Rusko računanje vremena u bundi od nerca

Objavljeno: 18.01.2007, 19:23h

Predsjednik Komisije za utvrđivanje interesa dobio domaći zadatak od CGO

Predsjednik Komisije za utvrđivanje interesa dobio domaći zadatak od CGO

Piše: PCNEN

Centar za građansko obrazovanje je skrenuo danas pažnju predsjedniku Komisije za utvrđivanje konflikta interesa Slobodanu Lekoviću na januarski broj magazina Index.

Nije to zbog Indexa, već zbog intervjua objavljenog u njemu.  

Nije baš ni zbog intervjua nego zbog intervjuisane osobe (Vesna Medenica, vrhovna državna tužiteljica Crne Gore).

Nije baš ni zbog intervjuisane osobe, nego zbog fotografija načinjenih u njenom domu.

Nije baš ni zbog fotografija, nego zbog onoga što se vidi na tim fotografijama.

CGO je pozvao predsjednika Komisije za utvrđivanje konflikta interesa Slobodanu Lekoviću  da provjeri pod kojim je okolnostima Medenica primila na poklon od ruskog kolege tužioca sat luksuzno ukrašen detaljima Moskve i određenim kamenjem, gdje se taj sat trenutno nalazi, kolika je njegova vrijednost i da li je evidentiran kod komisije za utvrđivanje konflikta interesa.

CGO je Lekoviću sugerisao da obrati pažnju i na stranice 40, 41, 42, 43 i 44 studentskog časopisa Index, na kojima su, pored ostalog, objavljene fotografije vrhovne državne tužiteljice odjenute u bundu od nerca i njene biserne ogrlice Coco Shanel, parfema iste marke i tašne marke Ferre.

Nameću se najmanje tri važna pitanja za raspravu:

Da li je u redu da vrhovna državna tužiteljica drži poklonjeni sat u svom domu?

Da li je u redu da jedna nevladina organizacija daje domaće zadatke predsjedniku Komisije za utvrđivanje konlikta interesa?

Da li je u redu da jedna nevladina organizacija sugeriše predsjedniku Komisije za utvrđivanje konflikta interesa koju štampu da čita?

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Crnjo says:

  Posto “osudismo” predsjednika Ustavnog Suda Crne Gore, dogovorismo se da on nema pravo da nosi tu titulu, jer njegova drzava jos nema USTAVA. Posto je postao obicni gradjanin, smanjili smo mu platu na 150 evra i oduzeli kucu. Zavrsena prica.

  Sada dolazi na red VRHOVNA DRZAVNA TUZITELJICA, nasa lijepa Vesna Medenica. Ona nije shvatila da je ona “DRZAVNA” i da sve POKLONE sto dobija pripadaju DRZAVI. One NEVLADINE organizacije sto je optuzuju, ONE imaju pravo na poklone jer NEVLADINE organizacije nerade ni za jednu DRZAVU ILI VLADU. One nepolazu nikome racune.

  Ostavite nasu tuziteljicu da radi svoj posao. Nebudite toliko mizerni i sitnicari. Zbog nekoga ruskog sata, pravite paniku i glumite kao da ste VI NEDRZAVNI I NEVLADINI NEPOGRESIVI.

  Postoji izreka: “Cuvajte se Grka kad daju poklone.” Unesite u novom USTAVU, da Gradjani Crne Gore ne primaju poklone. Sa tim bi bilo sve rijeseno, ovako se preko ovih komentara, pojedini samo glupisu, jer hoce toboz nesto da pisu.

 2. Daliborka Uljarevic says:

  Redakcija PC NEN-a je postavila tri pitanja, koja bi svima trebala da nam posluže kao osnova za diskusiju:

  “1. Da li je u redu da vrhovna državna tužiteljica drži poklonjeni sat u svom domu?
  2. Da li je u redu da jedna nevladina organizacija daje domaće zadatke predsjedniku Komisije za utvrđivanje konlikta interesa?
  3.Da li je u redu da jedna nevladina organizacija sugeriše predsjedniku Komisije za utvrđivanje konflikta interesa koju štampu da čita?”

  Kao potpisnica tog istog pisma predsjedniku Komisije za utvrdjivanje konflikta interesa, ostavljam prostor da ce moj odgovor biti jedna strana, i unaprijed ohrabrujem sve koji misle drugačije da razgovaramo ovome.
  Naime, lično vjerujem da vrhovna državna tužiteljka ne može ovaj poklonjeni sat držati u svom domu, a da ga nije prije toga prijavila Komisiji i utvrdila njegovu stvarnu vrijednost (Zakon kaže „Komisija utvrđuje vrijednost poklona prema tržišnoj vrijednosti na dan prijema poklona.”). Znači, ključna stvar je da ne utvrđuje državna tužiteljka vrijednost poklona već Komisija!
  Što se tiče druga dva pitanja, ja imam problem sa njihovom formulacijom. Ne radi se o tome „da li je u redu da jedna NVO…” ukazuje na ovo i traži dalju akciju, jer to mi nekako zvuči kao “da li je pristojno da jedna NVO…” a mi ne govorimo o (ne)pristojnosti, već o poštovanju Zakona. Stvar je ozbiljna: Komisija se, ukoliko, procijeni da postoje „obilježja krivičnog djela” mora obratiti državnom tužilaštvu, u svakom pojedinačnom slučaju. Ukazivanje na ovakve stvari i njihovo javno razriješavanje samo može pomoći da državno tužilaštvo svoj posao radi na profesionalan način, u suprotnom ostavlja prostor za sumnju.
  I da zaključim, ne sugerišem ni ja ni CGO gospodinu Lekoviću koju štampu da čita, nego navedenu štampu prilažem kao dokaz koji treba da podrži moju inicijativu. I mislim da je i to jedan princip kojeg se trebamo držati u svom djelovanju: da govorimo argumentovano i da to što više potkrijepljujemo dokazima.
  Mi nijesmo nikog osudili, samo smo postavili pitanje za koje kao dio javnosti, kojoj i kako NVO i kao gradjani pripadamo, imamo puno pravo.
  A naši funkcioneri moraju da nauče da budu odgovorni, i da funkcija ne nosi samo privilegije već i niz odgovornosti.
  Mala digresija, kao odgovor na prethodni komentar: varate se da NVO ne polažu račune nikome! I te kako polažu: ovoj državi, svojim donatorima, svojim korisnicima, saradnicima, partnerima…

 3. ni nvo ni tuzilac says:

  Da li je u redu da vrhovna državna tužiteljica drži poklonjeni sat u svom domu?

  – Ne. Vesna Medenica ima minimalne sanse da se sprijatelji sa ruskim drzavnim tuziocem, ali su one znatno vece za drzavnog tuzioca Vesnu Medenicu. Ostatak njenog objasnjenja ne trpi komentare, koliko ni Komisije.

  Da li je u redu da jedna nevladina organizacija daje domaće zadatke predsjedniku Komisije za utvrđivanje konlikta interesa?

  – Pitanje je vrlo cudno, “u redu” i “domace zadatke” mi se ne dopada. Ako ih shvatim dobronamjernim, zasto da ne?

  Da li je u redu da jedna nevladina organizacija sugeriše predsjedniku Komisije za utvrđivanje konflikta interesa koju štampu da čita?

  – Takodje cudno, ali opet, zasto da ne?

 4. Realan says:

  Pa ima li jos neko da ne vidi o cemu se ovdje radi?

  Kooorrruuuppccciijjjaaaa…. 🙂

 5. Ozbiljan coek says:

  Ovdje nema nikakve korupcije. To je licni poklon onoga Rusa nasoj Vesni. To gospodo nije poklon drzavi Crnoj Gori od drzave Rusije. Uozbilljite se malo. Odkada je NVO poceli da se bave politikom i sitnicarenjem, potpuno skrenusmo sa kolosijeka “Pravda za sve” na stranputicu gdje pojedinacne slucajeve biraju po volji nekih, da bi ONI iz NVO dokazali, da su oni jedini borci za pravdu a ostale drzavne ustanove postoje samo na papiru, pa ih bez ikakvih dokaza mozemo napadati, dok Oni, ti “drzavni” nedokazu da su u pravu. Poslije svega toga dolazi izvinjenje.

 6. Tri says:

  Huskanje na licemjerstvo?
  Pored ovolike otimacine i akumulacije kapitala mame nas na pricu o sitnicama.

 7. Clara Pacta... says:

  Posto 512 NVO, zahtijeva da se taj “prokleti” sat iz Rusije vrati drzavi Crnoj Gori, sta da se radi sa tom Vesninom BUNDOM OD NERCA? Mora se oformiti specijalna komisija i utvrditi da nije neko blizak “prokletoj” vladajucoj kaoliciji poklonio tu Bundu od Nerca, gore navedenoj i optuzenoj tuziteljici?

  PS. Jeli Nerac zivotinja zakonom zasticena? Treba i to da ispitaju svih 512 NVO, treba narod da shvati da nas NVO jedino moze spasiti od korupcije.

 8. Sreten Mitrovic says:

  Drugovi i drugarice,

  citam vase komenatre i vidim u njima dosta inata iako vjerujem da tako iskreno ne mislite. Dobro je sto jedna NVO skrece paznju predsjedniku Komisije za konflikt interesa jer bi isti trebao da djeluje po sopstvenoj inicijativi. Kao sto bi ista Vesna Medenica i direktor policije Veselin Veljovic trebali da procitaju danasnje Vijesti pa da po sopstvenoj inicijativi istraze bogatstvo (ex?) premijerovog brata. Slazem se da ne treba puno insistirati na detaljima ali sitnice zivot cine. Krenu od sata po ko zna sto tu sve ima. Puna podrska nevladinim organizacijama CGO i MANS uz apel da se pocnu baviti i krupnim ribama. Vesna,neka je zdravo, ne zna sto je snaslo pa bolje da se zagrne, dok moze, biserima i bundama. Moci ce praunucima, za 55 godina, da pokaze izdanje Indexa iz 2007, pokaze interesantne fotografije, svoju ljepotu i materijalne dokaze sadrzaja testamenta.

 9. Vid says:

  Zbilja je interesantna tema o bogatstvu mladjeg Djukanovica.

  Fala Bogu da li se on mota po glavi nase drzavne tuziteljice dok utopljena u bundi od nerca, prebira perle u svojoj ogrlici, uz tihe otkucaje ruskog sata.

 10. amerikanac says:

  moj druze sreto mitrovicu,sto ti treba da se podpises punim imenom,i ti ces da dobijes sipkom po glavi kao brkovic.mozemo mi odje da pricamo koliko ocemo ali ja jos ne vidjeh da lopov cera lopova.
  cestitam ti si kurazan a to je ono sto medenica nema

 11. amerikanac says:

  i jos da dodam.jer kad vidjeh sliku vesninu u toj famoznoj bundi sa otvaranja produzetka spuskog zatvora , nijesam moga da vjerujem svojim ocima.odje dje ja zivim osobe sa ovakvim polozajem su u prvim redovima borbe za zastitu zivotinja i ne pada im na pamet da se zore u ovakvim bundama.ovak se samo oblace nocne dame da bi privukle musterije.

 12. avcr says:

  da se saglasim sa komentarom Amerikanca,
  onako nasminkana i obucena zena na ulici u bilo kojem prosjecnom gradu na Zapadu kojem stremimo,ce umjesto “doabar dan’
  mnogo cesce cuti “how much”

 13. Lawyer says:

  Neki ‘amerikanac’ i ‘avcr’ kukavicki i primitivno napadaju Vesnu, ne kao tuziteljku, nego kako se oblaci, kakvu bundu ima, kako se sminka? Takvog primitivizma nema nidje na svijetu. Zelite li da i ona izgleda kao vi, da nosi one smrdljive farmerice kao vi, da smrdi na biijeli luk kao vi, da jede hamburgere i cevape kao vi, i da za njom ide Roj Muva Bumbara kao za vama, avetinjaci jedni. Ona je dama, ona je tuziteljica, ona predstavlja sebe i nasu Crnu Goru. Koga vi predstavljate corbadzije jedne?

 14. Sreten Mitrovic says:

  Mislim da je lawyer pretjerao … mozda i ac… kako vec bjese ali si ti bas pretjerao! Nemoj da ti tragovi smrde necovjestvom.

 15. _ričanin says:

  Poštovana redakcijo,

  zašto se tekstovi sa hrvatskog jezika ne prevode!? Kada oni i intervjue prevode!

  Upravo sam pročitao posljednju vijest, tj. intervju sa Vesnom Medenicom… gdje su njene riječi prevođene na hrvaCki!?!?

  Zašto i vi ne iskoristite to pravo već nam konstantno plasirate tekstove na hrvatskom!!!???

 16. PCNEN says:

  Tekstove koje prenosimo u rubrici “Drugi pišu” ne prilagođavamo nepostojećem jezičkom standardu u Crnoj Gori.

 17. amerikanac says:

  lawyer-u,pravnice;vesnu niko ne napada ona je samu sebe napala a mi samo primecujemo.ako si pravnik onda mi je milo sto si se pojavio na svijetlo dana,jer vas u cg ima premnogo(okreni balegu ispod pravnik)pravni fakultet treba zatvorit na nekoliko godina jer koliko vas izlazi svake godine,necemo znat sto sa vama.trebaju oni koji oce da rade a ne da mlate praznu slamu

 18. ME says:

  Ovo je lijepa prilika da se malo pozabavim ne samo nasom drzavnom tuziteljicom, vec da ponesto napisem o nasem pravosudju. To za bundu od nerca je sasvim nepotrebno pomenuto. Ako se vec htjelo govoriti o postovanju zakona o konfliktu interesa, odnosno obavezi prijave poklona, bunda nema s tim nikakve veze. Osim ako CGO ima informaciju da je i tu bundu VM dobila na poklon, ali je u tom slucaju CGO trebala da navede od koga je bunda dobijena na poklon. Ovakvo mijesanje “baba & zaba” je samo potvrda utiska o amaterizmu, odnosno olakom iznosenju stavova koji sam stekao o CGO. Sada bih malo da se pozabavim drzavnom tuziteljicom, odnosno nekim dogadjajima u nasem pravosudju.

  Da pocnemo od sata, koji je ovdje tema. Interesantno je objasnjenje VM, koja navodi da je Rus dajuci joj sat izjavio: “U meni uvijek imate iskrenog prijatelja i ovo je uspomena od mene”. Ah, ovo djeluje tako romanticno… Pomislih za trenutak da je to neki srceparajuci dijalog iz neke latino-americke serije…A ne odgovor drzavne tuziteljice na konkretno pitanje da li je, odnosno zasto nije prijavila poklon koji je dobila tokom sluzbene posjete Rusiji, u koju je otputovala, koliko sam razumio, kao predstavnik drzave Crne Gore. Ovakva “naivnost” drzavne tuziteljice prilikom odgovaranja na veoma ozbiljna pitanja, koja se, uzgred, ticu pravnih pitanja za koja bi neko na toj funkciji trebao da bude vrhunski pravni ekspret, prelaze ne samo granicu dobrog ukusa, vec dovode u pitanje njenu strucnost, profesionalnost, a bogami se tu moze govoriti jos o ponecem.

  Ovo je prilika da se podsjetimo i na slucaj kupovine hotela “Avala” u Budvi. Taj hotel je prodat nekoj fantomskoj, britanskoj firmi koja je u trenutku kupovine tog hotela imala na racunu samo dvije britanske funte. Hotel je prodat toj kompaniji, iako je postojala bolja ponuda druge kompanije, koja je poznata u tom biznisu (sada se vise ne sjecam da li se radilo o njemackoj, ili danskoj firmi). Uz to, u tenderu je ta “britanska” firma navela da se bavi turizmom i hotelijerstvom, sto je bio uslov za ucesce na tenderu. Jednostavna provjera koju je mogao napraviti svako ko ima prikljucak na internet pokazala je da se ta kompanija uopste ne bavi turizmom, vec je bila registrovana za drumski transport. Stampa je brujala o tome. Milka Tadic-Mijovic je imala jedan izvanredan clanak o tome u “Monitoru”, pisao je Drasko Djuranovic, MANS to uredno pratio… Grupa za promjene je pokrenula inicijativu kod drzavne tuziteljice da se preispita zakonitost prodaje. Svi su ocekivali kako ce tada jos “freshka” drzavna tuziteljica rijesiti ovaj, i za prosjecnog pravnika, lagan slucaj. Kad ono – medjutim. Drzavna tuziteljica donese odluku da je sve bilo u skladu sa zakonom, te da je ta “britanska” kompanija u skladu sa zakonom postala vlasnik hotela “Avala”! U objasnjenju koje je VM dala pisalo je da se ta kompanija “ne moze diskvalifikovati ako nema iskustva u turizmu, jer je clanom 12 Uredbe o prodaji akcija putem javnog tendera navedeno da se na tender mogu javiti sva zainteresovana pravna i fizicka lica.” Ovo objasnjenje je, otprilike, jednako naivno, da ne upotrijebim neku grublju rijec (a ovo sto je izjavila to zasluzuje) kao objasnjenje o “ruskom satu”. Drzavna tuziteljica ili vrlo slabo zna pravo, sto je nedopustivo za nekog ko je na takvoj funkciji, ili se radi o veoma beskrupoloznoj osobi, ako je znala da hotel nema pravo kupiti, po zakonu, onaj ko se posluzio prevarom. Ako se radilo o prvom, trebalo je da VM odmah dobije otkaz zbog pravnickog neznanja. Ako se radilo o drugom, stvar je bila zrela za krivicnu tuzbu protiv VM zbog stete koju je svjesno nanijela drzavi, cije interese je, po svojoj funkciji, trebala da brani.

  Naime, nije ovdje pitanje bilo da li neko ima pravo da UCESTVUJE na tenderu, vec kako neko moze da dajuci lazne podatke POBIJEDI na tenderu. Studenti na Prvoj godini prava bi trebali da uceci Uvod u pravo nauce jedno od temeljnih nacela prava da niko ne moze zasnovati pravo na nezakonitom, ili necasnom osnovu – “ex turpi causa non oritur actio” (u anglo-americkom pravu postoji vrlo slicna “equity” doktrina zvana “ciste ruke” – “clean hands”). Ovakva odluka drzavne tuziteljice je bila ne samo na stetu drzave, cije interese je trebala da zastupa, vec je predstavljala i uvredu za pravo, odnosno degradaciju pravnicke profesije.

  Da prica bude kompletna, tu se nasla, u ulozi sudije Vrhovnog suda, A. Kolarevic, sestra Primusova. Ona je bila clan sudskog vijeca Vrhovnog suda koji je presudio u korist “Britanaca” i nalozio Tenderskoj komisiji da sa njima potpise ugovor o kupoprodaji hotela “Avala”. Nakon kupovine tog hotela, advokat “Britanaca” postala je Ana Kolarevic, koja je u medjuvremenu napustila mjesto sudije i presla u advokate.

  Prica jos nije gotova. Samo nekoliko godina ranije, A. Kolarevic je izabrana za sudiju sa posla pravnika u nekoj privatnoj firmi. Takav postupak izbora sudije je, ubijedjen sam, nezabiljezen u demokratskim drzavama. Koji su to kriterijumi, standardi, na kraju logika, po kojima se neko sa mjesta pravnika jedne privatne firme moze izabrati za sudiju?! U demokratskim drzavama se zna kako se biraju sudije, kojim putem ide karijera jednog sudije, koji su uslovi i kriterijumi po kojima se bira. Tako nesto, da neko iz privatne firme bude izabran za sudiju, ne da se da se nikad nije desilo u drzavi u kojoj sada zivim, nego se nije ni moglo desiti. Mozda se desilo da neko iz neke kompanije, nakon sto napusti kompaniju predje u advokate. Ali, da neko iz privatne kompanije bude izabran za sudiju to je jednostavno nezamislivo.

  Ovo je samo par detalja koji govore dosta o tome kakva je pravna drzava Crna Gora, zasto se desavaju zloupotrebe u privatizaciji, zasto postoji toliki broj nerijesenih ubistava, zasto…Ima tu jos dosta pitanja “zasto”.A ovdje sam naveo par ilustracija koje ponesto govore o tome zasto je to tako. A onda je lakse razumjeti i zasto drzavna tuziteljica daje ovakve komentare na pitanje da li je prekrsila zakon.

 19. Lawyer says:

  Ja kao Lawyer, mogu da branim Vesnu kao zenu od primitivaca koji zele da je omalovaze i podcijene. Ja nemogu, necu i nebi bilo posteno da branim crnogorsku tuziteljicu za ono sto je izjavila novinarki “Slobodne Dalmacije”. Kaze Ona, da su se njeni casno i posteno borili na hecegovackom-dubrovackom ratistu!!! Gospodjo tuziteljko, nijeste u pravu. Nije Onaj rat bio castan, nije Onaj rat bio posten. Nema gospodjo postenih ratova kad ides da komsijama palis kucu, kad ides da ubijas i pljackas. Stidi se tuziteljko. Pitacu vas, jesuli oni iz Hercegovine i Dubrovnika dolazili do tvog Kolasina da pale, zare, pljackaju i ubijaju? Ne, gospodjo tuziteljko. (Bilo bi tada, i samo tada casno braniti svoju kucu i porodicu i drzavu.)

  Uputila si puno pogrdnih rijeci NAJVECEM ZIVOM CRNOGORsKOM INTELEKTUALCU- GOSPODINU JEVREMU BRKOVICU. Te uvrede vam nikada necemo oprostiti. Crna Gora vam nece oprostiti. Ako se tuziteljko plasite istine, onda nijeste zasluzila da budete na toj vaznoj duznosti. Niko vas vise ne moze odbraniti, cak ni vasa koruptirana pozicija nece vam pomoci.

 20. db says:

  Vala kad je brica Jevrem najveci zivi intelektualac Crne Gore, onda propalo se. Samozvani knjizevnik, frizer po zanimanju, profesinalni psovac i guslar,samozvani akademik, jedan je od najvaznihih pripadnika jednog od mafijaskih i veleposjednickih klanova u Crnoj Gori. Nezavisnosti Crne Gore vise je stetio nego koristio, ali se on licno veoma okoristio. U nezavisnoj Crnoj Gori je najveci zivi dokaz kako nesposobni ljudi primitivno i glupo koriste privilegije, ne stedeci tudje zivote.

 21. Ljupka says:

  Mislila sam da je dovoljno ukazati na to da državni činovnici nemaju dovoljna znanja za pozicije na koje se nalaze a imaju prilično korumpirane ideologije, povod je bilo reagovane državne tužiteljke vezano za poklon koji je dobila zahvaljujući toj funkciji. Međutim u današnjim novinama čitam kako državna tužiteljka tvrdi da su se njen brat i otac »borili časno i pošteno na dubrovačkom ratištu » i shvatam da je tu nešto definitivno pobrkano
  Da li je moguće da državna tužiteljak ne zna da su se njeni lideri u svojstvu državnih funkcionera izvinuli u naše ime za zlo koje smo načinili na dubrovačkom ratištu . U NAŠE IME ( i u njeno ! ) , naravno, cinično je to što su to uradili oni koji su to i zagovarali U NAŠE IME. Ali, uradili su to. To bi trebalo javno da podrazumijeva ODGOVORNOST države i svih njenih punoljetnih građana za ono što se tamo desilo . Zar nismo već počeli da otplaćujemo neke dugove ? NI TO NE ZNA ?!
  Da li može DPS da prihvati da njihova članica ne dijeli osjećanje odgovornosti sa ostalim članovima tima, ili je upravo postavljena za tužiteljku jer se ne slaže sa tim da je državno vođstvo odgovorno za dubrovački pohod. Izjavi,da su se njeni »borili časno i pošteno« – A PROTIV KOGA, mudžahedina, ustaša, ili do jučerašnjih sunarodnika a sadašnjih prijatelja ?
  I kako to da državna tužiteljka ( da li je moguće da ova žena ima ikakve veze sa pravom i pravdom?) utvrdi da su se saučesnici ratnog zločina ( znamo da su to svi oni koji su bili na ratištu) borili »časno i pošteno« . Ona treba da zna da reći da se nije znalo za zločin koji se odigrao u susjednoj sobi i nije neki argument. Da li bi u to u svojim parnicama povjerovala ??
  Da li je moguće da državna tužiteljka , osim što je nije interesovalo šta joj je činiti kada dođe na funkciju ( da je interesovalo sigurno bi znala za Morinj ) nije pročitala ni jednu knjigu o suočavanju sa prošlošću i lustraciji i pogledala ni ni jedan film o njemačkoj lustraciji i ganjanju zločinaca 50 godina kasnije koji su živjeli kao omiljeni građani u svojim novim sredinama u srećnim porodicama.To je svakako ne ometa da ona ZNA da su se njen otac i brat borili časno i pošteno na ratištu.. Da li je ona to sprovodila neku ličnu istragu o dešavanjima na ratištima ili je ona tamo sa njima stvarno bila da im čuva čast i poštenje ! Moralo bi se znati da je boravak na ratištu specifično stresna situacija i da se ljudi ponašaju u skladu sa tom situacijom i to najčešće nije u skladu sa njihovim mirnodopskim moralnim principima i malo ko uspije da bude u toj situaciji a da ne izgubi makar malo sjaja na svojoj moralnosti.Naravno , ove nelagode muče njih i nas a bogami i generacije koje dolaze iza njih i nas.
  Da li je moguće da državna tužiteljka u državi koja »namiguje« da bude demokratska ne zna da krivična odgovornost pojedinačnih zločina u ratu nosi kolektivnu moralnu odgovornost , ako ne moralu ono makar metafizičku , blage nelagodnosti pred onim što su radili u naše ime.Ovo se ne odnosi na zločince ( oni podležu krivičnoj odgovornosti- da li treba tužiteljki da objašnjavam i ove termine ? ) nego na one koji su bili duboka zašli u punoljetstvo a tvrde da su bili zavedeni ! Otkud im to pravo! I ako je 5 ljudi u Kolašinu znalo da se radi o pogrešnom ratu ( naravno tužiteljka nije gledala TV , ni čitala novine jer bi znala da je u Crnoj Gori ipak postojao antiratni pokret i partije koje su to zagovarale) zašto se ona opredijelila za drugu varijentu ? ..Zar to ne bi trebalo da izazove makar malo nelagode?
  Vjertujte mi , ne mogu da vjerujem da ovo pišem , ne mogu da vjerujem da državna tužiteljka nema razvijeno apstraktno mišljenje ili još uvijek stoji iza ideologije da » nije problem što se vodio rat , nego je problem što se izgubio » i da treba za dubrovačko ratište osuditi onih » 9 koji su na spisku« i mirno spavati do iduće ZABLUDE koja će opravdati ratne pohode.
  Ozbiljno je pitanje kako će neko voditi procese vezano za dubrovački rat ako će se stalno zgražavati.Bilo bi dobro da povjeruje da se onih 5 kolašinaca zgražavaju svakog dana svih ovih godina i da im niko ne vjeruje , pa neka povjeruje u to za početak i preduzme nešto da to njihovo zgražavanje stane tj. da se istina sazna i pravda bude zadovoljena . Na to se zaklela, ne da lementira o časti i poštenju sebi bliskih ljudi.
  Da , možda onaj sat u njenoj kući služi tome da povremeno pogleda i vidi koliko je sati , da nije stalno neznavena i u zgražavanju, možda rus zna šta treba!

 22. Daliborka Uljarevic says:

  ODG: ME
  “Ovo je lijepa prilika da se malo pozabavim ne samo nasom drzavnom tuziteljicom, vec da ponesto napisem o nasem pravosudju. To za bundu od nerca je sasvim nepotrebno pomenuto. Ako se vec htjelo govoriti o postovanju zakona o konfliktu interesa, odnosno obavezi prijave poklona, bunda nema s tim nikakve veze. Osim ako CGO ima informaciju da je i tu bundu VM dobila na poklon, ali je u tom slucaju CGO trebala da navede od koga je bunda dobijena na poklon. Ovakvo mijesanje “baba & zaba” je samo potvrda utiska o amaterizmu, odnosno olakom iznosenju stavova koji sam stekao o CGO. ”

  CGO u nijednom svom saopstenju nije spomenuo budnu gdje Medenice, i vrlo vodimo racuna da svi nasi stavovi budu zasnovani na cinjenicama.
  Ovo je pismo koje je upuceno Komisiji, 18.01.2007. kojim je i otvorena ova prica:
  Republika Crna Gora
  Komisija za utvrđivanje konflikta interesa
  Predsjednik g. Slobodan Leković

  Poštovani gospodine Lekoviću,
  U magazinu »Index« broj 137. iz januara 2007. godine objavljen je intervju sa gospođom Vesnom Medenicom koja obavlja dužnost Vrhovne državne tužiteljke Republike Crne Gore.
  Ne radi se o klasičnom intervjuu već o posjeti njenom porodičnom domu ilustrovanoj sa puno ličnih, porodičnih i ambijentalnih fotografija. Među njima je i fotografija jednog sata luksuzno ukrašenog detaljima Moskve i određenim kamenjem. Uz objavljenu fotografiju sata naglašeno je da se radi o ,,poklonu od ruskog tužioca”.
  Pozivamo vas da provjerite okolnosti pod kojima je primiljen ovaj poklon, gdje se on tačno trenutno nalazi, kolika je njegova vrijednost i da li je evidentiran kod Vaše komisije.
  U prilogu vam dostavljemo originalno januarsko izdanje magazina Index sa napomenom da obratite pažnju na staranice 40, 41, 42, 43 i 44.
  Očekujemo vaš službeni odgovor.
  Izvršna direktorka
  Daliborka Uljarević

  A ovo saopstenje za javnost koje je islo dan kasnije, 19.01. 2007.
  MEDENICA DUŽNA DA BRINE O POVJERENJU JAVNOSTI U TUŽILAŠTVO
  Centar za građansko obrazovanje (CGO) je juče tačno u 14h15 na arhivi Komisije za utvrdjivanje konflikta interesa predao zahtjev za preispitivanje slučaja Vesne Medenice praćeno originalnim izdanjem magazina “Index” i od njenog predsjednika očekuje da tom zahtjevu posveti punu pažnju i da podnosiocu pruži službeni odgovor praćen odgovarajućom dokumentacijom.

  CGO očekuje da se utvrde okolnosti pod kojima je gospođa Medenica dobila poklon, da li se radi o službenom ili privatnom karakteru posjete kada je poklon uručen. Pretpostavljamo da Vrhovna državna tužiteljka poznanstvo sa ruskim tužiocem nije stekla zahvaljujući skijanju, već obavljanju visokih dužnosti u crnogorskom pravosudnom sistemu.

  Ukoliko je sat dragocjeniji od 50 EUR očekujemo da se bez odlaganja “iseli” sa polica Medeničinog porodičnog doma u njen kabinet ili neki državni depo, shodno Zakonu.

  Naglašavamo da Zakon jasno propisuje da „Komisija utvrđuje vrijednost poklona prema tržišnoj vrijednosti na dan prijema poklona.”. Znači, mišljenje Vrhovne državne tužiteljke o vrijednosti poklona nije mjerodavno, već to Komisija mora utvrditi!

  CGO vjeruje da svojim djelovanjem doprinosi izgradnji povjerenja u institucije sistema i da će razjašnjenje ove situacije biti jedan od načina otklanjanja bilo kakvih potencijalnih razloga za sumnju da li tužilaštvo može raditi svoj posao odgovorno i profesionalno, jer ono ima ne malo ulogu u sprovođenju Zakona o konfliktu interesa. U tom dijelu smo sigurni, da će odgovoran pristup gospodje Medenici doprinijeti čitavom procesu

  To je sve sto je CGO iznio o ovom pitanju, i naravno obavijesticemo javnost o odgovoru predsjednika Komisije, kad i ako isti dobijemo.

 23. ME says:

  Gospodjice Uljarevic, nema potrebe da se lecate. Vasu organizaciju pomenuo sam samo uzgredno. Vasim pismom ste, uostalom, samo potvrdili ono sto sam napisao. U pismu pozivate gospodina Lekovica da obrati paznju “na stranice 40, 41, 42, 43 i 44. studentskog časopisa Index”. Po informaciji koju je objavio PCNEN na tim stranicama su “objavljene fotografije vrhovne državne tužiteljice odjenute u bundu od nerca i njene biserne ogrlice Coco Shanel, parfema iste marke i tašne marke Ferre”. Ako pozivate gospodina Lekovica da provjeri okolnosti pod kojima je MV primila “ruski sat” “gdje se on tačno trenutno nalazi, kolika je njegova vrijednost i da li je evidentiran kod Vaše komisije”, kakve veze imaju sa time stranice na kojima se vide bunda, biserne ogrlice, parfemi, tasne? Osim ako imate neke dokaze da su i te stvari primljene na poklon, a nijesu prijavljene. A onda ste duzni da o tome date podatke. Bez toga, ovakav poziv Lekovicu da gleda slike u Indexu je besmislen. Sasvim bespotrebno zamagljujete sliku koja je dovoljno jasna.

  Moj utisak o amaterizmu stekao sam i na osnovu nacina na koji ste pravdali osnivanje fiktivnih organizacija. Pozivanje na prijatelje koji su vam dali podrsku osnivanjem tih fiktivnih organizacija pomalo podsjeca na srceparajuce pravdanje VM koje citirah. A Vase tumacenje prava mi djeluje pomalo na ono “kako mali Perica razumije pravo”. No, prema Vasoj organizaciji imam blazi kriterijum nego je to slucaj sa VM, tako da cu se uzdrzati od opsirnijeg komentara, jer iza vas ne stoji funkcija koja bi morala da bude garantovana visokim pravnickim znanjem, kakav je slucaj sa VM. Koliko sam razumio, Vi pravnica nijeste, te se profesionalno pravnicko znanje ne moze ni ocekivati.

  Da se nadovezem na ono sto je Ljupka napisala, nacin na koji VM brani ucesce njenog oca i brata, tvrdeci da su se casno borili u necem sto je bilo i ostace zapamceno kao jedna od najsramotnijih epizodau istoriji Crne Gore je, malo je reci, skandalozno. A njena izjava o J. Brkovicu, kojim tog covjeka svrstava u “nesto sto nije covjek” je nesto zbog cega tu zenu treba odmah smijeniti sa funkcije koju obavlja. Kako sada neko moze vjerovati u njenu objektivnost i predanost da se utvrdi ko je napao tog covjeka na pragu kuce, pri cemu je jedan covjek ubijen? Kakav je drzavni tuzilac Crne Gore, otprilike takva je pravna drzava Crna Gora.

 24. akocemopravo says:

  Gospodja Medeninca je jedna sasvim normalna osoba, koja zna svoj posao i radi ga dobro, koja zna da zastiti sebe i posteno govori kako shvata i vidi neke stvari. Cojek ne smije da progovori, a da se odma ovi prepametni ne okome na njega sto ne govori kako oni misle. Sto se tice Jevrema on je obicni tracar. Ili kako je on naziva Ljilju Raicevic, logorejka, za njega se moze reci da je zlobni logorejac.

 25. realka says:

  Ovdje se sve nesto brka. Ne utvrdjuje g-dja Vesna Medenica ko je pretuka J.B. na kucnom pragu, nego to utvrdjuje policija.Kad policija zavrsi istragu dostavlja rezultate tuziocu, koji onda preduzima mjere. G-dja Vesna Medenica nema sto ni da bude ni da ne bude objektivna. Njen posao je samo da odluci koliko su validni podaci policije. A ona ce to nema sumnje uciniti profesionalno. A sto je to uvredljivo ako se kaze da JB nije cojek. Pa i nije neki cojek vrijedan postovanja. Zato ga i ne treba tuziti, jer uvrede od njega nijesu vrijedne paznje. U Crnoj Gori je mnogo postenih ljudi bilo na ratiste. I posteni su bili na ratistu i vidjeli sto se tamo radi. Posteni su ostali ako nijesu podlegli plackaskoj i zlocinackoj atmosferi koju je stvorila propagandna srpska masinerija. To je cinjenica koju mora postovati svako ko je normalan. A zlocinu i zlocincima na osnovu zvanicnog postupka.

 26. svjedok says:

  I ja znam neke koji su se casno borili na ratistu. Takav je recimo Veseljko Koprivica, novinar Monitora, ili Zdravko Soc, liberal iz Podgorice i jos mnogo drugih koje su komsije i novine potjerale u rat da ne bi bili necasni.

 27. ME says:

  realka:

  “Njen posao je samo da odluci koliko su validni podaci policije.”

  Malo li je?

  “A ona ce to nema sumnje uciniti profesionalno.”

  Kao sto je to uradila u slucaju hotela “Avala”? Ona je svoju profsionalnost vec dovoljno diskreditovala da se u nju moze vjerovati.

  Sto se tice one izjave da su se njen otac i brat casno borili, pitanje je koliko se moze pozivati na cast neko ko je ucetvovao u necem sto nije casno. Ja razumijem da su ljudi bili izmanipulisani, sasvim je moguce, i ja mogu u to da vjerujem, da se njen otac i brat nijesu ogrijesili nicim u tom ratu. Ipak, ja to ne znam. A ne zna ni VM, nego i ona vjeruje u ono sto su joj otac i brat kazali. A nesto zasigurno ne znati, a tvrditi da je tako nije u skladu sa funkcijom drzane tuziteljice.

  U svakom slucaju, iako optuzbe na racun VM u konkretnim slucajevima mogu biti malo “nategnute”, zbog polozaja na kojem se nalazi, VM treba voditi mnogo vise racuna o onome sto izjavljuje, nego je to slucaj i sa politicarima. Posebno joj se moze zamjeriti da je u jednoj javnoj izjavi za jednog gradjanina Crne Gore, ma ko on bio, pa makar bio optuzen i za najteze zlocine, a ne covjek koji je jedan od najpoznatijih pjesnika Crne Gore, upotrebi formulaciju koju je VM upotrijebila. Makar o JB privatno mislila sve najgore, u jednoj javnoj izjavi za medije njen rjecnik je bio krajnje neprimjeren, da ne upotrijebim neki grublji izraz. Tome posebnu tezinu aje cinjenica da je na tog covjeka izvrsen napad ciji pocinioci jos nijesu nadjeni, a od nje se u tom slucaju ocekuje profesionalnost kao drzavne tuziteljice. Sasvim je moguce da ce ona postupiti u tom slucaju profesionalno, ali ovakve izjave koja je dala kose se sa profesionalnim standardima. Barem dok je na funkciji na kojoj je sada, VM mora biti daleko pazljivija i opreznija kada daje izjave.

 28. Posmatrac says:

  Sa interesovanjem sam procitao komentare Daliborke Uljarevic (izvrsne direktorke centra za gradjansko obrazovanje) i komentare gospodina sa potpisom “ME”. Ja kao obicni gradjanin-posmmatrac svega sto se desava u vezi Vesne Medenice-VRHOVNE DRZAVNE TUZITELJICE CRNE GORE, pitao bih vas ovo: Da li je VM van zakona, da li nju moze iko optuziti i da odgovara za to? Kakva pravna procedura postoji za to da i ONA-VM sjede na optuzenicku klupu? Ona sa svojim izjavama sve negira, ona vrijedja gradjane Crne Gore, ona tuzi i osudjuje. Sta da se radi sa njom? Hoceli ona podnijeti ostavku pa da joj se sudi kao obicnoj gradjanki. Ona, po mome shvatanju, nemoze vise da bude vrhovna tuziteljka ove drzave.

  Eto kako ja kao obicni posmatrac svih ovih desavanja u vezi VM, razmisljam o tome. Svi su izgledi da pravni sistem u Crnoj Gori jos ne funkcionise. Evropa upozorava, i gradjani upozoravaju.

 29. Zanimljiva ova ‘ upotreba časti ‘ &poštenja. Nečasno se vodi ‘rat za mir’, časno vodi i ‘pravi ‘država’, časni&pošteni glasaju za malo časne malo nečasne koji časno troše nečasne milione i časno izdaju nečasno napravljene kuće. Jedini je princip nemati principa. Zanimljivi ‘časnici’ nema sto! Koji se princip ovdje brani?

 30. lagana says:

  Nas narod sve vice da Crna Gora nije pravna drzava. A onda ka obican posmatrac bi da on sudi. Na koga on pikira, odma ga treba proglasiti krivim i trazi se najmanje smrtna kazna ako ne i vise, da se dva tri put ako moze ubije. Optuzeni je odma kriv, ne smije da se brani, ne smije nista rec u svoju odbranu, a oni sto ga optuzuju sve su u pravu. Ova VM sve greote prica ka sto je jes, ali je treba ubit. Kad narod sudi ne treba pravni sistem, nema zakonske procedure, odmah linc. S druge strane heroji su oni koji lazu, vrijedjaju,koji se nesojski ponasaju ka JB. Ajde, coce, oladite malo, pustite da Crna Gora dodje na put demokratije. A da u tome ima uspjeha pokazuje sa koliko slobode losi ljudi mogu da vrijedjaju sve i svasta a da pritom nema proganjanja.

 31. Realan says:

  @[email protected],

  ajde u srbiju pa glasaj za srbe na referendumu koji im je CG izfinansirala izglasavanjem svoje nezavisnosti…hehehe

  Vidi ovamo, seljacino:

  1. Lopova i mafije na vrhu CG ima i svi, normalni, smo protiv toga!

  2. Ko je bio za CG je to reko 21.05.2006., volimo je kao drzavu i djedovinu a ne kao ti srbiju, drugu drzavu..bolesno..a zivis i rodjen si u CG…Jednostavno CG kao drzava – cilj vjecni, a ne ovi smradovi sto je pljackaju..

  Shvatas li sada razliku @[email protected] ljakse? 🙂

 32. Tebii realni(sic!) malo bilo ceranije a? Cerao bi jos?

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register