Ozonska rupa veća nego ikad

by | okt 20, 2006 | Svaštara | 0 comments

Ozonska rupa nad Antarktikom je ove godine najveća od kada se ta pojava prati, rekli su naučnici koji rade pri američkoj vladi.

Takozvana ozonska rupa je oblast u kojoj je ozbiljno oštećen ozonski omotač, sloj u gornjoj atmosferi koji štiti Zemlju tako što blokira ultraljubičasto zračenje Sunca.

Naučnici upozoravaju da gasovi koje koriste ljudi, poput freona, oštećuju omotač, praveći rupu. Zbog toga je u proteklih nekoliko godina zabranjeno korišćenje proizvoda poput dezodoranasa u kojima je bilo freona.

"Od 21. do 30. septembra prosječna površina ozonske rupe bila je najveća od kad se vrše posmatranja, i iznosila je 27,4 miliona kvadratnih kilometara", rekao je meteorolog koji radi u NASA-i Pol Njumen. Izmjerena površina ozonske rupe veća je od površine Sjeverne Amerike.

Prema satelitiskim mjerenjima, ozonski omotač je imao 85 Dobsonovih jedinica 8. oktobra, što je značajan pad u odnosu na jul, kada je iznosila 300.

Ozonskom rupom se smatra svaka oblast gdje je ukupna količina ozona ispod 220 Dobsonovih jedinica.

Očitavanje od 100 jedinica je količina ozona koja bi, kada bi se sav ozon iz te oblasti spustio na pritisak koji vlada na nivou mora i zamrznuo, formirala omotač od jednog centimetra.

Očitavanje od 250 Dobsonovih jedinica jednako je omotaču debljine od
2,54 centimetra.

U najkritičnojoj oblasti izmjereno je samo 1,2 Dobsonovih jedinica, što je pad u odnosu na 125, koliko je bilo u julu.

"Ti brojevi znače da je ozon bukvalno nestao iz tog sloja atmosfere", rekao je Dejvid Hofman, direktor Odjeljenja za globalni nadzor pri Nacionalnoj istraživačkoj laboratoriji za okeane i atmosferu.

On je istakao da podaci ukazuju da će ovogodišnja ozonska rupa biti definitivno rekorder.

Zbog postojanja medjunarodnog dogovora o zabrani upotrebe materija koje uništavaju ozon, istraživači smatraju da su supstance odgovorne za nastanak rupe doprle do Antarktika 2001. godine, a mnoge od tih supstanci dugo opstaju u atmosferi.

Iako veličina ozonske rupe varira iz godine u godinu, naučnici očekuju lagani oporavak ozonskog omotača tek 2065. godine.

0 Comments

Submit a Comment