Loše je ne uspjeti, ali je lošije ne probati

Objavljeno: 11.02.2007, 13:29h

Moja rođaka nije imala nikakvo teorijsko predznanje o novinarstvu, a o reporterskom iskustvu da i ne govorimo, ali je njena logika bila na mjestu

Moja rođaka nije imala nikakvo teorijsko predznanje o novinarstvu, a o reporterskom iskustvu da i ne govorimo, ali je njena logika bila na mjestu

Piše: Duško Vuković

Oni kojima sam negdje ranije ispričao priču koja slijedi neka oproste na dosađivanju, ali je ona važna za ono što sam želio da kažem sada, i o čemu ćemo, nadam se, razgovarati ubuduće.

Priča, u najkraćem, ide ovako. Moja svojta, starija žena sa sela (odavno već pokojna, Bog neka njenoj duši da mir), slušala je Radio Titograd i čula vijest da je autobus sletio s puta u provaliju i da je poginulo više od 20 ljudi. Žena nije dobro čula gdje se to dogodilo, ali je bila ubijeđena da se to desilo negdje u Crnoj Gori čim je to objavio Radio Titograd. Bila je vidno potrešena.

Ispostavilo se da se saobraćajna nesreća nije desila u Crnoj Gori, nego negdje u Šri Lanki.

Moja rođaka nije imala nikakvo teorijsko predznanje o novinarstvu, a o reporterskom iskustvu da i ne govorimo, ali je njena logika bila na mjestu – ako radio kaže da se survao autobus i ljudi izginuli, onda se to moralo desiti negdje blizu.

Ove priče se uvijek sjetim kad čujem/vidim/pročitam vijesti koje se nimalo ili skoro nimalo ne tiču publike kojoj su namijenjeni, a ne čujem/vidim/pročitam vijesti o onome što se dešavalo u, recimo, Ulcinju, Andrijevici, Žabljaku…

Naravno da nas koji živimo u Crnoj Gori zanima šta se dešava u bijelom svijetu, na kontinentu koji je naša geografska sudbina, u regionu koji je naša i geografska i politička sudbina. Malo šta se krupno na kugli zemaljskoj može desiti a da nas ovdje ne dotakne prije ili kasnije, manje ili više. To, međutim, ne znači, da nas je baš briga šta se danas dešava u Šavniku, Kotoru, Gusinju…

U želji da zadovolji znatiželju svojih posjetilaca i o onome što se dešava u našem neposrednom okruženju, u crnogorskim varošima i selima (zašto ne i selima?), a da, istovremeno, te iste posjetioce podstakne na napor i zadovoljstvo amaterskog novinarstva, ove on line novine su pokrenule rubriku Čuj, viđi, javi.

Ispostavilo se, međutim, da je odziv bio zanemarljiv. Jedan od rijetkih primjera saradnje (vijest o požaru na Dajbabskoj gori) je, čak, od strane jednog broja posjetilaca izvrgnut zafrkanciji.

Loše je ne uspjeti, ali je lošije ne probati. Ovom rečenicom koja može nekome ličiti na narodnu poslovicu, ne želim da završim ovu priču. Tom rečenicom nagovještavam samo ono o čemu ću pisati u narednom blogu – o ideji amaterizacije novinarstva u Crnoj Gori. Profesionalno nam ne ide od ruke, baš.  Godinama. Ili mi se samo čini?

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Janko says:

  Profesor LIEBIG i profesor ROBERT u drami TRG HEROJA, Thomasa Bernharda raspravljaju i o novinarstvu.

  Navodim samo dvije replike:

  PROFESOR ROBERT
  Odreda nekvalificirani ljudi
  koji ne umiju misliti pa stoga ne znaju ni pisati
  PROFESOR LIEBIG
  Kad ovako nedotupavna čitateljstva
  koje je najnezahtjevnije u Europi nikakvo čudo

  Eto..

 2. amater says:

  Znate sta, ako novinare uce da je ispravno reci “losije” onda od njih ne moze biti nista gore nego sto je sad. Nas narod nije toliko neuk da to udje u poslovicu.

 3. Daliborka Uljarevic says:

  Dusko,
  Vi ste, ipak, ovdje otvorili dvije veoma složene i izazovne teme. No, u nekoj dimenziji je vjerovatno svaka tema takva:)
  (Ne)namjerno se vraćam i RTCG jer je to najilustrativniji primjer toga u kakvom društvu živimo i kakvo nam je novinarstvo, a to se jedno bez drugog i ne može posmatrati. RTCG bi, za Crnu Goru, po nekoj korelaciji trebala biti ono što je BBC za UK. Vjerujem da ovo i kod slučajnog gledaoca BBC-ija može samo da izazove posmijeh. Ne, naravno, zbog tehnike i sličnih stvari, već zbog uređivačke politike i novinarstva koje se njeguje na RTCG.
  Ipak, ima RTCG mnogo zasluga. Prvo, crnogorski građani su više informisani o dnevnom razvoju događaja u Iraku nego o tome koliko stvarno košta uvezena struja, koliko ona koju plaća KAP, koliko iznosi profit Elektroprivrede, zašto još imamo onih koji kradu struju, i ko je za to odgovoran. Dalje, svako nevrijeme na azijskom kontinentu dobije više minuta u Dnevniku nego pitanje sadržaja ugovora koji će nam odrediti mnoge smjernice razvoja u narednim decenijama. Takođe, RTCG nam pomaže da shvatimo ko su dobri a ko loši igrači, tako da na javnom servisu ne možemo vidjeti i čuti one koji su proglašeni nepodobnima bez obzira na njihov društveni položaj ili stručnost. Mnogo ću toga preskočiti ovom prilikom, ali ću zaključiti time da su gledaoci RTCG, pod uslovom da ne prate druge medije, među sretnijim građanima Crne Gore, jer time stiču mogućnost da žive u Crnoj Gori u kojoj i nema problema, osim što ponekad neke NVO nešto traže, neke opozicione partije napadaju Vladu, itd. a sve se katastrofe, problemi i slične nedaće dešavaju van granica naše lijepe…
  Sad se treba vratiti i društvu u kojem živimo i pokušati sagledati stvari u kontekstu. A on je otužan: RTCG nam je umjesto javnog servisa postala Vladim press biro, a njeni novinari službenici tog biroa… Koje svi mi plaćamo da nam farbaju stvarnost u pink…
  Negdje sam pročitala da je svjesno iznošenje neistine smrt za novinarstvo.
  Bilo bi lijepo vidjeti nekog da na RTCG proba biti novinar/ka u pravom značenju te profesije, pa čak i ako ne uspije, u ovim uslovima i sam pokušaj je uspijeh jer će nam svima dati nadu da novinarstvo nije umrlo na RTCG.
  Bilo bi lijepo vidjeti i jasnu kontinuiranu osudu, onih novinara u Crnoj Gori koji drže do sebe, RTCG/a i onog što ona danas predstavlja.
  Duboko vjerujem da RTCG treba da bude jedan od ključnih stubova profesionalnog novinarstva i da na taj način daje svoj doprinos demokratizaciji društva.
  Zato je i njena sudbina usko povezana sa sudbinom novinarstva u Crnoj Gori.
  Zato je i pitanje njene istinske transformacije pitanje da li ćemo i mi jednog dana imati BBC ili Miloševićevu RTS?

 4. Milovan Vukov Jankovic ,Danska says:

  Vazno je,
  da je LOKALNA VIJEST,
  PORED PROFESIONALNIH I AMATERSKIH NOVINARA OSTALA TAJNA.
  KALUDJERSKI LAZ.
  LOGOR ZA MUCHENJE MORINJ.
  O LAZU je pisao MONITOR, da ne ogrijeshim dushu, a o MORINJU je i MONITOR CUTAO, e moj dobri PRIJATELJU MISHKO PEROVICU,
  ZASHTO??????????????????????
  ZAJEDNO SMO KUPOVALI PELENE ZA MONITOR.
  ZAR JE ZLOCHIN TAKAV,
  DA NIKO NIJE SMIO PISNUT ?????
  ILI DZELATI SHETAJU PO PODGORICI PA JE STRAH; NAGRDIO OBRAZ????

 5. Milovan Vukov Jankovic ,Danska says:

  Mozda RUZNO PACHE,
  i nebi bilo toliko RUZNO, da GRADJANI ne gledaju HRT, Bilica, Floverku, Milica, Latina ili slushaju Svetlanu Lukuc i Vukovic na B92,
  tek onda RUZNO PACHE ISKOCHI NA VIDJELO, i sva BIJEDA POPISHANOG POKISLOG PERJA OD STRANE VLASNIKA JAVNOG SERVISA.

 6. Daliborka Uljarevic says:

  Gospodine Jankovic,
  Posto sam ja iz Morinja, i sa balkona sam mogla cuti u to vrijeme zatvorenike (iako mi je balkon i vazdusnom linijom nekoliko kilometara udaljen) mogu vam potvrditi da je RTCG tih dana izvjestavala o Morinju! Sto znaci da nijesmo samo mi mjestani znali sto se zbivalo tamo.
  Ukoliko bi danas pustila samo priloge koji su isli u tadasnji Dnevnik, a odnose se na intervjue sa zatvorenicima, kao i makar jednu specijalnu emisiju koju je RTCG tada napravila (koliko se ja sjecam, a dopustam da ih je bilo i vise, oprosticete mi na tadasnjim godinama), to bi bio ogroman doprinos: a) suocavanju sa prosloscu i b) pomaku RTCG ka javnom servisu.

 7. Milovan Vukov Jankovic ,Danska says:

  12. Feb 2007, 00:14
  Gospodine Jankovic,
  Posto sam ja iz Morinja, i sa balkona sam mogla cuti u to vrijeme zatvorenike (iako mi je balkon i vazdusnom linijom nekoliko kilometara udaljen) mogu vam potvrditi da je RTCG tih dana izvjestavala o Morinju! Sto znaci da nijesmo samo mi mjestani znali sto se zbivalo tamo.
  Ukoliko bi danas pustila samo priloge koji su isli u tadasnji Dnevnik, a odnose se na intervjue sa zatvorenicima, kao i makar jednu specijalnu emisiju koju je RTCG tada napravila (koliko se ja sjecam, a dopustam da ih je bilo i vise, oprosticete mi na tadasnjim godinama), to bi bio ogroman doprinos: a) suocavanju sa prosloscu i b) pomaku RTCG ka javnom servisu.
  Daliborka Uljarevic

  Poshvana G-ce Uljarevic,

  Ja VAMA vjerujem,
  sebe rachunam za dobro informisanog GRADJANINA iz Brskuta,
  sa distance od 2500 kilometara, nijesam bio u prilici da pratim TRCG, i nije mi zao, jer nijesam siguran, da bi prezivio tu SRAMOTU, od STIDA se umire lagano, i za ove SHTENTOVE ugradjene u SRCU, mogu da ZAHVALIM SRAMOTI I STIDU, zbog CRNOGORSKOG NOVINARSTVA, da izuzmem pojedine NOVINARE IZ MONITORA, ne SVE.

 8. :) says:

  tienri anri kaze u reklami:
  im not a loser but im not afraid to lose

 9. Rajko says:

  Ja bih samo rekao da je amaterizam u cg novinarstvu samo refleksija opsteg amaterizma u zemlji.
  Uostalom, mi nemamo ni tradiciju, lise te Pobjede, koja je i pored toga pod vrlo sumnjivom profesionalnom reputacijom.

 10. Rajko says:

  BTW, ucitelj novinarstva je malo arhaicno, zar ne?
  Bolje reci – profesor novinarstva. Ili, jos bolje – manager, provider! 🙂

 11. ME says:

  Janko, prvi komentator, kratkom ilustracijom je dao dobar odgovor na pitanje stanja novinarske profesije. A objasnjavanje zasto je to tako bi zahtijevalo malo vise prostora.

  Pretenciozno je od crnogorskih medija ocekivati da budu na nivou na kojem su mediji u razvijenim demokratskim drzavama. Proces izgradnje demokratije je dugotrajan i mukotrpan proces. Razumijem nestrpljenje i zelju za brzim napretkom. S druge strane, treba biti svjestan da je za sve potrebno vrijeme. U Engleskoj se poslednji gradjanski rat desio u 17. vijeku. Kod nas su rane od poslednjeg jos sveze, pise se o Bukovici, Strpcima, Kaludjerskom Lazu, Morinju…Pri tome mislim da nije na mjestu prozivati “Monitor”, jer je taj list uradio najvise pisuci o tim dogadjajima. Moguce je da je Morinj preskocen, zaista se ne sjecam, ali se zato veoma dobro sjecam veoma efektnih naslovnica “Monitora” kao sto je slika onog topa crnogorskih rezervista sa nekog brda iznad Dubrovnika cijevi uperene prema Dubrovniku, “prilagodjene” verzije one poznate slike Crnogorca koji na naslovnoj strani “Monitora” umjesto slike nosi televizor na ramenu. Uostalom, sami Dubrovcani su vise puta isticali “Monitor” kao svijetli primjer crnogorskog novinarstva u tim smutnim vremenima.

  Da bi RTCG mogla da se priblizi standardima BBC, potrebno je da se po demokratskim standardima Crna Gora primakne Engleskoj. Iako je, naravno, za to vrijeme potrebno, veoma je vazno ono sto je Dusko napisao, da treba pokusati, uciniti napor da bude bolje. PCNEN na svojim stranicama daje doprinos tome i ja to veoma cijenim. A onih koji traze dlaku u jajetu, kao i onih koji su sve spremni da omalovaze i okrenu na zafrkanciju ce uvijek biti.

 12. Janko says:

  ME, postovanje. Da!… Nekada je najlakse biti u nekoj meta poziciji, pa komentar postaviti kroz recimo drugi medij – npr. dramski tekst . Licno me vise brine od dnevne produkcije novina, nasljedje koje stvaramo u medijima i koje zapravo na taj način postaje ARHIV medija ili ono što čuvamo. Dobar primjer za to su i naslovne stranice MONITOR-a koje spominjete. A čuva se samo ono što ima standarde i kvalitet, ostalo se BRIŠE, jer nikome ne treba, pa čak ni onima koji proizvode medijske sadržaje…

  Dopada mi se jedna riječ na hrvatskom jeziku – krivovremenost. Dovljana je kao KOMENTAR na temu…

  BBC vs. RTCG, to je kao kada čitate recimo knjigu Britanske studije kulture ( sjajne temate o konstrukciji britanskog identiteta kroz istoriju, sve do televizije, filma i savremene umjetnosti i uticaja na BRITANIJU i “britsnsko, englesko”) i recimo knjigu Živka Andrijaševića “Nacija sa greškom”.

  Politika i sve oko nje – dozvolite da zaista ne želim o tome da pišem, baš kao ni o pojedinačnim interesima mnogih i vladinih i paravladih. Dozvolite recimo da spomenem dva imena – Ksenija Cicvarić i Živko Nikolić. Da li ta dva imena i njihovo djelo konstrušu naš identitet, da li nas drugi definišu preko njihovih različitih, ali maestralnih “proizvoda”. I koliko su oni naši, šta smo za njih uradili? Ništa!

  Trošimo sebe na loše igrače i jedan lijep crnogorski izraz NEZNAVENE!

  Šta je strategija ili kultura OTPORA? Možda uvjerenje da je od rezultata važniji PROCES. Pitanje koliko smo odgovorni kao građani u kontroli tog procesa jeste pitanje za savremenu i kreativnu IGRU u tom rekreiranju stvarnosti. Otuda akcija MANS-a oko STRUJE ima elemente IGRE i zato je DOBRA, ZDRAVA i OKREPLJUJUĆA, politički govori i dozvolite novinarski su možda malo i dosadni. Skoro da su izgubili STRAST!
  Sve je previše očekivano, sve prepoznatljivo, ušančene ciljne grupe istomišljenika…

  Zaista hajde da iskoristimo Duškov BLOG i budemo kreativni u odgovoru. Detekcija i dijagnoza stanja je OPSHTE MJESTO, barem nama blogerima poznato, dajmo neki sinopsis, možemo čak da osnujemo i neku kreativnu on-line PRODUKCIJU, izaberemo žiri, tražimo sponzore i donatore za jedan SPEKTAKL na temu/e! Možda da pitamo neke klince koji možda uopte ne konzumiraju naše medije i koji se ne bave doprinosima “određenih”, prosto mislim da jesmo OK, ali trebaju nam apsolutno nova imena!

  Treba nam nova Ksenija Cicvarić i Živko Nikolić!

  Šta se sve samo u Bosni i Sarejvu desilo devedesetih!!!!! Danas imaju i OSKARA i ZLATNOG MEDVJEDA i imaju Damira Imamovica, unuka Zaima Imamovica, sa svojim triom svira i pjeva fuzion sevdalinke! http://www.damirimamovic.com

  Odoh da slušam sevdalinke, vjerujte tako spasonosno djeluju! 🙂 i

  BLOG je odličan zbog svih vas zajedno! Eto…
  Kasne ure cetinjske…Zivjeli!

 13. Milovan Vukov Jankovic ,Danska says:

  Da nije bilo MONITORA,
  mozda bi svaki krvni sud bio ZACHEPLJEN, pa bi mi STENTOVE i u mozak ugradili,
  ali o MORINJU se nijesu PRETRGLI, redovni sam pretplatnik, i DOBROTVOR po POTREBI po sopstvenoj procjeni MONITORU,
  zato i prozivam NJIH, jer su oni BILI JEDINI SVETIONIK, na tamnom NEBU CRNOGORSKOG NOVINARSTVA.

  Svaku drugu TABU TEMU SU ONI OBRADILI, nekad zeshce nekad SHKRBO I BEZZUBO,
  ali MORINJ MI NJIJESU UKUCALI U SOFTVER; A JA DOBRO PAMTIM SRAMOTU SVOJEGA NARODA, SVAKU POJEDINACHNO, stalno me prate, rijetko sklopim ochi da mi Shtrpci, Bukovica, Prebijanje Muslimana, Mojkovac i stopiranje LSCG na magistralu, KALASHNJIKOV iz Cetinjskog manastira, Momirov srednji prst, Damjanov Zelenko ne prolete kroz ovo malo mozga shto josh funkcionishe.

 14. Milovan Vukov Jankovic ,Danska says:

  Zaista hajde da iskoristimo Duškov BLOG i budemo kreativni u odgovoru. Detekcija i dijagnoza stanja je OPSHTE MJESTO, barem nama blogerima poznato, dajmo neki sinopsis, možemo čak da osnujemo i neku kreativnu on-line PRODUKCIJU, izaberemo žiri, tražimo sponzore i donatore za jedan SPEKTAKL na temu/e! Možda da pitamo neke klince koji možda uopte ne konzumiraju naše medije i koji se ne bave doprinosima “određenih”, prosto mislim da jesmo OK, ali trebaju nam apsolutno nova imena!

  Treba nam nova Ksenija Cicvarić i Živko Nikolić!

  Poshtovani Janko,

  Poshto STVARALACHKE PAMETI NEMAM,
  moram pljunut neku DONACIJU.

  pozdrav
  dobra ideja, svaka daje shto ima.

 15. ME says:

  “Šta je strategija ili kultura OTPORA? Možda uvjerenje da je od rezultata važniji PROCES.”

  Obicno se broji rezultat, ali ja mislim da je upravo proces vazniji od rezultata. Jer bez procesa, ne moze biti ni rezultata. A kroz proces se uci, stice znanje, a to je ono sto je, mozda, od svega najvaznije. I zato mislim da je dobar ovaj Duskov blog, ostali blogovi, huskanje na dijalog…Jer, iznosenje stavova, dijalog, razmjena misljenja, to je, u stvari, dio procesa kroz koji se ucimo demokratiji i toleranciji. Ka demokratiji treba ici, ciniti napor da se do nje dodje, umjesto da se ceka “da je roda donese”. Jednako to vrijedi za slobodu i kvalitet medija. To su, u stvari, paralelni procesi koji se ne mogu odvojiti. Jer, slobodni mediji su neophodan uslov za demokratizaciju drustva.

