorac.

I, sve to bi verovatno bilo više nego dovoljno da je proglase za nekakvo čudo od deteta da nije rođena 29. februara 1992. godine.

– Ma, ništa to meni nije čudno jer, i pored toga što sam rođena 29. februara, rođendan svake godine slavim i dobijam poklone. A, imam i još jednu drugaricu u razredu koja je rođena kad i ja, tako da obe uglavnom slavimo 28. februara ili 1. marta. Zato verovatno i ne obraćam previše pažnje na to da sam rođena prestupne godine. Ipak, planiram da dogodine, na svoj četvrti rođendan, tačnije kad budem punila 16 godina, ipak pozovem malo više društva – kaže Jelena.

Jelena Crnogorac je samo jedna od osoba kojima rođendan "pada" na dan koji postoji jednom u četiri godine.

Sudeći po podacima kojima raspolaže Gradski zavod za informatiku i statistiku, samo u Beogradu su od 1944. do 2004. godine na taj dan rođene 1004 osobe. Najviše "prestupnih rođendanaca" stiglo je na svet 1952. godine – čak 93, mada, ne zaostaju mnogo ni 1960 (92), 1948 (85) i 1956 (86). Shodno opštem trendu pada nataliteta, najmanje ljudi rođenih u Beogradu na jedan 29. februar zabeleženo je 2004. godine – samo 15.

I Simo Potkonjak, pisac, kulturolog, bibliotekar, magistar, otac i suprug, takođe je "prestupnik"-sve ove atribute uspeo je da stekne do svoje nepune trinaeste godine. Ipak, Simo se brani i kaže da, iako imaju pravo na prestup, rođeni 29. februara ipak nisu prestupnici.

– Sada kada sam po nekoj prihvatljivijoj računici čovek srednjeg doba, ne marim mnogo za svoje rođendane, ali se dobro sećam zabave iz vremena studija, kad sam svoj šesti rođendan slavio punih šest dana – priča Simo.

Da još neguje ovu tradiciju, naredne godine njegova majka i supruga imale bi trinaest dana posla. Ipak, Simova majka, za razliku od svih koji "prestupnicima" čestitaju rođendan dan ranije ili kasnije, ustanovila je 25. februar za datum kada se Simu pravi torta i kupuju pokloni.

Mnogo maštovitije rešenje, priznaćete, nego pravilo koje važi u Engleskoj, po kom deca rođena 29. februara pre podne slave rođendan dan ranije, a oni rođeni tog po podneva dan kasnije. Negde u trinaestom veku škotski parlament je takođe ustanovio jedan zakon koji se vezuje za ovaj datum. Naime, samo tog dana ženama je dozvoljeno da zaprose kog god muškarca požele, a ukoliko oni odbiju ovakvu ponudu, obavezni su da nesuđenoj mladi poklone poljubac, jednu funtu i par svilenih rukavica. Mada, ko zna, možda bi se bebe i kod nas rađale češće ovog datuma kada bi bile motivisane, kao mali Irci, kojima je zakonom propisan poklon od 100 funti ako su rođene 29. februara.

Predrag Bajilo iz Sremskih Karlovaca, doduše, nije dobijao tako vredne poklone, ali je, pričajući o svom vinogradu i plantaži lešnika, svojevremeno u nekom intervju izjavio kako je "kod njega sve išlo naopako, počev od datuma rođenja".

– Svet sam ugledao 29. februara 1960. godine, pa sad rođendan slavim svake četvrte godine. Ipak i nije bilo tako loše. Uvek kad padne taj 29. februar u našoj se kući pravila velika fešta, a kad ga nema, nekako se to prvog marta ipak obeležavalo, ali manje. Onda bi i decu u školi uvek častio više nego drugi – oni su donosili svakom po bombonu, a ja po celu čokoladu. Ali, nije mi bilo teško zato što ostala deca slave svake, a ja svake četvrte godine jer, kad osvane taj 29. februar, uvek sam nekako dobijao veću tortu, veću proslavu i mnogo veći poklon nego ostala deca. Sad sam već mator, imam 47 godina, pa rođendan u godinama koje nisu prestupne više i ne slavim. Ali je zato, valjda rodbini zanimljivo što sam jedini u familiji rođen na taj dan, pa me se na svake četiri godine svi obavezno sete, zovu, dođu. Tako će i ovaj sledeći, 12. po redu, biti solidno proslavljen, jednim lepim svečanim ručkom – priča Bajilo.

A Marica Nedović iz bačkog sela Stubal, iako je imala samo 11 rođendana u životu, baka je trogodišnje Kaće. I ovog februara neće biti onog uobičajenog: da si živa i zdrava, pa da ove godine i sina ženiš, unuka da krstiš… A ona će tek dogodine, na svoj 12 rođendan, primati takve čestitke, iako je rođena 29. februara 1960.

– Baš mi je drago što sam tako mlada. I nimalo ne žalim što svake četvrte godine slavim rođendan. Mnogo sam mlađa od svojih vršnjakinja – veli Mara.

A zbog toga bi, kaže, i njen muž trebalo posebno da bude srećan.
– E, vidite kako je lepo mom mužu. Može da se pohvali kako ima mnogo mlađu ženu od sebe. Pa, ćerka mogu da mu budem – smeje se ona.

I ne samo to, po ovoj prestupnoj računici, dođe i i da je mnogo mlađa od svoje dece. I to koliko!

– Ćerka mi ima 28 godina, pa vi vidite! – i dalje se smeje Mara.
I u šali kaže, ima i žurku da pravi dogodine! A ima i rašto. Nije mala stvar, u ovo vreme, da stariš, a da si tako mlad!

ŠTA KAŽU ZVEZDE?

I pogled na zvezde, kad je reč o rođenima 29. februara, mnogi različito tumače. Tako astrolog Jasminka Holclajtner smatra da taj datum nema neko specifično značenje, dok njen kolega Predrag Simović smatra da je ovim ljudima teže, nego u drugim slučajevima, odrediti godišnji horoskop, a deca rođena tog dana mogu se u mlađim godinama života osetiti inferiornima u odnosu na vršnjake, koji slave rođendan svake godine.

Ipak, kako kaže Holclajtnerova, postoji verovanje da prestupna godina nije pogodna za započinjanje novih poslova niti za završavanje već započetih i daje savet da ne treba ostavljati ništa važno da se razreši u 2008. godini.
– Karakteristično je da su prestupne godine bile godine velikih događaja. U Vijetnamu je 1964. prstao rat. Četiri godine kasnije nemački tenkovi ušli su u Prag. Epidemija variola vere desila se 1972. godine… Raspad SSSR počeo je 1984. godine, pa rušenje Berlinskog zida, početak rata u Bosni… – nabraja Holclajtnerova.

Glas Javnosti

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply