Gdje je postojbina Djeda Mraza?

Objavljeno: 29.12.2006, 15:11h

Svake godine u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika oživi rasprava o tome gdje se nalazi dom Djeda Mraza, a najraširenije uvjerenje je da je to Finska, odnosno Laponija, koja zbog Djeda Mraza privlači najviše turista.

Svake godine u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika oživi rasprava o tome gdje se nalazi dom Djeda Mraza, a najraširenije uvjerenje je da je to Finska, odnosno Laponija, koja zbog Djeda Mraza privlači najviše turista.

Oko pola miliona ljudi svake godine dođe u mjesto Rovaniemi, na Arktičkom krugu, kako bi posjetili Djeda Mraza. On je najjači turistički proizvod Laponije.

Legenda kaže da se stari, bucmasti veseljak bijele brade, sa crvenom odorom i kapom, smjestio na brdo Korvatunturi i tamo vrijedno, uz pomoć supruge i patuljaka, priprema i pakuje poklone.

Kada kucne čas, krajem godine, sijeda u nebeske sanke u koje je upregnuto osam irvasa i jurni cijelom zemaljskom kuglom da podijeli poklone.

Za postojbinu Deda Mraza "bore se" još i Island, Norveška, Danska, Švedska, Kanada, SAD i Rusija.

Djeda Mraz, ili Božić Bata, potiče od Svetog Nikole, sveca zaštitnika djece, koji je živio na prostoru današnje Turske u trećem vijeku nove ere. Sin bogatih roditelja, Sveti Nikola je odlučio da svoje nasljedstvo poklanja drugima.

Vremenom je postao Djeda Mraz, ili Božić Bata – jedan od nezaobilaznih simbola božićnih i novogodišnjih manifestacija širom svijeta.

Za današnji imidž dobrodušnog straca duge brade, obučenog u crveno, zaslužna je Kokakola. U Nujorku je ovih dana proslavljena 75. godisnjica imidža koji je Djeda Mrazu dodijeljen u reklami za popularno piće.

Crvena odjeća i duga bijela brada nijesu Koka-kolin izum, ali su se izuzetno uklopili u kolorit logotipa giganta iz Atlante.

Komercijalni dizajner Hedon Sandblom, dobio je prije 75 godina zadatak da osmisli izgled božićnog simbola u reklamnoj kampanji. Sandblom je istinski tvorac današnjeg lika Djeda Mraza. Do 1931. godine – kada je Sandblom počeo svoj rad, popularni donosilac novogodišnjih i božićnih poklona slikan je i kao patuljak i kao mrsavi starac. Lik Djeda Mraza je uistinu legat Koka-kole.

Danas pored Djeda Mrazeva amatera, koje krasi samo odgovarajuće odijelo i dobra volja, postoje i Djeda Mrazevi profesionalci. U SAD postoje "akademije" na kojima se školuju Djeda Mrazevi i pripremaju za "savremene izazove". Oni tu, između ostalog, nauče i da na mnogo svjetskih jezika požele sreću za Božić i Novu godinu.

Djeda Mraz ili Božić Bata svakako će, procjenjuju eksperti, biti vrlo značajan i za generacije 21. vijeka. Upkos čudima savremene tehnike, dobroćudni deka, kažu oni, ima svijetlu budućnost.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register