Opasno uvođenje dvostrukih standarda i jasno kršenje zakona

Objavljeno: 05.01.2007, 09:43h

Saopštenje Centra za građansko obrazovanje povodom izjava predsjednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića

Saopštenje Centra za građansko obrazovanje povodom izjava predsjednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića

Centar za građansko obrazovanje (CGO), kao jedna od 501 NVO, koja je podržala imenovanje Gorana Đurovića za člana Savjeta RTCG najoštrije osuđuje paušalne i svakako jednom Predsjedniku Skupštine krajnje neprimjerene izjave.

Dovođenje Đurovića i CRNVO-a u vezu sa bilo kojom političkom partijom predstavlja ružan pokušaj označavanja svega onog što je drugačije kao direktnih partijskih protivnika.

Kako je Krivokapić „spreman da vjeruje na osnovu očiglednih činjenica" CGO je juče uputio pismo predsjedniku Skupštine sa sljedećim pitanjima:

–         Koji i čiji ste Zakon poštovali kada ste potvrdili imenovanje Žarka Mirkovića za člana Savjeta RTCG što je direktno u suprotnosti sa članom 23. Zakona o javnim radio-difuznim servisima RTCG?

Činjenice dokazuju da je Mirković imenovano lice Vlade na funkciju v.d. direktora JU Muzički centar od 13. aprila 2006. a u Skupštini ste ga potvrdili za člana Savjeta RTCG 10. maja 2006.

–         Koji Zakon ste poštovali kada ste na dnevni red stavili imenovanje Radmile Vojvodić bez njene pismene saglasnosti dovodeći nju i njene predlagače u neprijatnu situaciju?

–         Koji i čiji duh Zakona ste poštovali kada ste potvrdili imenovanje Branislava Ćalića za člana Savjeta RTCG?

Još 7. septembra ste iz dnevnika „Vijesti" i iz reakcija NVO sektora mogli saznati da je Ćalić bio u prvim redovima na mitingu vladajuće koalicije kojoj i sami pripadate i frenetičnim aplaudiranjem i pogledima divljenja jasno izražavao svoju partijsku boju.

–         Kako, s obzirom da sebe vidite kao rodonačelnika NVO sektora, ne uvažavate poziv ženskih nevladinih organizacija i do sada nezabilježenu podršku ostatka NVO sektora inicijativi da pokrenete postupak razriješenja šefice parlamentarnog odbora za rodnu ravnopravnost jer njeno dalje predsjedavanje tim tijelom je samo prepreka razvijanju saradnje Skupštine sa NVO sektorom.

Gdje je tu moralna obaveza koja vas vodi?

Očekujući argumentovan odgovor na precizno formulisana pitanja, potkrijepljena činjenicama, skrećemo pažnju crnogorskoj javnosti da gospodin Krivokapić svojim istupima i kontinuiranim uvođenjem duplih standarda i kršenja zakona ozbiljno dovodi u pitanje dignitet Skupštine RCG i pokazuje više agilnosti u spriječavanju istinskih inicijativa NVO sektora nego u sprovođenju socijaldemokratske politike u Crnoj Gori.

Centar za gradjansko obrazovanje
Njegoseva 36/1
81 000 Podgorica
Tel/fax: ++ 381 81 665 112
Email: [email protected]
Web site: http://www.cgo.cg.yu/

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

  1. Lazar Jovovic says:

    SDP je maligni tumor crnogorskog drustva koji ga onemogucava da napravi diskontinuitet sa nacinom vladanja iz prethodnog vremena. Imaju priliku da “prisile” DPS da istinski promijene nacin vladanja i politickih odnosa u CG. Sada kada je drzavno pitanje stornirano i kada je doslo vrijeme da se bavimo vise drugim pitanjima, onim zivotnim i svakodnevnim, a manje politickim, doslo je do punog izrazaja pravo lice jedne ideoloski ambivalentne politicke grupacije, “socijaldemokrata neoliberalne orijentacije”. Dok god ova druzina ne prodje politicku lustraciju i oslobodi se sadasnje garde koja ih predvodi oni ce tapkati u mjestu (za sto me i nije mnogo stalo), ali i CG zajedno sa njima dok je one budu vodili. Imam osjecaj da bi sa ovom druzinom na vlasti, kada bi im Bog dao mogucnost da zive kao metuzalemi, u CG i za sto godina udarne vijesti i teme oko kojih bi se lomila koplja bile iste koje i danas (Badnjak, jezik, zasluge i medalje, Crnojevici i Petrovici). I dok mi oko toga raspravljamo (nije nepotrebno, svakako) u CG manje od 1/4 ljudi svakodnevno koristi kompjuter i internet, 10-15% ima pasos i sl.
    Na kraju, ne znam ko diskredituje NVO sektor u CG, ali znam ko diskredituje parlamentarizam u CG. Onaj ko je za vrijeme najvecih privatizacionih afera (citaj: pljacki) bio na vlasti i onaj za cije vrijeme vladanja se desilo 20-tak nerasvijetljenih ubistava. Ko osniva fantomske NVO i to ne znam, ali bi me vise interesovalo koliko je novca “oprano” i privatizacija obavljeno preko fantomskih kumovskih firmi za vrijeme vladanja ove druzine.
    Onaj ko je govorio o “trulim daskama” u sudstvu je u stari najveca trula daska u ovome drustvu.

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register