Kako žive Putin i ministri

by | okt 30, 2006 | Svaštara | 0 comments

Gradjane Rusije opsluživanje šefa države naredne godine koštaće čak 6,4 milijardi rubalja. To znači da će iz državne kase za te potrebe dnevno biti trošeno nešto više od 17 miliona rubalja, odnosno čak 650.000 dolara.

Ta sredstva, medjutim, nijesu predvidjena samo lično za predsjednika. Tu je uključeno i finansiranje predsjedničke administracije, uprave za tehničko održavanje, predsjednikovih predstavnika u federalnim okruzima i čak ombudsmana pri Evropskom sudu, piše na sajtu Newsru.com.

Što se konkretno Putina tiče, njegovi troškovi odredjeni su tačkom "predsjednik Ruske Federacije". Ove godine ta tačka predvidja 26.655,700 rubalja, odnosno nešto više od milion dolara.

Za razliku od prethodnih godina, kada su u budžetu bile odredbe "novčano izdržavanje predsjednika" i "predstavnički troškovi", ove godine njih nema. Ranije su odvojeno bili odredjeni troškovi za održavanje rezidencije, a sada je i ta tačka iščezla, vjerovatno prešavši u neke druge.

Ruski državni dnevnik "Rosijska gazeta" objavio je primanja i imovinsko stanje premijera i ministara, odakle proizlazi da je tokom 2005. godine daleko najviše zaradio ministar za prirodne resurse Jurij Trutnjev.

On je, prema prijavljenim zvaničnim prihodima, zaradio oko 211 miliona rubalja (oko 7,5 miliona dolara), a ministar transporta Igor Levitin, koji je sa prošlogodišnjeg prvog, sišao na drugo mjesto, skoro 12 miliona rubalja (jedan dolar približno 28 rubalja).

Dužnost ministara da prijavljuju godišnje prihode i imovinsko stanje uveo je još predsjednik Boris Jeljcin 1997. godine. Prema tom ukazu, svi članovi vlade i svi činovnici dužni su da podnesu poreske deklaracije do 1. aprila, ali posle prolaska kroz sve instance, ti dokumenti su obično gotovi tek u oktobru.

Na objavljenoj listi nije naznačeno porijeklo izvora prihoda, ali za šefa diplomatije Sergeja Lavrova navodi se mišljenje iz njegovog Ministarstva da je on često na poslovnim putovanjima u inostranstvu, tako da su tu uračunate i devizne dnevnice. Vladini činovnici takodje mogu da imaju i dividende od suvlasništva ili kao članovi rukovodstva u kompanijama.

Oko 1,85 miliona rubalja zaradio je premijer Mihail Fradkov, a na kraju spiska, sa najnižim primanjima našao se ministar za ekonomski razvoj German Gref sa samo oko 1,185 miliona rubalja.

Rejting visine primanja članova vlade razlikuje se, medjutim, od rejtinga njihove imovine. Tako, ministar za informacione tehnologije Leonid Rejman, bez ozbira što posjeduje pet stanova od 150 do 280 kvadrata, vikendicu od 330 kvadrata, dva placa od 95 i 116 ari, te stanove "na korišćenje", po primanjima je tek na trećem mjestu. Prema onome što je prijavljeno, zaradio je nešto više od 11 miliona rubalja.

Najveći stan, od 367 kvadrata, ima prvi potpredsjednik vlade, bivši pomoćnik Putina, Dmitrij Medvedev. A najmanji stan posjeduje ministar za kulturu i komunikacije, svega 47 kvadratnih metara.

Najveću vikendicu, odnosno kuću van Moskve, od 1.359,2 kvm, posjeduje ministar za zdravlje i socijalni razvoj Mihail Zurabov, a najmanju, od svega 36 kvadrata, šef administracije vlade Sergej Nariškin.

U vladi su se našli i oni koji nemaju nikakve nepokretnosti, ni stanove, ni placeve, čak ni garaže – ministar finansija Aleksej Kudrin i bivši ministar pravde, a sada državni tužilac Jurij Čajka.

Kako ironično primjećuje Rosijska gazeta, oni bi bez problema mogli da konkurišu u nacionalnom projektu "Dostupni stanovi". Taj projekat predvidjen je za one koji nemaju novca da kupe preskupe kvadratne metre, prije svega u Moskvi i drugim većim gradovima, pošto je prosječna penzija tek nešto viša od 3.000 rubalja, a ovogodišnja zvanična prosječna mesečna plata u Rusiji je oko 10.000 rubalja.

0 Comments

Submit a Comment