Ja se uvijek nadam pozitivnom iznenadjenju

Objavljeno: 27.11.2006, 22:11h

Ljupka Kovačević, koordinatorka ženskog programa ANIME, o ženskoj strani novog ustava i rigidnoj patrijarhalnosti poslanice Bebe Džaković…

Ljupka Kovačević, koordinatorka ženskog programa ANIME, o ženskoj strani novog ustava i rigidnoj patrijarhalnosti poslanice Bebe Džaković…


PCNEN:
Posjetioci PCNEN-a nijesu imali prilike da pročitaju otvoreno pismo koje je, povodom rada na tekstu novog ustava Crne Gore, na više adresa uputio Centar za žensko i mirovno obrazovanje iz Kotora – Anima. Šta ste to zatražili od pisaca ustava?

Ljupka KovačevićKOVAČEVIĆ: Tražile smo da se uzme u obzir rodna perspektiva jer sadašnji Ustav nije primjeren demokratskim principima. Mnogi članovi ustava ne zastupaju slobodu žene tako da smo, osim zahtjeva da Ustav bude napisan rodno senzitivnim jezikom, ukazale i na to da treba biti omogućena slobodu rodnog ispoljavanja bez obaveze izjašnjavanja o bracnom statusu; da se uvede stav da se zakonski kazni i svako ispoljavanje rodne neravnopravnosti i izazivanje i raspirivanje mržnje zasnovane na polu ( Isto kao kod nacije ), i da se garantuje sloboda ispoljavanje seksualne orjentacije i zaštita ženskog identiteta, kao i da se u nastavnim planovima obuhvati istorija i kultura žena…

Htjele smo da skrenemo pažnju ekspertima (nisam sigurna da postoje ekspertkinje) da makar u ovim tačkama omoguće promjene …

Ima još zahtjeva, ali su ta o zaštiti žena u procesu reprodukcije, što je već Komisija razmatrala.

PCNEN: Da li očekujete da se na adresama kojima ste se obratili nađe neko ko će imati razumijevanja za vašu perspektivu i zahtjeve?

KOVAČEVIĆ: Bilo nam je važno da javnosti i ženama skrenemo pažnju na važnost Ustava, da ne bude kao obično da se samo parlamentarne partije nesto pitaju o našem životu a gradjani/ke ostanu potpuno indiferentni/e i neznaveni.   

Dosadašnje iskustvo ne daje mnogo razloga da budemo optimistične, ali kako vjerujemo da će tu biti i nekih eksperata sa strane, važno bi bilo skrenuti pažnju na to da Crna Gora i nije baš takva kakvom je žele prikazati političari koji uvijek kao argument za patrijarhalizam (primitivizam) i nemijanjanje pozivaju "mentalitet" kao argument i svi se tome smiju. Dakle niko neće reći šta moramo nego samo kako bi trebalo da bude u skladu sa našim uslovima, a uslovi su takvi da neke žene žele da budu politički uvažene i žene uopšte iz toga treba da imaju bolju zaštitu.

PCNEN: Prva ozbiljna negativna reakcija na vaše pismo je stigla od nekoga ko bi vam, po dužnosti koju obavlja u parlamentu, trebao da bude naklonjen. Kakva vam se poruka šalje preko takve reakcije? 

KOVAČEVIĆ: Poruka nam je poslata kada je gospoda Beba Džakovic izabrana. Ona je veoma patrijarhalna i rigidna u svojim stavovima i neprimjereno je reagovala nekoliko puta na aktivnosti ženskih NVO. Znači, bilo je očito da se želi reći – od modernizacije ništa! Ne znam da li je to bilo za mene neprimjerenije od smijeha kojim je izglasan prethodni odbor (raniji sastav – nisu se ni sastajali ni djelovali). Njena prva izjava ukazuje ne samo na retrogradne stavove nego i na naznanje šta je rodna ravnopravnost i šta je dužnost i odgovornost političkog subjekta u njenoj ulozi!  

Nije u pitanju samo Ljubica Beba Džaković, u pitanju je Glavni odbor DPS, koji mora da definiše svoj stav u odnosu na njenu reakciju. Svakako, očekuje se da  vladajući (DPS i SDP ) se odrede prema rodnoj ravnopravnosti u CG, naravno i Kancelarija za rodnu ravnopravnost.  

Što se tiče Ljubice Bebe Džaković, ona, po mom ubjedjenju, spada u grupu politički aktivnih ljudi koji su trebali već 1995. da podlegnu lustraciji. Svaka njena izjava po pitanju roditeljstva i majčinstva me lično duboko vrijedja. Neko ko je bio u stanju da zagovara rat ima svakako pravo da promijeni ubjedenje, ali nema više pravo na javno djelovanje. Opet, naravno, nije samo ona u pitanju, ali ona najčešće proziva majčinstvo. Zna li ona da zahvaljujući njoj mi živimo kletvu – da nam djeca u Crnoj Gori žive mnogo gore nego mi u njihovim godinama.

PCNEN: Koliko ćete biti uporne u zahtjevima da novi crnogorski ustav bude, da tako kažemo, ženskiji od prethodnog?

KOVAČEVIĆ: Ne slažem se sa ovim "ženskiji". Ustav treba biti demokratskiji, što znači da uvažava i muškarce i žene.

Bićemo uporne. Isčitale smo stari ustav. Nadam se da ćemo imati prilike da pročitamo i predlog novog ustava. Šta će se dalje dešavati, ne znam u ovom trenutku. Ja se uvijek nadam pozitivnom iznenadjenju!

Duško Vuković

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register