  Gospodine Jankovicu, zaista mi nijesu jasne vase optuzbe na racun cutanja “Monitora”. Bez zelje da ovdje budem advokat “Monitora”, potrazite na internetu i procitajte zbirku dokumenata koju je sakupio i objavio Branko Vojicic (inace sadasnji direktor RTCG), pod nazivom “Rat za mir”. Tamo cete naci dovoljno materijala o tome sta je ko izjavljivao i pisao u tim vremenima. “Monitor” je poslednje glasilo kome se moze uputiti zamjerka o cutanju. Uostalom, evo sto je o “Monitoru” nedavno izjavio Luka Brailo, novinar Feral Tribuna za Radio Slobodnu Evropu: ” U svim tim ratnim godinama, mora se ovom prilikom reći, da je iznimno važnu ulogu odigrao nezavisni tjednik Monitor i ljudi okupljeni oko doktora Miodraga Perovića, njegove kolege i kolegice novinari i urednici. Oni su dosita u tim danima, i ljudski i medijski, osvjetlali obraz Crne Gore.” Zaista ne vidim razlog za Vas trud da budete “veci katolik od pape”. Pored toliko negativnih primjera, zasto ste se okomili na ono sto je, moze se reci, jedino bilo pozitivno na medijskoj sceni Crne Gore u to vrijeme?

 16. Milovan Vukov Jankovic ,Danska says:

  Gospodine Jankovicu, zaista mi nijesu jasne vase optuzbe na racun cutanja “Monitora”. Bez zelje da ovdje budem advokat “Monitora”, potrazite na internetu i procitajte zbirku dokumenata koju je sakupio i objavio Branko Vojicic (inace sadasnji direktor RTCG), pod nazivom “Rat za mir”. Tamo cete naci dovoljno materijala o tome sta je ko izjavljivao i pisao u tim vremenima. “Monitor” je poslednje glasilo kome se moze uputiti zamjerka o cutanju. Uostalom, evo sto je o “Monitoru” nedavno izjavio Luka Brailo, novinar Feral Tribuna za Radio Slobodnu Evropu: ” U svim tim ratnim godinama, mora se ovom prilikom reći, da je iznimno važnu ulogu odigrao nezavisni tjednik Monitor i ljudi okupljeni oko doktora Miodraga Perovića, njegove kolege i kolegice novinari i urednici. Oni su dosita u tim danima, i ljudski i medijski, osvjetlali obraz Crne Gore.” Zaista ne vidim razlog za Vas trud da budete “veci katolik od pape”. Pored toliko negativnih primjera, zasto ste se okomili na ono sto je, moze se reci, jedino bilo pozitivno na medijskoj sceni Crne Gore u to vrijeme?
  ME

  Poshtovani ME,

  Oni su bili ODGOVORNI mene lichno,
  jer sam SAMO OD NJIH OCHEKIVAO SAVJESNO OBAVLJANJE POSLA, za ovijeh 15-16 godina CHITANJA MONITORA,
  MORINJ nije bio FORSIRAN OD STRANE NOVINARA MONITORA, KAO OSTALE SRAMOTNE TEME.

  Popu POPU POP, A BOBU BOB,
  sa MISHKO je moj shkolski drug iz STSH “Vaso Aligrudic”, moja generacija, dobri smo SARADNICI od 1990 i DRUGOVI, ne morash braniti MISHKA od mene.

  Svakome kazem shto MISLIM,
  nijesam DIPLOMATA, kritikovao sam MISHKA i zbog jednog duela sa Slavkom, na nekoj TELEVIZIJI, u chetiri oka, na Zabljaku uz chashu vina i dobru hranu.

  Ja sam DEZURNI KRITICHAR.

 17. ME says:

  Postovani Milovane, ne volim da budem bilo kome advokat. Ipak, ako vidim da se neko optuzuje za nesto sto mislim da ne stoji, tu sam da to kazem i, ako treba, obrazlozim.

  “Monitor” se bavio temama koje su u to vrijeme bile najaktuelnije, a ticale su se “rata za mir”, kao sto su bombardovanje Dubrovnika i pohara Konavla. To su dogadjaji koji su Crnu Goru doveli u fokus svjetskih medija, koji se, takodje, u to vrijeme nijesu bavili logorom u Morinju. Naravno, ne mislim da je logor u Morinju tema koja ne zavrjedjuje paznju, te da o njoj ne treba ili nije trebalo pisati. U svakom slucaju, mislim da ako Morinj i nije bio obradjen na odgovarajuci nacin, to nije, ubijedjen sam, uradjeno zbog toga sto je “Monitor” tu temu htio da zataska, odnosno da je preskoci zbog “osjetljivosti”. Jer, “Monitor” je pisao o temama koje su za Crnogorce bile, ako se tako moze reci, “osjetljivije”. Kao sto je pljacka Konavla. Ako se o tome na veoma otvoren nacin pisalo u “Monitoru”, onda zaista ne vidim neku logiku da bi “Monitor” zelio da precutkuje teme kao sto je Morinj.
  Pretpostatvaljam da se, jednostavno, radilo o prioritetima, koji su, izmedju ostalog, bili diktirani temama o kojima su pisali ostali mediji. “Monitor” je, zaista, poslednje crnogorska glasilo kome se moze prigovoriti precutkivanje ratnih dogadjaja i zlocina. Uostalom, ako Dubrovcanin Luka Brailo na onako pozitivan nacin govori o “Monitoru”, mislim da to ima mnogo vecu specificnu tezinu od onog sto o “Monitoru” misle drugi, kada je rijec o dogadjajima vezanim za dubrovacko ratiste.

  Naravno, svako ima pravo na svoje misljenje. Ako Milovane zaiste mislite i tvrdite da je “Monitor” cutao o Morinju iz nekog razloga za koji se ne moze naci opravdanje, bilo bi lijepo da nam objasnite te moguce razloge. Bez toga, mislim da nema svrhe da dalje “deljemo” ovu temu.

 18. DuškoV says:

  Drago mi je što ste se raspričali, kao što mi je drago na prigovoru “amatera” zbog moje pogrešne komparacije pridjeva loš. Poenta i jeste u tome da je dobar amaterizam bolji od lošeg profesionalizma. Dobri amateri su otvoreni za nova znanja, imaju strast (ponešeni su, naški rečeno), dok loši profesionalci imaju rutinu, zarđale formule kojih se ne odriču uprkos svemu i ogromnu količinu taštine… Neka svako nastavi kako misli da je najbolje.

  Za sada toliko.

 19. Veljko B. Ilic says:

  Postovani gospodine Dusko Vukovicu, u Vasem Blogu napomenuste sledece: “Da su on line novine pokrenule rubriku “Cuj, vidi,
  javi”, i da je od strane jednog broja posjetilaca izvrgnut zafrkanciji”.

  Nema tu nikakve zafrkancije, ima dosta nasega “seljackog” humora. Analizirao sam “te posjetioce”: Dobrila 15 januara, Dosad-ilo 19/1, Zelengora 24/1, Coravko 1/2, Crnota 3/2 i N/A… 6 februara. U toj rubrici je bio fini snimak Ocevidca-pozar na Dajbabskoj gori koji je odmah ugasen. Sta zelite od nas AMATERA-posjetilaca da komentarisemo o tom ugasenom pozaru? Snimak je lijep, ipak to nije djelo nekog Pikasa, to nije njegova Mona Liza, pa da se divimo toj ljepoti punih 25 dana i noci. Trebalo je to skinuti, ili kako onaj kaze, maknuti, poslije desetak dana. Mi imamo na PCNEN-u fine snimke, koje mene puno odusevljavaju, za njih ne treba nikakvih komentara.

  Ja kao “profesionalni” amater koji se bavi pisanjem, od davnih 60-ih godina proslog vijeka, ponekad moram na lijepi nacin pokazati svoju “butovnost” prema nekom snimku. To nije zafrkancija. To je “Dry Humour”, kako bi se reklo na engleskom. Mene bi licno najdraze bilo, kada bi smo imali neku rubriku gdje bi smo se malo mogli nasaliti, i tako poceti nas “radni dan” sa smijehom. Zivjeli i srecni bili!

 20. Fisek says:

  malo skrecem sa teme, ali ipak je tu negdje….
  gospodjica Dubravka Uljarevic pravi paralelu BBC – RTCG. moze li napravi paralelu Ularevic/CGO, sa nekim britanskim NVO-om?
  koja to britanska NVO se bavi svim temama, bez obzira na djelokrug rada, koja to NVO formira desetine drugih NVOa da bi pribavila neku korist od tog fingiranja civilnog sektora (recimo ulazak u Savjet BBCa – ne zamjerite, nije moja bransa, pa ne znam ima li tako nesto).
  Mislim da takvih laznih demokrata nema u VB, i ako ih ima vrlo brzno ih prepoznaju i iskljuce iz javnog zivota.
  Nece im CuberJouraliost, kao PCNEN dati prostor za prese….

 21. :) says:

  zar se ne kaze u SRI LANCI umjesto sri lanki?

 22. Milovan Vukov Jankovic ,Danska says:

  Naravno, svako ima pravo na svoje misljenje. Ako Milovane zaiste mislite i tvrdite da je “Monitor” cutao o Morinju iz nekog razloga za koji se ne moze naci opravdanje, bilo bi lijepo da nam objasnite te moguce razloge. Bez toga, mislim da nema svrhe da dalje “deljemo” ovu temu.
  ME

  Poshtovani ME,

  Ovo je PLACH DJETETA,
  kad ogladni i trazi sisu, jer je mene MONITOR informisao i zadoio “ZNANJEM”,
  vidim da u vezi MORINJA, umjesto SISE, sam sisao VESLA, pa SAM LJUT.

  Zavrshavam sa ovom polemikom.

 23. ME says:

  Milovane, ako ste vec usli u kritiku cutanja “Monitora”, onda ste trebali da date neki argument kojim bi potkrijepili tvrdnju da je “Monitor” bio dio mraka koji je u to vrijeme pokrivao Crnu Goru. Ja, eto, mislim da je “Monitor” bio prakticno jedini medij u Crnoj Gori koji se borio protiv tog mraka. Uostalom, o tome postoji arhiva “Monitora”, koja je mnogo bolji advokat “Monitoru” nego sto ja ikad mogu biti. “Monitor” je imao hrabrosti da digne glas protiv bezumlja, kada je gotovo citava Crna Gora cutala. Ukljucujuci i Vas, Milovane Vukov (barem se ne sjecam da sam Vase ime bilo gdje procitao pocetkom 90-ih, pa ni u pismima koja je objavljivao “Monitor”). Nije bas lijepo da se sada, kada je to lako i “u trendu” zeli sa sigurne distance biti “dezurni kriticar” onih koji su bili dezurna savjest kada je za to trebalo imati gradjanske hrabrosti. To ste trebali raditi gospodine Jankovicu kad je tome vakat bio. Ovako, vasa uloga “dezurnog kriticara” onog “Monitora” iz pocetka 90-ih djeluje nekako mizerno. Mislim da ste promasili temu. Zaista ne vidim potrebu da se gazi po onom sto je gotovo jedino bilo vrijedno u Crnoj Gori u to doba. Pored toliko drugih, zahavlanijih tema.

  Kao sto rekoh, Vase je pravo da mislite o “Monitoru” sto god zelite. Dozvolicete da kazem da ne dijelim Vase misljenje. Mislim da je istini mnogo blizi novinar “Feral Tribuna” iz Dubrovnika:

  ” U svim tim ratnim godinama, mora se ovom prilikom reći, da je iznimno važnu ulogu odigrao nezavisni tjednik Monitor i ljudi okupljeni oko doktora Miodraga Perovića, njegove kolege i kolegice novinari i urednici. Oni su dosita u tim danima, i ljudski i medijski, osvjetlali obraz Crne Gore.”

  Ako jedan Dubrovcanin ovo kaze o “Monitoru”, a oni bi trebali biti najostriji kriticar onog cija su zrtva bili tih godina, onda zaista mislim da stoji ono da pokusavate biti “veci katolik od pape”. A to, obicno, nije narocito simpaticno.

 24. posmatrach says:

  U svakom slucaju podrzavam da sto vise stvari bude gramaticki ispravno, i tacno…
  Ali ovdje se ipak radi o blogu, i donekle je ocekivano da se covjek izrazava na nacin na koji i govori svakodnevno…
  postoji puno jezickih, i raznih drugih nedoumica…

  ja sam pistalica toga da gledamo sustinu stvari, a tek nakon toga detalje…mozemo mi cjepidlaciti satima oko 1000 stvari…

  radujem se duskovom blogu, i ocekujem nove…siguran sam da ce otvoriti mnogo zanimljivih tema…

 25. Ljupka says:

  zanimljivo. Ono sto vidim je da nam jedino MONITOR ne cini muku sve drugo cini, pa cemo se fino raspricati o svemu onome sto je najmanje sporno. No meni jeste sporno u ovom trenutku to sto bih ja voljela da se profesijama vrati profesionalnost a amaterizmu kao i volonterizmu treba entuzijazma ( cini mi se Janko napisa strasti) i to mi nije sporno. Malo da ohladimo od strasti a i entuzijazam da pomalo izblijedi pa da negdje prodisemo kao profesionalci/ke u Crnoj GOri. Tog mjesta jos nema .Cini mi se da bi trebali otvoriti vrijeme za objektivno , cinjenicno , za informacije a ne interpretacije i to se UCI tesko uci , potrebno je naravno i pomalo hrabrosti za ostati u tome. I to jeste muka kako dovijeka da entuzijasti rade posao a losi profesionalci projektuju norme i standarde . Mozda u tome i jeste sav izazov i IGRA / ko pravi stvarnost?
  Ustvari nikako da desifrujem sta me ovdje ljuti ?!

 26. Daliborka Uljarevic says:

  Pozdravljam najveci broj komentara ME, ali bih podvukla da ne mislim da je „Pretenciozno od crnogorskih medija ocekivati da budu na nivou na kojem su mediji u razvijenim demokratskim drzavama”. Jos dok smo citali „Alisu u zemlji cuda” imali smo prilike nauciti da „Tek ako znas kuda ides ima smisla izabrati put koji ce te tamo odvesti. Ako ne znas svaki put je podjednako dobar” (Lewis Kerol).
  Zato su nama vazni modeli kao BBC. Nijesu ni oni savrseni, iako nama iz ove perspektive izgledaju kao ideal i kao nedostizni. Dinamika drustvenih procesa se ubrzava i ako stvari postavimo na zdrave osnove sticemo tamo gdje treba. Ne, naravno bez muke…
  Vidim da nema spora da je potrebno uciniti napor, i negdje mi se cini da i ovim blogovima cinimo nesto u pozitivnom smjeru, i bez obzira na nihiliste i kritizere koji koriste ovaj prostor za njima znanu svrhu, ipak se prosiruje krug onih koji vrlo konstruktivno raspravljaju…
  Kad vec nemamo kulture otpora, protesta, gradjanske neposlusnosti…

 27. Daliborka Uljarevic says:

  ODG: Fisek
  Malo mi je bezveze da se na tudjem blogu raspravljam sa bilo kim na licnoj osnov. Fisek odavno ima problem sa svim sto ja kazem/radim, i to je dio vase slobode i kulture izrazavanja, kao i pseudonim sa kojim napadate mene koja se potpisujem punim imenom i prezimenom. Na iste navode sam vam u svom blogu odgovorila. I kad bih ovdje rekla da godina ima 365 dana vi biste se upitali s kojim pravom ja to kazem i ponovili ono sto ponavljate u svakom komentaru, umjesto da nam kazete nesto novo i konstruktivno i iza toga stanete imenom i prezimenom da i mi ostali mozemo cijeniti imate li pravo da to kazete ili ne… Svaki dalji komentar i polemiku sa ovim pseudonimom smatram suvisnim.

 28. DuškoV says:

  Svakom blogeru je, pretpostavljam, milo kad pokrene druge na razmišljanje i razgovor, pa makar to i ne bilo o onome što je on imao u vidu. Ako nijesam u pravu za ostale, svakako jesam za sebe.

  Cijenim svakoga ko se uključi na korektan način, iako su mi mnogo miliji oni koji se identifikuju imenom i prezimenom.

  Ne bih volio da se shvati da sam protiv profesionalizma, pogotovo protiv profesionalizma u profesiji kojoj pripadam. Problem je u tome što nas loši profesionalci ili, ako hoćete, lažni profesionalci odvlače od suštine stvari, zamagljuju nam svrhu same profesije.

  Ako je, primjera radi, svrha medicine da sačuva zdravlje ili oboljelog izliječi, da li toj svrsi bolje služi travar koji zna boljci lijeka ili loš ljekar profesionalac koji sve uradi knjiški, ali mu pacijent umre?

  Tako je i sa novinarstvom. Zaludu se neko izdaje za profesionalca, ako nam ne donosi novosti koje su nam neophodne da bi mogli da izaberemo između brojnih mogućnosti ono što je za nas (naše porodice, zajednicu) najbolje i odlučujemo kao slobodni građani. Ja ću se uvijek radije opredijeliti za glasnika amatera koji će znojav dotrčati do mene i zamuckujući me upozoriti da ne idem tim i tim putem jer iza prve okuke me u zasjedi čeka banda pljačkaša, nego za glasnika tobože profesionalca koji će mi biranijem riječima kazati da me na tom i tom putu moguće čekaju određene neugodnosti.

 29. Zoran says:

  Postovani,

  bio sam saradnik ” Monitor”-a 1991. i 1992. godine. I to je bio jedini medij, pored ” Liberal”-a i ” Krug”-a koji su pokusali objasniti crnogorskoj javnosti da je drzavna politika, kao i formirano javno mnjenje – protiv Crne Gore i njenog naroda. ” Monitor” je to radio i najduze, jer su se druga dva lista ugasila poslije izvjesnog vremena.

  Znaci, ne postoji niti jedan argument da su ti listovi, a prije svega ” Monitor” cutali o nekim stvarima. ” Monitor” je najbolje svoje godine ostvario u vremenu devedestih i njegov entuzijazam, spontanost, ljepotu, zanimljivost tog vremena nece dostici ni
  jedan drugi medij u Crnoj Gori.

  Pozdrav

  Zoran V. Raicevic

  Toronto, Kanada

 30. Milovan Vukov Jankovic ,Danska says:

  Kao sto rekoh, Vase je pravo da mislite o “Monitoru” sto god zelite. Dozvolicete da kazem da ne dijelim Vase misljenje. Mislim da je istini mnogo blizi novinar “Feral Tribuna” iz Dubrovnika:

  ” U svim tim ratnim godinama, mora se ovom prilikom reći, da je iznimno važnu ulogu odigrao nezavisni tjednik Monitor i ljudi okupljeni oko doktora Miodraga Perovića, njegove kolege i kolegice novinari i urednici. Oni su dosita u tim danima, i ljudski i medijski, osvjetlali obraz Crne Gore.”

  Ako jedan Dubrovcanin ovo kaze o “Monitoru”, a oni bi trebali biti najostriji kriticar onog cija su zrtva bili tih godina, onda zaista mislim da stoji ono da pokusavate biti “veci katolik od pape”. A to, obicno, nije narocito simpaticno.

  Poshtovani,

  Shto se tiche hrabrosti, vishe je nedostajala HRABROST DA POCHNEM DA PISHEM, moji prvi postovi na FORUM B92, su od 2002, tako da je moja POLUPISMENOST josh uvijek PROBLEM.

  Ako VAS interesuju UPLATNICE i moje donacije, zadnjih dvije decenije, razne zahvalnice , od tih koje ti SVESRDNO BRANISH od MILOVANA, to mogu da pokazem u chetiri oko, ljudima u koje vjerujem.

  VAS ne poznajem, i ovo mi lichi na LICHNI OBRACHUN, ne borba za MONITOR, jer MONITOR zna od koga je dobijao PODRSHKU.

  ZATO ZAVRSHAVAM OVU RASPRAVU.

 31. ME says:

  Problem s ovakvim raspravama je da se lako skrene s teme, bilo svjesno ili nesvjesno. Dovoljno je da neko pomene nesto, sto sa temom nema narocito veze, te da se teme okrene u sasvim drugom smjeru od onog u kojem je, ovog puta Dusko, htio da tema krene. Tako sam i ja skrenuo sa teme braneci “Monitor”, ali mi je zaista zasmetalo da se pored toliko drugih stvari koje zasluzuju kritiku u Crnoj Gori, kao predmet kritike izabere ono sto je, gotovo, bilo jedino pozitivno u Crnoj Gori, makar to bio samo period o kojem se ovdje vodila rasprava.

  To trolovanje teme je, zaista, bilo nenamjerno, a imam utisak da se u jednom drugom slucaju radilo o namjeri, ili barem nekorektnosti. Fisek, ispratio sam temu o NVO i Savjetu RTCG na blogu D. Uljarevic. Mislim da nije korektno sada ponovo insistirati na toj temi na ovom blogu.

