Teletina protiv stresa, a crveno meso otklanja umor

Objavljeno: 28.10.2006, 13:18h

Jedete meso zato što je bogato belančevinama, pomaže vam da održite liniju i obezbeđuje vam potrebnu energiju? Ali, umete li da odaberete upravo onu vrstu mesa koja je vama najpotrebnija?

Jedete meso zato što je bogato belančevinama, pomaže vam da održite liniju i obezbeđuje vam potrebnu energiju? Ali, umete li da odaberete upravo onu vrstu mesa koja je vama najpotrebnija?

Šta danas spremate za ručak? Ako je vaš odgovor: „Meso!", onda obavezno pročitajte ovaj tekst, pošto postoji ogromna razlika između piletine, svinjetine, junetine i teletine. I nije isto da li jedete belo meso ili batak, džigericu ili šniclu i da li meso pripremate na roštilju ili ga kuvate. „Meso je vrlo važna namirnica zato što sadrži belančevine i gvožđe koje organizam lako apsorbuje", objašnjava italijanski nutricionista Karla Lertola. „Ali, nisu sve vrste mesa iste. Sadržaj belančevina i gvožđa zavisi od kvaliteta i vrste.

Pod stresom ste?

Odaberite teletinu

Ova vrsta mesa je idealan izbor za vas, pošto sadrži cink i druge supstance koje jačaju imunološki sistem, čije je funkcionisanje ozbiljno ugroženo zbog stresa.

Osim toga, obezbediće vam vitamine iz grupe B, neophodne za normalno funkcionisanje metabolizma, koji lako može da se poremeti ukoliko smo izloženi preteranom pritisku na poslu i kod kuće. Ovi vitamini takođe regulišu funkcionisanje nervnog sistema i pomažu nam da se izborimo sa napetošću.

Dodatni savet:

Ako ste pod stresom, trudite se takođe da unosite dovoljno tečnosti i da jedete puno voća i povrća.

Pazite na liniju?

Jedite piletinu

Opredelite se za piletinu, koja sadrži manje masti i manje kalorija od ostalih vrsta mesa, ali pod uslovom da uklonite kožicu. Najposnije je belo meso, a krilca su najmasnija. Batak je masniji od grudi, ali sadrži više gvožđa. Pileće meso uvek mora dobro termički da se obradi, pošto se lako zarazi patogenim mikroorganizmima, čak i kad je strogo kontrolisanog porekla. Iz istog razloga, i u frižideru treba da se drži tako da ne dođe u dodir sa drugim namirnicama.

Dodatni savet:

Ne preskačite obroke. Ako ne dobije potrebne kalorije u trenutku kad su mu potrebne, organizam se izlaže opasnom stresu. Osim toga, ako preskačete obroke, vrlo je verovatno da ćete imati napad gladi koji nećete moći da obuzdate.

Ako ste umorni

Opredelite se za crveno meso

Osećaj premorenosti i iscrpljenosti može da bude posledica nedostatka gvožđa, koji ćete najlakše nadoknaditi ako jedete crveno meso, pre svega konjsko. Dobar izbor predstavljaju i govedina i teletina. Ako volite pljeskavice i druge specijalitete od mlevenog mesa, izbegavajte one gotove, pošto sadrže puno masnoće. Najbolje je da ih sami pripremite od komada junetine ili teletine koji sami odaberete.

Dodatni savet:

Izbegavajte mesne prerađevine, koje su pune zasićenih masti i soli. U protivnom, krvotok će biti opterećen i bićete se još umornije.

Sportski ste tip

Džigerica će vam pomoći

U tom organu se metabolišu svi hranljivi sastojci koje unosimo sa hranom i u njemu se talože gvožđe, šećeri i vitamini rastvorljivi u mastima, kao što su A, E, D i K. To važi kako za teleću džigericu tako i za svinjsku i pileću. Pošto se lako vari, preporučuje se i deci. Sa ovom namirnicom, međutim, treba biti krajnje oprezan, pošto se u džigerici veoma sporo razgrađuju lekovi koje životinje ponekad dobijaju na farmama.

Dodatni savet:

Ako se redovno bavite sportom, treba da unosite oko 2.000 Kcal dnevno. Trudite se da što češće pijete sveže ceđen sok od voća i povrća.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register