Konfuzija i krofnice na Sajmu knjiga

Objavljeno: 27.10.2006, 12:27h

"Dajte mi Kanta za djubre", "Imate li Isidoru Bjelicu uživo" i "Pozdravite porodicu Mihajlovski iz Skoplja" samo su neke od čudnih izjava koje su se mogle čuti na Beogradskom sajmu knjiga.

"Dajte mi Kanta za djubre", "Imate li Isidoru Bjelicu uživo" i "Pozdravite porodicu Mihajlovski iz Skoplja" samo su neke od čudnih izjava koje su se mogle čuti na Beogradskom sajmu knjiga.

U sveopštoj buci Sajma, prodavac je mušteriji pružio "Kritiku čistog uma" Imanuela Kanta, a čovek mu je samo tražio – kantu za djubre!

Jedna gospodja tražila je da vidi Isidoru Bjelicu uživo, a devojka na štandu je pomislila da je "Uživo" ime knjige, pa je zbunjeno tražila.

Posle nekoliko časova obilaženja hala 1 i 14, reporteri Glasa javnosti konstatovali su da je zabuna odnos koji je dominirao na relaciji prodavac-potencijalni čitalac. Devojke, inače Beogradjanke, zaposlene na štandu makedonske izdavačke kuće, posetioci sajma doživeli su kao idealne glasonoše.

"Ja znam porodicu Mihajlovski iz Skoplja, pa ako ih vidite, puno ih pozdravite od tog i tog. Pa, onda, kažu: "A čiji ste vi?" I srpsko prezime, kao da im ništa ne znači" smeju se devojke, citirajući posetioce od kojih su za samo tri dana, koliko rade na ovom štandu izložbenog karaktera, saznale mnogo toga o BJR Makedoniji, rodbinskim vezama i o tome koliko čovek kada "udje u godine" može da se udalji od najboljeg druga iz vojske.

Ljubitelji fotografije prozapadno orijentisani imali su više sreće. Na štandu Ambasade SAD-a hronološki je predstavljeno 125 godina diplomatskih odnosa zemlje domaćina i zemlje počasnog gosta 51. beogradskog sajma.

I dok je jedan stariji čovek uživao u slikama Kondolize Rajs, Josipa Broza i Svetozara Marovića, njegov unuk je oduševljeno hrlio ka "Mini Fini" krofnicama, koje se prodaju po celom Sajmu i prete da trajno ulepe i zamažu knjige.

Prodavačice se žale na neobaveštene i razmažene kupce.

"Pa, nećete verovati traže letke, kese, promo-materijal… Za knjige nas ne pitaju uopšte. Po neka žena dodje pita da li imamo De Mela. Drugarica joj je preporučila. Rekla joj da su tu veoma efikasni saveti za podizanje samopouzdanja, a kad je pitaš za ime autora ili ne daj bože knjige, kaže mi da je moj posao da znam takve stvari" žali se prodavačica.

I dok svi jedu krofnice i listaju knjige, medju kupcima se provlače i "pisci" koji su isprintali svoje pisanije, i pokušavaju da ga prodaju prodavcima, jer nisu čuli za odnos pisac-izdavačka kuća.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register