  Sto se tice neslaganja D. Uljarevic sa mojom ocjenom da je “pretenciozno od crnogorskih medija ocekivati da budu na nivou na kojem su mediji u razvijenim demokratskim drzavama”, ja mislim da to jeste pretenciozno sve dok se Crna Gora barem ne primakne onom nivou demokratije na kojem su razvijene demokratske drzave. Jednostavno je nerealno ocekivati da mediji budu demokratski, dok je drustvo jos daleko od demokratskog. To ne moze “preko noci”, vec se radi o onome sto je Janko pomenuo kao PROCES. U stvari, radi se o nekoliko paralelnih procesa u drustvu, ekonomiji, politici, obrazovanju, kulturi…

  Ne bih se sasvim slozio sa Duskom u vezi profesionalizma. Mislim da profesionalizam jeste veoma vazan. Jedna od stvari koja mi u Crnoj Gori, mozda, najvise upada u oko jeste nedostatak profesionalizma. Dosta je primjera bilo o tome i na stranicama PCNEN-a, kao sto je bila tema o. V. Medenici, ciji neprofesionalizam je zaista iritirajuci, narocito zbog vaznosti funkcije koju obavlja. No, ubijedjen sam da i u tom dijelu stvari idu na bolje, jer je i to dio PROCESA, koji ce se, nezibjezno, odigrati i u Crnoj Gori. Zasto taj proces ne ide onim tempom koji bi mnogi zeljeli da vide je druga tema, o kojoj cu, mozda, pisati kasnije. Umijem da oduzim, pa je bolje da ponekad malo “ukocim”.

  P.S.
  Gospodine Jankovicu, ne radi se ni o kakvom licnom obracunu. U stvari, Vi ste meni, na izvjestan nacin simpaticni, jer vjerujem da nastupate iskreno i pokusavate da uradite nesto dobro za Crnu Goru iz najboljih namjera. Ipak, to nije razlog zbog kojeg bih prihvatio Vase stavove koji su, ponekad, sasvim “u bandu” (nadam se da, kao covjek iz Brskuta, znate sto ovo znac). Takodje, mislim da nije bas lijepo, ako ste vec donator, hvaliti se time. Donacija se daje da bi se nekom, ciji se rad postuje, pomoglo, ne da bi se islo naokolo i hvalilo time da ste donator. Malo vise diskrecije ne bi bilo na odmet.

 32. Milovan Vukov Jankovic ,Danska says:

  P.S.
  Gospodine Jankovicu, ne radi se ni o kakvom licnom obracunu. U stvari, Vi ste meni, na izvjestan nacin simpaticni, jer vjerujem da nastupate iskreno i pokusavate da uradite nesto dobro za Crnu Goru iz najboljih namjera. Ipak, to nije razlog zbog kojeg bih prihvatio Vase stavove koji su, ponekad, sasvim “u bandu” (nadam se da, kao covjek iz Brskuta, znate sto ovo znac). Takodje, mislim da nije bas lijepo, ako ste vec donator, hvaliti se time. Donacija se daje da bi se nekom, ciji se rad postuje, pomoglo, ne da bi se islo naokolo i hvalilo time da ste donator. Malo vise diskrecije ne bi bilo na odmet.
  ME

  Poshtovani ME.

  Ja nijesam tvrdio da sam SVETI VASILIJE OSTROSHKI,
  nego GRESHNI MILOVAN BRSKUTSKI,
  kod toliko DRUGIH KOJI PLJACHKAJU I OTIMAJU,
  MEDJU POPOVIMA I LOPOVIMA,
  GRESHNI MILOVAN NOSI SVOJE MANE BEZ STIDA, I BOLI ME COSHAK OD SAHAT KULE,
  SHTO NEKOME SMETA MOJA OTVORENOST O SVEMU, JA NE KRADEM TE PARE; NEGO DRNCHIM; PROSHLU PENZIJU, CIPAN CIJELU SAM PODIJELIO NA CdM.

  SMETA I MENE,
  SHTO MI POMINJU; DA JE ISUS DAO ZIVOT ZA NAS, ILI BOG OTAC ZRTVOVAO SINA,
  ALI SAM MORAO SLUSHAT I PARTIZANE DA SU GAZILI SUTJESKU,
  TAKO ME VASPITASHE , HRISHCANI, KOMUNISTI I NEOFASHISTI.

  DA SE BUSAM U SVOJA JUNACHKA PRSA,
  SA MEDALJAMA.

  STALNO SMO SLAVILI SLAVNE.

  ZNAM ZA SVOJE MANE,
  IZ SVOJE CHAPRE NEMAM KUD, NA VAMA JE , DA BUDETE BOLJI , PRAVEDNIJI I POSHTENIJI OD MENE,
  ali me MOLIM VAS LIJEPO , NE VASPITAVAJTE U SEDMOJ DECENIJI MOG ZIVOTA,
  PRENESITE ETICHKE NORME NA VASHU BLIZU OKOLINU.

 33. Janko says:

  Postoje neka ograničenja kod medija koja se u različitim teorijskim mišljenjima svode na nemogućnost DOBRA u medijima ( npr. Pjer Burdije kada govori o televiziji, smatra da je nemoguće da se desi NAPREDAK), a zanimljiva su i neka alternativna teorijska mišljenja, poput Agentura Bilweta koji kaže:

  “Televizija nas privlači na turistički način: 95 posto bullshit s obećanjem da će se nekada negdje pojaviti istinskih 5 posto.”

  Priča o “amaterima” u medijima, je zaista zanimljiva, recimo postoje VELIKI filmovi gdje značajne uloge pripadaju naturščicima, uzmite recimo Želimira Žilnika i njegovu digital oral history produkciju.

  Konačno i sam nastanak medija (mislim na elektronske) obilježili su amateri, entuzijasti koji su imali STRAST da prenesu VIJESTI ( ali i MUZIKU, npr. glas Enrika Karuza 🙂 )

  Kasnije su došli ZAKONI, TRŽIŠTE, VLADE, NGO sektor etc.

  A onda je došla i priča o dizajniranju nacija na Balkanu, a ta priča je po definicija antimoderna i sada živimo sa tim nasljeđem i eto…tako je to…

  U svakom slučaju BLOG “ispada” iz standardnog protokola medija, ako ništa drugo postoji dobar balans procenata u gore citiranom odnosu istih. Dakle, blogovanjeeee 🙂

  Uživajte!

 34. ME-21052006. says:

  Danasnja Crna Gora mi sve vise lici kao onaj Divlji kaubojski Zapad, sto smo gledali nekada davno u bioskopima. Zapamtio sam jednu scjenu: Ulazi Kauboj (cowboy-kravar) u jedan hotelski salon gdje ostali kauboji piju viski. Posmatra sve oko sebe, namrstena cela, iznenada vadi revor i ubija jednoga kauboja koji je mirno pio i nikoga nije uznemiravao. Kad se situaciija malo smirila, uz viski, pitali su kauboja zbog cega je ubio tog mirnog covjeka? Njegov odgovor je bio, DA, TA COVJEK ZNA PREVISE. (He knows too much).

  Mi smo cudnog mentaliteta, brzo reagujemo, osvetoljubljivi smo, jos neznamo sta je demokratija, tesko se usudjujemo, da koristeci istinu, pisuci kao amateri ili polu profesionalci, ili cak, kao puni profesionalci, narodu opisemo neki dogadjaj onako kako se stvarno desava. Izgubilo je puno njih prave orjentire kojih se treba pridrzavati u 21 vijeku.

  Mene izgleda da se situacija popravlja svakim danom. Bice bolje, tako se pocelo pricati kada je srusena ona (ne) narodna kraljevina 1945. Tako su pricali kada su rusili onu Narodnu drzavu bratskih naroda, tako smo pricali i za poslednje nekolike godine. Sada ne treba vise nista rusiti. Pokusajmo Amateri i profesionalci da nesto mijenjamo NA BOLJE. Vrijeme je!

 35. Milka Tadic Mijovic says:

  Dragi prijatelji,

  Obicno se iz Danske stvari vide bolje, ali ne uvijek. Evo i u posljednjem broju, u uvodniku, pominje se Morinj. Pregledacu arhivu, ubijedjana sam da o Morinju nijesmo cutali. A i zasto bi, ima li logike, kada smo o zlocinima govorili otvoreno, uvijek. Tako ce i dalje biti.

  Moze se, naravno, mnogo sto sta prebaciti Monitoru, nase su snage male. Bilo je uspona i padova. Ali da se o zlocinima cutalo, to ipak ne stoji. I to prebacivanje, jos kada dodje od prijatelja, bas nekako pogodi.

  Srdacni pozdravi, uzivam u ovim PCNEN blogovima, i mogucnosti ucesca. Gdje bi nam kraj bio da smo 90 – tih imali ove mogucnosti da raspravljamo o svemu.

  Srdacni pozdravi

 36. Ljupka says:

  Napokon sam shvatila sta me ljuti . Dusko. Zasto? Kad poziva amatere proziva profesionalce , a profesionalci uvijek znaju da moze biti i bolje , amateri o tome ne moraju da znaju i da brinu, oni ne moraju da napreduju da se usavrsavaju,da uce . Ne sumnjam da svjezina kreacije ostaje amaterima ( mozemo i to uzeti za princip) ali ,jos uvijek ,pocetkom ovog vijeka drzimo se nekih standarda i prfincipa inace odreknimo se svake profesionalnosti. Zasto ne bismo pozvali ljude da budu psiholozi amateri ( zar svako nije pomalo psiholog?) i lijecimo ovaj narod , mozda bi upalilo! Ovaj sistem sa politickom elitom se maksimalno potrudio da svaku profesiju zloupotrebi manipulise i namjerno drzi u nestrucnosti tako da bi poziv amaterima svuda imao smisla ! Super a onda bi politicari dalje mogli da budu “profesionalci” u svim disciplinama a najvise u politici kao do sada .Svakako, i mene svrbi !Alli zar to nije isti glas o istoj temi ! Primorani da budemo amateri lupamo o vrata institucija jer tamo pustaju samo ”profesionalce”. Mladost i starost nisu dovoljan argument ni za sta ..
  i tu tacka za mene.

 37. Radisa Platisa says:

  Dabogda da Vas sve “udari” struja, da Vas malo prodrma, vise se nema sta citati na PCNEN, svuda struja, pa onda tamo je Vanja i Muk. Iskreno da Vam kazem, muka me uhvati, cudim se sta se desi sa mojim dobrim rodjacima Platisama? Nas niko nikada nije pomagao da platimo racune za struju. Takva pomoc dobrim i postenim Radisama ne treba. Vi neradnici cmizdrite i kukajte. Sto ste se radjali nesretnici jedni? Jeli tako gospodine Dusko Vukovicu? DA BI USPJELI MORAMO RADITI I PLACATI REDOVNO RACUNE.

 38. ervina says:

  Ovaj sistem sa politickom elitom se maksimalno potrudio da svaku profesiju zloupotrebi manipulise i namjerno drzi u nestrucnosti tako da bi poziv amaterima svuda imao smisla ! Super a onda bi politicari dalje mogli da budu “profesionalci” u svim disciplinama a najvise u politici kao do sada .Svakako, i mene svrbi !Alli zar to nije isti glas o istoj temi ! Primorani da budemo amateri lupamo o vrata institucija jer tamo pustaju samo ”profesionalce”. Mladost i starost nisu dovoljan argument ni za sta ..
  i tu tacka za mene.

  Ljupka
  tačno Ljupka
  Od devedesetih “džemperaša amatera” preko amatera političara do parapsihologa Miška i visokih funkcionera….Zato smo tu gdje smo

 39. Milovan Vukov Jankovic ,Danska says:

  13. Feb 2007, 09:25
  Dragi prijatelji,

  Obicno se iz Danske stvari vide bolje, ali ne uvijek. Evo i u posljednjem broju, u uvodniku, pominje se Morinj. Pregledacu arhivu, ubijedjana sam da o Morinju nijesmo cutali. A i zasto bi, ima li logike, kada smo o zlocinima govorili otvoreno, uvijek. Tako ce i dalje biti.

  Moze se, naravno, mnogo sto sta prebaciti Monitoru, nase su snage male. Bilo je uspona i padova. Ali da se o zlocinima cutalo, to ipak ne stoji. I to prebacivanje, jos kada dodje od prijatelja, bas nekako pogodi.

  Srdacni pozdravi, uzivam u ovim PCNEN blogovima, i mogucnosti ucesca. Gdje bi nam kraj bio da smo 90 – tih imali ove mogucnosti da raspravljamo o svemu.

  Srdacni pozdravi
  Milka Tadic Mijovic

  Poshtovana Gospodjo Mijovic,

  Hvala VAM na blagoj reakciji,
  moja KRITIKA, nije bila ZLONAMJERNA, nego LJUTNJA I NA SEBE I NA VAS, shto se o TOJ SRAMOTI NIJE GLASNIJE GOVORILO, kao o SVIM DRUGIM SRAMOTAMA OD STRANE MONITOROVIH HRABRIH NOVINARA.

  Srdachan pozdrav

 40. Ervina says:

  Kako zaboravih… profesionalac političar-amater teolog…Njega nikako ne bismo smjeli preskočiti s obzirom na njegovu konfornu poziciju u ovom trenutku, oslobođenu bilo kakve odgovornosti za devedesete, iako se dobrano potrudio da nam se profesijje i profesionalci nađu na ulici i na listi za odsrel u svakoj priči…

 41. Janko says:

  Hm…Mislim da je u komentarima koji su se bližili broju 40 pogrešno shvaćen koncept amaterizma koji je Duško ponudio. Postoje situacije, zanimanja i priče koje nemaju adekvatan standard tzv. diplome, tj. licence poput recimo profesije ljekara ili psihologa.
  Preporučujem da na temu novinarstva kao profesije cijenjene psihološkinje pročitaju teorije Pjera Burdijea.
  Vaša priča o drugim amaterima je OK, jer je priča o funkcijama i funkcionerima, ali ne zaboravite manje više svi oni imaju diplome!
  Malo više IGRE treba 🙂

 42. Pozz, "reality"! says:

  Sto se tice novinarstva u CG – “no comment”!Od kako su se mediji, / RTCG pa i lokalni/ transformisali u javne servise, a to je vec ce nekih – vise od 3. godine – pomak je veoma mali, i jos uvijek je ta transformacija samo DEKLARATIVNA. Novinari, Savjeti, urednistvo, i ostali kao da se utrkuju ko ce “sto vise zamazati stvarnost” na veoma otvoren nacin. Iako sam vjerovala da ce se desiti istinska transformacija /naravno – ne poptpuna i brza/, danas sve manje imam volje da o tome razmisljam, a posebno sto se pojedini “dobri” /novinari od stofa i etike”/ povlace na neka druga radna mjesta, honorarisu da bi koliko toliko slobodno mislili ili traze uhlebljenje na srodnim radnim mjestuma-tuzno-! Ni rijec zaista- o novinarskim principima, kodesksu, izrazavanju, obrazovanju ili poznavanju osnova novinarstva-ako i znaju ne smiju ili nece da primjene znanje zbog “visih ciljeva” i tako unedogled, a godine prolaze! Tuzno je porediti se sa nekim drugim meridijanima ili ne daj Boze, JAVNIM SERVISIMA, kod takvih se makar opste inforamcije ne sakrivaju i sto je jos bitnije prenose se TACNO i NA VRIJEME! ! Mediji njih zaista informisu, a kod nas – ma dosadno je vec postalo o tome i govoriti!

 43. čifra -PONOVO SE JAVLJAM says:

  DRAGI MOJI , MISLIM DA NIJE BILO POTREBMO DA ZABRANITE OBJAVLJIVANJE MOG KOMENTARA NA OVU TEMU SAMO IZ RAZLOGA ŠTO SAM PISALA O TOME KAKO D.VUVKOIĆ I NJEGOV INSTITUT OBUČAVAJU AMATERE KOJI ZA TRI MJESECA KURA POSTAJU NOVINAI -PROFESIONALCI -POGODNI O PODOBNI; A AKO JE POSTOJAO RAZLOG DA IZBACITE TAK KOMENTAR MOGLI STE NAVESTI ŠTO TO NIJE TAČNO PA DA VAM POJASNIM ; OVAKO SE OČITO VIDI DA ČIM SE TAKNE U ” BOLNO MJESTO” NEKIM POSJETIOCIMA OVE RUBRIKE POSTAVLAJTE ZNAK “STOP”

 44. DuškoV says:

  Srdačan pozdrav svima.

  Čini mi se da dugujem par odgovora i objašnjenja. Komentatorku pod šifrom “PONOVO SE JAVLJAM” obavještavam da je njen prethodni komentar obrisan zbog toga što je zloupotrijebila slobodu govora. Da ne ulazim u detalje, jer bih morao da prepričavam sporni komentar. Nadam se da neću morati često da se mašam “gumice”.

  Što se Instituta tiče, javno izjavljujem pod zakletvom da on nije moj, već je nevladina organizacija u kojoj sam bio profesionalno angažovan. Tačno je da je Institut (za medije CG) razvio program za obuku novinara početnika i onih sa malo profesionalnog iskustva i do sada obučio tri generacije mladih novinara. Oni su bili u prilici da u Institutovoj školi steknu osnovna profesionalna znanja i vještine. Na njima je, i onima koji su ih angažovali, da ta znanja i vještite koriste na najbolji mogući način i unapređuju do najviših mogućih visina.

  Radiše Platiše podržavam iz principa. Jedino ne volim kad radiše plaćaju tuđe račune. To ama baš nikako ne volem. I tačka.

  Drago mi je što se moja prijateljica Ljupka javila, ali nije mi drago što je ljuta – na mene. Ili nijesam baš shvatio, čitajući na brzinu. Ja se zalažem za amaterizam koji brani ugled časnim i korisnim profesijama.

  Janku se zahvaljujem na skretanju razgovora na vodenicu koja melje sa svrhom.

 45. Veljko B. Ilic says:

  Cudi me da niko nije “pohvalio” izvjestaje lista “Dan” za vrijeme onih (ne)sretnih godina. Niko ne smije da nesto kaze “pohvalno” o onom bozjem covjeku-Amfilohiju, koji je molio Boga i blagosiljao ubice one poslednje decenije 20 vijeka. Svi su izgledi, jos se bojimo istine. Nije fino sada vrijedjati te “bozje andjele”.

  Puno znamo o “Pobjedi”, “Monitoru” i TVCG, ali kad treba one stvarne krivce imenovati, tu nas kukavicluk i neka finoca ne dozvoljava nam da budemo realni. Zasto gospodo? Ja znam, vi znate i ONI znaju. Nadam se u onu narodnu:”Zaklela se zemlja raju, da se tajne sve odaju.”

 46. Milovan Vukov Jankovic, Danska says:

  14. Feb 2007, 00:39
  Ovo moze i na ovu temu o NOVINATSTVU I NOVINARIMA i JAVNOM SERVISU koji servisira jednu partiju sa drugim imenom i drugom ideologijom, od 1945-90, do dana danashnjega.

  13. Feb 2007, 23:48
  Poshtovana Mila,

  Mozda u ZARU BORBE za Crnu Goru, napravim greshke u koracima, i da to na Poshtovanog Labuda, djeluje kao BORBA protiv Crne Gore, shto otezava saradnju na GRADJANSKOM NIVOU, jer nema povjerenja da i mi koji smo VAN Crne Gore, izgaramo od zelje da i ona jedna trecina GRADJANA, 65 000 familija, stane na zelenu granu i bude u mogucnosti da plati trzishnu vrijednost KWh, i zadovolji svoje potrebe za Elenergijom, bez uplitanja DRZAVE.

  Bez JAVNOG SERVISA, i novinara kao Denisa Latina, Dubravka Merlica, Milica, Floverke, Baga, Stankovica sa HRTa, i novinara B92 i svakodnevnih emisija u stilu Poligrafa, Kaziprsta, Peshchanika sa Svetlanama Lukic i Vukovic, toj grupi od 65 000 familija, jedne trecine STANOVNIKA Crne Gore, ce se pridruziti josh jedna trecina, samo 33% Stanovnika Crne Gore, koje bude POSLUSHNO I PODOBNO, ce zivjeti od MILOSTI NOVOPECHENIH BOGATUNA.

  Mozda bi i neki pojedinci novinari, nashli snage i hrabrosti, da pochnu OBRACHUN sa ekonomskim problemima u CGi, ali se JA PLASHIM, da oni NE ZNAJU ili NECE DA UCHE, kako se RESHAVAJU EKONOMSKI PROBLEMI, i kako jedan GRADONACHELNIK u Srbiji, izgradnjom INDUSTRISKOG KOMPLEKSA, privuche vishe grinfild investitora, nego CIPAN CIJELA CRNA GORA.

  Kod nas LOKALNA VLAST, umjesto STIMULANSA INVESTITORIMA, pravi ZAPREKE i POSTAVLJA PREPONE, UCJENJUJE jer je nash poreski sistem, ne MOTIVISHE LOKALNU VLAST, DA FORSIRAJU PROIZVODNJU i da otvaraju nova radna mjesta.

  Novinari koji ne poznaju psihu POSLODAVCA, psihu ZAPOSHLJENIH, psihu BIROKRATIJE LOKALNE I DRZAVNE, koji ne umiju docharat sliku GRADJANIMA, O POTREBAMA TIH GRUPA, da rade na ZAJEDNICHKOM BOLJITKU ZA SVE GRADJANE, i koji ne znaju RUSHITI BARIJERE IZMEDJU TIH INTERESNIH GRUPA, i zahtijevati od njih, da isprave SVOJE GRESHKE, poslodavca prema radnicima, radnika prema poslu, birokrata prema POLODAVCIMA I ZAPOSHLJENIMA, bez te sinergije, sve tri INTERESNE GRUPE i pravilne podjele KOLACHA, broj SOCIJALNO UGROZENIH ce RASTI.

  Estetika i shminka, nashih novinara i novinarki, pravopis i padezi, su uvijek bili na prvom MJESTU,
  ETIKA JE BILA ZABRANJENA RIJECH, izuzev maloj grupi novinara oko MOnitora i Antene M.

  Mozda se neshto PROMIJENI, kada se promijeni SAVJET, molim Poshtvovanog Sherba Rastodera da prodrma tu grupicu uspavanih, njemu vjerujem da se trudi, ali jedna LASTA ne chini proljece.

  Poshtovana Mila,
  puno VAM hvala na paznji i doprinosu, da ovu temu RAZGLOBIMO DO KRAJA, VASHE IME I UGLED koji imate u CG, mi chini posebnu chast, da ste mi pruzili NESEBICHNU PODRSHKU u MOJOJ NAMJERI, da NASHI NOVINARI, STANU RAME UZ RAME I SA ETIKOM I HRABROSHCU UZ NOVINARE HRTa i NOVINARE B92.

  Srdachan pozdrav,
  Milovan Vukov Jankovic ,Danska

 47. Plannco Wallach Senior says:

  pisanje je, ukljucujuci i NOVINARSTVO, zanat. neshto ka’ obucar, stolar, zlatar… svaki zanat ima svoj zavrsni produkt po kom se poznaje umjeshnost majstora svog zanata. produkt novinarstva je novinski text u shtampanom ili virtuelnom, internetskom izdanju.
  text moze biti informativni… UPSSS!

  u najkracem, jedan novinski text treba sadrzati osnovne informacije: KO, GDJE, KAD, KAKO… to je shto se tiche objektivnog obavjestavanja. ali ako pisac vrli dodje na ideju da objasni i ZASHTO?
  e, onda dolaze problemi. vi nebi voleli da vam AMATERI u toj oblasti objashnjavaju ishta? a vjerovatno nebi voleli da vam AMATERI uopshte pishu u novinama osim PISMA CHITAOCA?

  AMATERIZAM i PROFESIONALIZAM se ne sabiraju. oni shto ispucava PENALE i SKUPLACH LOPTI se ne rangiraju zajedno.

  kakav bi tek RUSVAJ unijeli AMATERI u NOVINE?
  naravno, prvo treba definisati shta u ovom kontekstu znachi pojam AMATER. svi smo mi NOVINARI, jer chitamo NOVINE.

  ps. poshto ovdje ima puno pismenog svijeta jel’ bi neko reka’ shto se DATIV od LIGA pishe LIZI, a od STRANKA – STRANCI?
  zaista mi strano ZVUCHI, narochito kad DATIV od ZVUK nije ZVUCU.

  Salute!

 48. Aleksandar Sasa Zekovic says:

  Amaterizacija novinarstva?

  Preporucujem da pogledate arhivu Zavoda za zaposljavanje iz oktobra ili novembra 2006. godine.

  Mozda ce vam biti interestantno da vidite koje profile jedna podgoricka TV stanica trazi za svoj profesionalni kadar. Ne bi ste vjerovali – kuvar se trazi za spikera, masinski tehnicar za urednika. I to ne bi bilo tako strasno da u oglasu ne stoji – NIJE PREDVIDJENA PROVJERA SPOSOBNOSTI.

  Pisao sam povodom toga Novinarskom samoregulatornom tijelu. Zabrinulo me je saznanje da recimo za spekera nije predvidjena provjera dikcije, gramatike… ama bas nista.

 49. Nadina Kuč says:

  Uvažena Daliborko Uljarević, da li ste bili metaforični u izjavi kako ste mogli čuti zatvorenike, ili je to stvarno tako bilo?
  Hvala i bez zamjere na “radoznalosti”.

 50. posmatrach says:

  tema je posla preshiroko…ali otvara se pitanje:
  sta je to profesionalac?
  dali to znaci da je zavrsio neku skolu, obuku…za tu profesiju, ili da je obavlja u skladu sa nekim normama iste…
  konkretno imamo kuvare, konobare i frizere koji se bave poslom u medijima, kako navede sasa zekovic…

  ja vas molim da razmislite o sljedecem,
  mozete li navesti imena 3 novinara “profesionalca” u CG?
  …koji rade svoj posao na nacin na koji vi od njih ocekujete…

 51. šifra - IZBRISANA says:

  Amaterizacija novinarstva?

  Preporucujem da pogledate arhivu Zavoda za zaposljavanje iz oktobra ili novembra 2006. godine.

  Mozda ce vam biti interestantno da vidite koje profile jedna podgoricka TV stanica trazi za svoj profesionalni kadar. Ne bi ste vjerovali – kuvar se trazi za spikera, masinski tehnicar za urednika. I to ne bi bilo tako strasno da u oglasu ne stoji – NIJE PREDVIDJENA PROVJERA SPOSOBNOSTI.

  Pisao sam povodom toga Novinarskom samoregulatornom tijelu. Zabrinulo me je saznanje da recimo za spekera nije predvidjena provjera dikcije, gramatike… ama bas nista
  ——Upravo o tom amaterizmu se i misli ali onaj ko neće da zna i ne želi to da čuje. Osim toga, D.Vuković je objasnio “izbirsanoj ” da Institut niej njegov već nevladina organizacija . To je opšte poznato kao i ovo da proizvodite “amatere”. Zamolila bih Udružene ljekara da osnuje NVO u kojoj bi se za tri mjesseca stručen obuke dobija potvrda o ” stečenom medicinskom znanju ” pa da se zaposlim u nekoj medicinskoj ustanovi.
  I još jedna dopuna- “gumica” koju je iskoristio M.Vuković u mom komentaru koristi se na “raznorazne načine ” u Crnoj Gori već dugi niz godina. Samo vi brišite .
  I usput pitanje ne za Vukovica nego za ostale- da li je organizovani krminal u crnoj Gori lokalna ili globlan informaicja, da li je glad u Crnoj Gori loklana informacija , da li su račni za struju koje plaćamo KAP-u loklani ili opšti problem Crne Gore
  Pozdrav

 52. Daliborka Uljarevic says:

  ODG: Nadini Kuč

  Nažalost ne…

 53. Milovan Vukov Jankovic ,Danska says:

  Ovo uporodjenje ODGOVORNOSTI,
  NOVINARA PROFESIONALCA i
  DROKTORA HIRURGA SPC, ZA TUMOR NA MOZGU,
  potiche i NARODNOOSLOBODILACHKE BORBE ZA DRZAVNI KAPITALIZAM,
  KOJIMA SU NOVINARI SLUZILI KAO OTIRACHI PRED VRATIMA, KAD SLJEGU IZ VUKOHEBINE, DA OCHISTE ZITKE BALJEGE.

  Sve PROFESIONALAC, do PROFESIONALCA,
  i BORCA ZA OCHUVANJE DRUSHTVENOG PORETKA.

  Ne”MOTE” kumim VAS bogom,
  o profesionalnim NOVINARIMA U CRNOJ GORI,
  ja sam rodjen 1946,
  ono se POLAKO RADJA, zachelo se to, PADOM BERLINSKOG ZIDA, ali dok STIGNE DO CRNE GORE, to se ZIDJE KAO SKADAR NA BOJANI.

  Dan osvanu a ja -Skadar,
  Zle me sile,
  pretvorile
  y gomile,
  do temelja porushile,

  pokojni Vito Nikolic,
  je padom Berlinskog ZIDA,
  predvidio DOLAZAK ZLE SILE,
  koja sve pretvara u GOMILE, GOMILANOVICE; KOJI GOMILAJU DRUSHTVENU IMOVINU NA PRIVATNA KONTA.

  Vishe volim MOLERE,
  od PROFESIONALNIH NOVINARA,
  PITURAJU I JEDNI I DRUGI,
  samo shto MOLERIMA ne kaplje farba po PARKETU.

 54. Zoran V. Raicevic says:

  Posto je namjera g. Duska Vukovica da se pise o jednom fenomenu sa nekim komentarima srenula sa putanje, ja cu Vam predloziti da se vratite temi i da u rubrici Cuj – vidji – javi napisete nesto o temama koje se desavaju oko nas, a koje imaju smisla, kao sto je:

  1. Rusenje jedne od najstarijih crkava u Bjelopavlicima – Crkve Sv. Simeuna. Crkva se srusila nakon sto je bila prepustena vremenu i zaboravu vise od 60 godina.

  2. Izumiranje crnogorske nacije. Procenat onih koji se izjasnjavaju kao Crnogorci drasticno opada, a ta nezaustavna putanja posljednjih sezdeset godina moze ozbiljno dovesti u pitanje opstanak nezavisne drzave jednog dana. Kad mislim drzave, mislim na drzavu prije svega crnogorskog naroda.

  3. Da li Crnoj Gori prijeti da dozivi sudbinu jednog Meksika, gdje je nakon izgradjnje luskusnih turistickih resorta doslo do stvaranja ogromnog kontrasta. Na jednoj strani imamo bogatu klijantelu koja zivi, odmara se i dolazi u izolovanje djelove na obalama, dok iza tih ogradjenih odmaralista i shoping centara imamo sirotinju, koja decenijama jedva prezivljava i radi u istim hotelima za 100 dolara.

  Mnogo je tema koje su vaznije i odnose se na sadasnjose. Od proslosti niko ne moze da zivi, pa i to sto postojao Monitor ili Liberal nam nece mnogo pomoci. Nije nam pomoglo to isto ni onda kada smo zivjeli u tom vremenu, pa nece ni danas.

 55. Realan says:

  Do sada,

  53 komentara…dobro je …licno mi je drago kada vidim da ima ljudi koji misle, i sto bi onaj mislilac reko:

  “Kad bi svi isto mislili, nebi nista mislili.”

  Za tuzno, nazalost, CG novinarstvo, cast riiijjetkim izuzecima, i ovo sto radimo na bas ovom blogu je odlicna stvar za CG, za novinarstvo, slobodnu rijec…

  Uz slogan, “Mislim dakle postojim.” 🙂

  Pozdrav svim Blogerima odje, i zdrao bili!

 56. Milovan Vukov Jankovic ,Danska says:

  Da nije bilo LIBERALA I MONITORA,
  ove shto bi Vi da SPASITE OD IZUMIRANJA,
  bi zivjeli u REZERVATE ogradjene bodljikavom ZICOM, u VELIKOJ SRBIJI.

 57. ME says:

  Dusko Vukovic:

  “Ja se zalažem za amaterizam koji brani ugled časnim i korisnim profesijama.”

  Dusko, mislim da postoji izvjesna zabuna, ili nerazumijevanje, u vezi tvog stava o amaterizmu. Ono sto si dosad napisao na ovom blogu se moze tumaciti na razne nacine. Umjesto da ja tumacim tvoje stavove, jer bih u tom slucaju mogao da ih tumacim na sasvim drugaciji nacin od onog sto si ti mislio, zamolio bih te da ih malo pojasnis. Takodje, ideja amterizacije novinarstva koju si pomenuo djeluje interesanto i volio bih da i nju malo pojasnis.

  Koristim priliki da pozdravim Milku Tadic-Mijovic, koja je najbolji demant tvrdnje da u crnogorskom novinarstvu ne postoje novinari koji hrabro i argumentovano pisu. Mislim da smo suvise skloni da hvalimo druge, a da prelazimo olako preko vrijednosti koje postoje u Crnoj Gori. Ili, sto je jos gore, da se te rijetke vrijednosti nipodastavaju. Recimo, na nacin koji se ovdje pisalo o “Monitoru”. Kritika – da, ali argumetovana i tamo gdje postoji razlog za to. A toga bar ne hvali u Crnoj Gori.

  Crna Gora je mala i nerazvijena, sa tankom demokratskom tradicijom, na niskom stepenu ekonomskog razvoja, sa drasticno poremecenim sistemom vrijednosti i gomilom problema nasledjenih iz proslosti. To je razlog vise da se ljudi koji zele dobro Crnoj Gori angazuju i pomognu, koliko mogu, ili koliko su spremni da urade, bili profesionalci ili amateri, da bi Crnu Goru napravili boljom za nase potomke. Ne treba misliti samo na sebe i na licne interese. Sebicnost, alavost na moc i novac, beskicmenjastvo, pasivnost, neodgovornost, sujeta, uobrazenost “bez razloga”, nespremnost da se prihvati kritika, spremnost da se drugom podmetne noga umjesto da se pruzi ruka…su u stvari, najveca prepreka napretku Crne Gore.

  Evo, barem na ovom blogu, imamo prostor da slobodno iznesemo stav, naravno u granicama koje, nadam se, niko nece preci (inace radi “gumica”). Vazno je imati pozitivan odnos prema buducnosti. Uprkos gomili problema sa kojima se suocavaju gradjani Crne Gore. Od kuknjave vajde nema. Ne treba cekati da neko drugi rjesava nase probleme. Naucimo da ih rjesavamo sami.

 58. Plannco Wallach Senior says:

  u NOVINSKOM, textu koji je u najvecem broju slucajeva prostorno ogranichen, rjecenice su informativne, precizne, FOKUSIRANE… fokus je suzen da bi ono najvaznije bilo receno. transkripcia se ne koristi mnogo, osim eventualno u slucajevima kad se zeli bolje objasniti GLAVNA MISAO. ono shto je najvaznije – pisac vrli nece ostaviti mnogo prostora za preslobodne ili pogrjesne interpretacije. znachi, poruke ne trebaju biti GENERALNOG, UOPSHTENOG karaktera nego trebaju biti specifichne i usredjene s ciljem da bace vishe svjetla na GLAVNU TEMU.
  …….
  shta sam ono htio reci? aha! ako su vam ovakvi UCHITELJI, kakvi su vam tek UCHENICI?
  ……
  inache… ako se dobro sjecam, od ’95 redovno chitam “Monitor’, a “Vreme” par godina ranije. “Feral tribune” povremeno.
  meni lichno je njihovo pisanje djelovalo ka BAKLJA u mrklom MRAKU.

  Salute!

 59. DuškoV says:

  Zar nijesam obećao da ću o amaterijzaciji novinarstva pisati kasnije, u drugom blogu? Mislim da jesam. Ovo je tek zagrijavanje za razgovor na tu temu. Do tada, molim uvažene posjetioce/posjetiteljke/čitaoce/čitateljke/da sami/same sebi odgovore na sljedeće pitanje: Od koga dobijam većinu novosti o onome što se dešava u mome gradu?

  a) novinara/novinarki
  b) kolega/koleginica
  c) prijatelja/prijateljica
  d) poznanika/poznanica

 60. Plannco Wallach Senior says:

  “Od koga dobijam većinu novosti o onome što se dešava u mome gradu?”

  niko odje nije govorio o PROFESIONALIZACIJI izvora iz kojih se mogu crpiti INFORMACIJE za NOVINSKI TEXT. inicijalna informacija je MATERIJAL iz koga se obradom dobije GOTOVI NOVINSKI TEXT.

  umjesto PROFESIONALIZACIJE NOVINARSTVA neko je odje spomenuo AMATERIZACIJU NOVINARSTVA shto je, po mom misljenju, DEGRADACIJA novinarstva kao PROFESIJE koja se bavi PRAVOVREMENIM i ISTINITIM obavjescavanjem javnosti o aktuelnim vijestima tj. NOVOSTIMA.

  PRAVA INFORMACIJA u PRAVO VRIJEME ZLATA VRIJEDI – PWS

  ne sporim potrebu opismenjavanja shirokih radnih i neradnih masa CG sporadi svakodnevne urgentne potrebe pismenijeg svakodnevnog komuniciranja. to je nasushna potreba.
  opismenjavanje shto veceg broja gradjana, pristup informacijama i mogucnost kazivanja i razmjene mishljenja je IMPERATIV u RAZVOJU SLOBODNOG, DEMOKRACKOG DRUSHTVA i DRZAVE.

  ako je gospodin Vukovic na to mislio bio je u PRAVU, ali je FAKAT pogrjeshno iskazao svoju MISAO.

  CG treba vishe PISMENIH GRADJANA, a manje NEPISMENIH NOVINARA.

  Salute!

 61. Gordana says:

  Demokratskog, Plannco, demokratskog!
  Ovo tvoje “DEMOKRACKOG” tesko se moze pravdati “slovnom greskom”.
  Ako si se vec nasao prozvanim da opismenjavas sve i svakoga, povedi malo racuna…
  Pozdrav svim blogerima, i veliko BRAVO gradjanima Crne Gore za odbranu Tare.

 62. PWS says:

  trenutno praktikujem neka Crnogorska lokalna narechja. inache, Crnogorski narodni jezik smatram postojecim i zivecim.

  oko Tare mogu reci samo – ta-ra-ra!

  Salute!

 63. PWS says:

  chasna FATA pred nechastivim SUDOM

  ne radi se odje o Fati koju DAN-ovci redovno ismijavaju u vicevima o (a o kome bi drugo) FATI, MUJU i HUSU.
  odje je rijech o sedamdeseto-godišnjoj starici, Fati Orlović, kojoj su četnici pobili skoro svu familiju, oteli imovinu i u njenom dvorishtu sagradili crkvu, danas ide na sud tzv. RS da se brani od optuzbi za RASPIRIVANJE ETNICKE I VJERSKE MRZNJE.

 64. Plannco Wallach Senior says:

  “Nakon petog napada na Fatu Orlović iz Konjević Polja, na čijoj je zemlji sagrađena crkva.

  A oni mi ubili muža, 22 bratića i šest djeverića

  Kaže Fata Orlović, koju je 4. aprila, 2004. godine po peti put napao pop Milan, njegov sin i komšija Vlaško, kada je pretrpjela teže tjelesne ozljede. Napadaju je zato što traži da se s njenog zemljišta ukloni nelegalno sagrađena crkva… Crkva je kamen spoticanja međunacionalnim odnosima, kaže refik Begić, predsjednik SO-Bratunac…”

  Zaplet –
  Pop: Ovo je Srbija!
  Fata: Ovo je moja AVLIJA!
  …….

 65. Plannco Wallach Senior says:

  i ja tako mislim. onoj VIJESTI nije mjesto na BLOGU nego na PRVOJ STRANICI PCNEN-a, ka’ u rubirci PRICHA DANA npr.

  slazemo se da vishe NIJE NOVOST kad pas ujede chovjeka, ali je TOP NOVOST kad chovjek ujede psa. gdje onda spada VIJEST da je chovjek ujeo chovjeka?

  o NOVINARSTVU li je rijech na ovom BLOGU?

  POSHTOVANJE je OBOSTRANO. anyway.

 66. DuškoV says:

  Poštovani PWS,

  cijenim Vaš napor da posjetioce ovog bloga upoznate sa potresnom pričom o Fati Orlović, ali ne vidim da je ovo pravo mjesto za to.

 67. Zoran Radulović says:

  …”ali je lošije ne probati”!?Biće da je suština bijednog nivoa crnogorskog novinarstva upravo u shvatanju definisanom u citiranom dijelu naslova.Otuda u elektronskim medijima “novinari” sa govornim manama,a u štampanim neostvarene “tetke”ili nešto bliži srodnici mnogobrojnih autora “tečajeva”,”Škola novinarstva”i ostalih instituta.

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register