Kola slabi ženske kosti?

Objavljeno: 16.10.2006, 14:20h

Žene koje žele da njihove kosti ostanu jake treba da svedu potrošnju kola napitaka na minimum, savjetuju američki naučnici.

Žene koje žele da njihove kosti ostanu jake treba da svedu potrošnju kola napitaka na minimum, savjetuju američki naučnici.

Pri ispitivanju više od 2.500 odraslih osoba, dr Katerina Taker s Univerziteta Tafts u Bostonu i njene kolege su otkrili da žene koje svakodnevno piju kolu imaju manju koštanu gustinu (BMD)u kukovima od žena koje piju manje od jedne kole mjesečno.

"Kako je BMD tijesno povezana s rizikom od frakture, a kako je kola popularni napitak, ovo otkriće je od izuzetnog značaja za javno zdravlje", objavili su autori u američkom Časopisu za ishranu.

Ispitivanja na tinejdžerkama su otkrila vezu izmedju konzumiranja velikih kolicina bezalkoholnih napitaka i fraktura i niže BMD, ukazali su naučnici i dodali da još nije jasno da li je to rezultat činjenice što one piju manje mlijeka ili posledica štetnih uticaja gaziranih napitaka.

Da bi ispitali taj problem kod starijih osoba, naučnici su mjerili BMD u kičmi i na tri tačke u kukovima kod 1.413 žena i 1.125 muškaraca koji su učestvovali u ispitivanju bolesti razrjedjivanja kostiju ili osteoporoze. Mada nije otkrivena veza izmedju bezalkoholnih napitaka upošte i BMD, istraživači su našli da su žene koje su pile najviše kole imale znatno manju gustinu kostiju u kukovima.

Što su veću količinu kole pile, gustina njihovih kostiju je bila manja, a povezanost je uočena i kod dijetalne, i obične, i kole bez kofeina. Konzumiranje kole nije imalo uticaja na BMD kod muškaraca. Zene koje su pile više kole nijesu pile manje mlijeka, ali jesu unosile manje kalcijuma i manje fosfora u odnosu na kalcijum.

Kola sadrži fosfornu kisjelinu koja slabi apsorpciju kalcijuma i povećava izlučivanje minerala, podsjetili su naučnici i dodali da se kofein takodje povezuje s osteoporozom. "Ne postoje dokazi da povremeno pijenje gaziranih napitaka, uključujući kolu, škodi kostima. Žene koje strahuju od osteoporoze, ipak, treba da izbjegavaju stalno konzumiranje kola napitaka, sem ukoliko dodatna ispitivanja ne pokažu da ne postoji njihov štetan uticaj", navedeno je u članku. 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register