Leteći ćilim nad Novim Pazarom!

Objavljeno: 27.02.2007, 12:23h

Ensan Salihagić, tekstilni inženjer iz Novog Pazara, uveren je da će se već za nekoliko godina nad Pešterom i Pazarom leteti na – ćilimima.

Ensan Salihagić, tekstilni inženjer iz Novog Pazara, uveren je da će se već za nekoliko godina nad Pešterom i Pazarom leteti na – ćilimima.

Sedne Ensan na ćilim usred Novog Pazara, odleti do Sjenice, gore ruča, takodje leteći na ćilimu svrati do Tutina, po podne odmoran i relaksiran – sleti u Novi Pazar. Za početak on, a posle turisti!

"Šta mislite kako će moj pronalazak tek primiti šeici? Zamislite bogatog šeika kako sedne na moj ćilim pa leti iznad Sahare, od oaze do oaze! Ili, Njujorčanina kako leti iznad Kolorada" opisuje on.

Ensanov projekat mogao bi se nekome učiniti – nemogućim. Medjutim, Ensan je sve samo – šarlatan nije. Zvali su ga u Moskvu, na svetski sajam pronalazača, i sa ciljem da ga u Moskvi prime u Svetsku asocijaciju inovatora "Arhimed". Ensan nije otišao zato što nije mogao da sakupi 700 evra za put.

Još pre sedam godina inženjera iz Novog Pazara, člana JUPIN-a, uvrstili su u "Monografiju izumitelja Srbije i Crne Gore", 2004. dobio je zlatnu medalju "Nikola Tesla", godinu dana kasnije njegovi izumi nagradjeni su zlatom i na sajmu pronalazača u Pitsburgu, u sred Amerike! A, svi njegovi pronalasci vezani su upravo za – ćilime. Samo, za sada, za obične, a ne leteće.

"Projekat je skoro gotov! Za sada ne može niko da ga vidi. Radjen je u saradnji sa kolegama iz avioindustrije i više sam no uveren da ću uspeti. Jedino što je za realizaciju potrebno izmedju 80.000 i 100.000 evra. Tražim sponzore, a neki iz arapskih zemalja već su se sami javili" kaže Ensan.

"Reč je o specijalnom materijalu, posebnoj vrsti vune, koja će u ćilim biti utkana na principu paukove mreže, a zna se koliko je ta vrsta tkanja jaka i koliko opterećenje i težinu može da izdrži paukova mreža. Osnovni izvor energije biće sunčeva svetlost, a u svaki čvor ćilima biće utkane posebne foto-ćelije" priča pronalazač.

"Sve će izgledati kao u bajkama iz "1001 noći", pa vi dalje zamišljajte kako to sve može da bude. Leteći ćilimi koristiće se isključivo u turističke svrhe, turisti će na glavama nositi posebne kape, turbane, kao iz priča o Aladinu, a u tim kapama biće senzori povezani sa senzorima u ćilimu kojima će se ćilimom i upravljati" otkrio nam je juče Ensan nekoliko detalja vezanih za njegov izum.
Sem kapa, putnici će morati da nose i posebne magnetne pantolone kojima će, praktično, biti vezani, prilepljeni, za ćilim.

"Visina na kojoj će moći da lebde i da lete biće od pet pa do 800 metara, brzinom do 80 kilometara na sat. Za početak, moji ćilimi moći će u jednom cugu da lete od 20 do 30 minuta i da, bez problema, nose 400 kilograma ili četiri odrasle osobe" ispričao je Ensan.

Glas javnosti

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply