Osam prevara o dijetama

Objavljeno: 26.02.2007, 09:29h

Pogledajte koje su najčešće laži koje čitate ili slušate o dijetama i brzinskom gubljenju kilograma.

Pogledajte koje su najčešće laži koje čitate ili slušate o dijetama i brzinskom gubljenju kilograma.

Nezdrava hrana, kalorijski neuravnotežene porcije i jedenje preobilnih obroka u pogrešno doba glavni su uzroci gomilanja sala.

S druge strane, izgladnjivanje i dijete koje potpuno izbacuju iz jelovnika pojedine namirnice neophodne za normalno funkcionisanje organizma mogu više da štete nego koriste.

Pogledajte koje su najčešće prevare koje čitate ili slušate o dijetama i brzinskom gubljenju kilograma:

1. Izgladnjivanje topi kilograme – netačno!

Rigorozne dijete s malo kalorija nisu delotvorne. Na početku se izgubi nekoliko kilograma, a zatim više nema pomaka, jer se postiže suprotan učinak, odnosno usporava se topljenje masnoća.

2. Masnoće samo debljaju – netačno!

Organizmu i tokom dijete trebaju masti. Ako se strogo držite dijete koja zabranjuje masnoće, telo će ubrzo osećati potrebu za onim što mu najviše nedostaje. Takvom dijetom može da se izgubiti poneki kilogram, ali se po prestanku kilogrami vraćaju.

3. Ugljeni hidrati nisu najveći neprijatelji

Dijeta s malo ugljenih hidrata vrlo je popularna, ali to je samo prerušeno izgladnjivanje. Za većinu je preteška jer lišava organizam energije potrebne za normalno funkcionisanje, a ne daje željene rezultate.

4. Proteinske dijete nisu sigurne

Visokoproteinske, mesne dijete povećavaju opasnost od bolesti srca, bubrega i dijabetesa. Zbog manjka ugljenih hidrata može da se pojača kiselost krvi, a nedostatak voća, povrća i žitarica dovodi do poremećaja metabolizma.

5. Varke mesne dijete

Što je dijeta ekstremnija i gubitak kilograma brži, to je teže održati postignutu kilažu. Mnogima je primamljiva mesna dijeta, jer obećava gubitak sedam kilograma u prve dve nedelje. Međutim, to se ne odnosi samo na gubitak masti, nego i na vodu, glikogen i mesno tkivo.

6. "Prevara" s nebrojenjem kalorija

Nijedna dijeta ne može da zanemari pravilo o ravnoteži kalorija. Na mesnoj dijeti se osećaj gladi otupljuje jer su ugljeni hidrati zabranjeni i osoba automatski jede manje, bez razmišljanja o kalorijama.

7. Možete jesti sve i mršaviti – netačno!

Proizvođači tableta za mršavljenje tvrde kako njihov proizvod omogućava "topljenje" svega što pojedete i stvara osećaj sitosti. Međutim, telo mora da udovolji prirodnim zakonima, što znači da višak energije neće nestati, nego će otići tamo gde najmanje želite.

8. Skinite 10 kg u dve nedelje!

Dijete koje obećavaju brzinsko skidanje kilograma često i deluju, ali glavni deo izgubljene težine odnosi se na izgubljenu vodu, i zato se stara težina vraća jednako brzo kao što je otišla. Stručnjaci smatraju da je mnogo bolje gubiti samo pola kilograma nedeljno.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply