Ljut začin protiv raka

Objavljeno: 25.02.2007, 14:00h

Čili, začin koji hrani svojim sastojcima, daje ljut, papreni ukus, mogao bi uskoro da bude pravi ključ novoj generaciji ljekova za karcinom.

Čili, začin koji hrani svojim sastojcima, daje ljut, papreni ukus, mogao bi uskoro da bude pravi ključ novoj generaciji ljekova za karcinom.

Kapsaicin, aktivna komponenta umaka od čilija, pokazao se zapanjujuće djelotvornim protiv ćelija raznih oblika tumora, uključujući i rak pankreasa koji se najteže liječi.

Doktor Timoti Bejts, jedan od vodećih stručnjaka u timu istraživača sa Univerziteta u Notingemu, tvrdi da je kapsaicin u pravom smislu te riječi, strijela koja pogađa Ahilovu petu tumorskih ćelija, tako što slabi i uništava njihov izvor energije.

Ukoliko dalja istraživanja potvrde rezultate, u bližoj perspektivi, mnogi ljekovi (citostatici) protiv raka, mogli bi da se proizvode po znatno nižim cijenama od one koja je danas neophodna za proizvodnju medikamenata za oboljele od teške bolesti.

Bejtsova ekipa je otkrila najslabiju tačku tumoroznih ćelija, zvane mitohondrije, a koje su odgovorne za proizvodnju supstance koja ćelijama služi kao izvor energije. Kapsaicin se vezuje za bjelančevinu unutar mitohondrije u ćeliji karcinoma i izaziva njeno izumiranje.

"Kapsaicin je toliko moćan sastojak koji cilja samo ćelije zloćudnih tumora, što je ujedno dobar nagovještaj da bi lijek stvoren na njegovim temeljima mogao da djeluje sa minimalnim količinom nuspojava i kontraindikacija po pacijenta oboljelog od bilo kog oblika raka", kaže Bejts.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply