Šta sve treba uraditi u ponoć

Objavljeno: 30.12.2006, 10:23h

Ako tačno u ponoć pri svakom otkucaju sata pojedete po jedno zrno groždja, ukupno 12, imaćete sreće cijele naredne godine, vjeruju u Španiji.

Ako tačno u ponoć pri svakom otkucaju sata pojedete po jedno zrno groždja, ukupno 12, imaćete sreće cijele naredne godine, vjeruju u Španiji.

I u drugim kulturama postoje neobični običaji u vezi sa Novom Godinom, objavio je španski dnevni list ABC.

Niko tačno ne zna porijeklo običaja "dvanaest zrna groždja" i od kada se vjeruje da ona donose sreću, ali se pretpostavlja da su tvorci buduće tradicije bili Jevreji koji su imali običaj da svojim gostima na kraju godine poklone po jedno zrno groždja za svaki mjesec koji su u godini proveli zajedno.

Korijene nazdravljanja tokom ispijanja pića treba tražiti u nastojanjima starih naroda da se izbjegne smrt koja bi mogla nastupiti ukoliko je vino neko zatrovao, što je u ta vremena bio čest slučaj.

Rimljani su smatrali da je najefikasniji "protivotrov" upravo običaj da vino prvo popije domaćin, a ako on preživi, onda piće piju i ostali.

Groždje i šampanjac su nezaobilazni dio kada je u pitanju ulazak u Novu Godinu, ali neki tome dodaju još neke neobičnosti. U nekim južnoameričkim zemljama, na primjer, Nova Godina se uvijek dočekuje s otvorenim prozorima.

Svrha je da se otjera sve što je bilo loše u godini što odlazi, a dočeka sve što je lijepo u godini koja dolazi.

S obzirom na hladnije vrijeme u Španiji u novogodišnjoj noći, ovaj običaj se nije zadržao, iako još postoje domaćinstva u kojima se kroz prozor izbacuje voda. Taj običaj je kubanski, a značenje vode je isto – izbacivanje zlih duhova. Neki, čak, kroz prozor bacaju i čaše kojima su nazdravili.

Sve nas sigurno interesuje šta će nam donijeti nova godina, a to lako možemo doznati ukoliko na tri papirića napišemo nešto dobro. Papirići se, kako je navedeno, presaviju i stave pod jastuk. Ujutru na Novu Godinu se uzima jedan od papirića i ono što piše na njemu znači da će i nova godina biti takva.

Negdje je i crvena odjeća veoma važna u novogodišnjoj noći. Prema tradiciji za Novu Godinu na sebi treba da imate nešto crveno, kako bi nova godina bila bolja. Ukoliko je riječ o prestupnoj godini, crvenu treba zamijeniti roza bojom.

Kakva će biti naredna godina može se "proreći" i na osnovu cipela. Naime, ujutru na Novu Godinu cipela se podiže visoko u vis, a zatim pušta da padne na pod. Ukoliko padne na prste, godina će biti dobra. Ukoliko padne na stranu – uobičajena, a ako padne na petu – biće loša.

Ukoliko, pak, želimo da dobijemo novac u narednoj godini, tada ćemo u desnu cipelu staviti novčanicu i s njom provesti novogodišnju noć. Običaj je američki.

Kako bi cijele naredne godine imali sreće, u čašu kojom nazdravljate u trenutku dočeka stavite zlato, najbolje zlatni prsten koji treba da izvadite tek nakon što popijete piće i zagrlite najmilije u momentu dolaska Nove Godine. U suprotnom, ritual ne važi. Ukoliko u čašu stavite burmu svog bračnog druga, vaš brak će biti stabilan tokom cijele godine.

Ukoliko volite da putujete, preporučuje dalje ABC, najbolji način da se osigurate da ćete u narednoj godini zaista to i raditi jeste da nakon uzimanja groždja, a prije nego što počne zabava, uzmete kofere – nije važno ako su prazni – i obidjete jedan krug oko svoje kuće.

Drugi način podrazumijeva da u svojoj tašni u trenutku otkucaja sata nosite avionsku ili voznu kartu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register