Porijeklo seksa: kosmičko rješenje za drevnu misteriju

Objavljeno: 03.11.2006, 13:29h

Komete i asteroidi su bili krivci za dosta stvari u našem razvoju, oblikovanje Zemlje, početak života, nestanak dinosaurusa. Ali, dosad, još nikad i za pojavu seksa.

Komete i asteroidi su bili krivci za dosta stvari u našem razvoju, oblikovanje Zemlje, početak života, nestanak dinosaurusa. Ali, dosad, još nikad i za pojavu seksa.

I milijardu godina nakon pojave prvih živih organizama, seks ostaje najveća biološka misterija. Naučnici ne mogu tačno reći zašto to radimo i što je pokenulo te inicijalne potrebe za intimnošću.

Prije pojave seksa, život na Zemlji je napredovao sasvim dobro pomoću aseksualne reprodukcije – kloniranjem potomstva bez pomoći partnera.

U NASA-i su proveli eksperiment koristeći digitalne organizme za simulaciju života prije seksa kako bi otkrili što je to pokrenulo prvo udvaranje na Zemlji.

Studija je pokazala da su udari kometa i asteroida mogli toliko povisiti nivo stresa kod aseksualneh organizama kako bi ih poslali na put polne reprodukcije, nakon niza potrebnih genetskih mutacija. Vjerovatno su pomogle i velike količine radijacije.

Kada bi par organizama mutirao toliko da uspješno zakorači preko praga seksualne slobode, njihova novostečena mogućnost bi im davala veliku darvinističku prednost u odnosu na njihove bespolne rođake u tako stresnom okruženju.

To se i desilo, i negdje tokom evolutivnog razvoja, seksualna reprodukcija je prevladala, usprkos svim biološkim prednostima bespolnog razmnožavanja.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register