Zašto žene vole drago kamenje

Objavljeno: 13.10.2006, 09:57h

Iako se prave od istog materijala kao i grafitne olovke, ono što ih čini "malo" skupljim" jeste specifična kristalna struktura.

Iako se prave od istog materijala kao i grafitne olovke, ono što ih čini "malo" skupljim" jeste specifična kristalna struktura.

Kažu da otkako su Feničani izmislili novac više niko nikome ne mora da zahvaljuje. Čemu zahvalnice, ode, hvalospevi, kad novac govori brže, kraće i jasnije? Ništa se ne ceni toliko kao moneta. Osim, možda, dijamanti. Žene bezrezervno veruju da su dijamanti novac, slava i uspeh zajedno. U dijamantima leže moć, ljupkost i snaga. Da nije tako, ne bi Sara Džesika Parker, kao producent serije „Seks i grad", glavnim glumicama poklonila po veliki dijamantski prsten. Večni sjaj najcenjenijeg dragog kamena govorio je umesto nje: „Hvala, devojke, uradile smo superposao".

I dame koje nisu navikle na raskalašan život na Menhetnu volele bi da poseduju jedan takav prsten. Ili, još bolje, dijamantsku ogrlicu ili narukvicu. Makar kamičak, samo da je fino obrušen, sjajan i mističan.

– Žene vole dijamante zato što su sinonim za večnost i savršenstvo. Analogija zaista postoji, jer je ovaj dragi kamen napravljen od najčvršćeg materijala na svetu. Muškarci kupuju dijamante povodom godišnjica, veridbi i važnih datuma, biraju ih sa žarom jer znaju koliko će obradovati lepšu polovinu. I žene se odlučuju na ovakav korak, da same sebe obraduju. Ako imaju dovoljno novca, nikad se neće odlučiti za drugi nakit, zlato ili srebro, na primer. Samo su dijamanti večni – objašnjava Kosta Andrejević, vlasnik jedne od najstarijih beogradskih zlatarskih radnji.

Zagonetno privlačni

Ovaj juvelir, kao i mnogi drugi, dok brusi drago kamenje inspiraciju pronalazi u nedokučivom svemiru i svetlucavim zvezdama. Takvi su i dijamanti. Zagonetni, privlačni, sjajni.

Ko bi rekao da su načinjeni od istog materijala kao i grafitne olovke – od ugljenika. Ono što ih čini „malo" skupljim" jeste specifična kristalna struktura. To najbolje znaju u „Tifaniju", koji trguje sa najskupljim nakitom. Kod njih kupuju holivudske zvezde. Dodela „Oskara" ili premijera blokbastera prave su parade ogrlica, prstenja i narukvica koje vrede koliko i vile u brdima Beverli Hilsa. Dženifer Lopez i Viktorija Bekam se redovno šepure po raznim prijemima noseći opasno skupo „naoružanje" oko vrata. Nekad su to bile Džeki Kenedi, Marlen Ditrih i, ponajviše, Elizabet Tejlor. Uz njene neobične ljubičaste oči pristajao je redak i vredan nakit. Ima neprocenjivu kolekciju. Jedan od njenih muževa, glumac Ričard Barton, poklonio joj je srcoliki žuti dijamantski prsten koji je, prvobitno, šah Džahan darivao svojoj supruzi Mumtaz Mahal 1621. godine, i kojoj je kasnije sagradio grobnicu Tadž Mahal, velelepnu građevinu, ponos Indije.

Dijamant opravdava svoje ime, čiji je koren u grčkoj reči adamas, što znači nepobediv. On spada u prvu grupu dragog kamenja, pored rubina, safira i smaragda. Najčešće se dijamant brusi tako da na kraju dobije okrugli oblik, i tada se naziva brilijant.

Kupovina samopouzdanja

Skupocen nakit privlači pažnju na negovan dekolte, nežne ruke i dug vrat. Kupiti takav komad uglavnom znači i pazarenje samopouzdanja, nadmoći i zadovoljstva. Sjaj sa kamena može preći i na ženu koja, znajući da ima razloga, počinje da zrači. Veruje se da drago kamenje, osim estetske, ima i energetske funkcije. Rubin otvara srce za ljubav, smaragd pozitivno deluje da fizičko zdravlje, a dijamant utiče na samopouzdanje. Njegova energetska vrednost je najveća, simbol je večne ljubavi i zato ga najčešće biraju za vereničko prstenje. Zato se i kaže da su dijamanti najbolji ženini prijatelji.

A pošto su prava prijateljstva retka, i dijamanti su za najveći broj žena nedostupni, zamenjuju ih znatno jeftiniji bezbojni cirkoni. U juvelirstvu se već vekovima koriste kao imitacija za otmene dijamante. Najveća nalazišta originala nalaze se u Južnoafričkoj Republici, na Jakuti u Sibiru, na Uralu, u Indiji i Brazilu.

Dok uživaju u privilegiji, žene ne zanima da li su svoju zbirku upotpunile prokrijumčarenim brilijantom. Ali, šverc dijamanata je afrička svakodnevica. Zato su Ujedinjene nacije i donele poseban pravilnik za trgovinu ovom robom. Potreban je sertifikat na kome je obavezno napisana zemlja porekla dijamanta, lanac posredovanja i obrade kroz koji je kamen prošao od rudnika do izloga. Iako su dijamanti bezbojni, Džordž Buš ih je nazvao krvavim, jer se švercom ove dragocenosti finansiraju brojne pobunjeničke grupe u Africi koje terorišu civile.

Ozbiljniji ton u priči o dijamantima ne menja njihovu eleganciju kad, posle mnogo kopanja u rudnicima, dobijanja dozvola i zamornog brušenja, blistavi i otmeni stignu u juvelirske radnje. Dame koje sebi udovoljavaju luksuzom izabraće oblik i veličinu dijamanta koji je za priliku za koju ga kupuju. Ostale će se odlučiti za jeftinije replike. Kao i u svemu drugom.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register