Jeste li paraskevideka- triafobični?

Objavljeno: 13.10.2006, 16:04h

Paraskevidekatriafobija je iracionalan strah od datuma kakav je danas, petak, trinaesti dan u mjesecu. Je li taj strah opravdan ili ne, pitanje je sad.

Paraskevidekatriafobija je iracionalan strah od datuma kakav je danas, petak, trinaesti dan u mjesecu. Je li taj strah opravdan ili ne, pitanje je sad.

Analizirajući učestalost saobraćajnih nesreća, britanski istraživači zaključili su da je vjerovatnost stradavanja 52 posto veća no ‘običnim’ danom. Razlog tome, smatraju, leži u podsvjesnom strahu koji vodi k brojnijim sudarima tog najzloglasnijeg dana. Zašto je to tako?

Broj trinaest kod mnogih kultura smatrao se nesretnim, pa čak i povezan s vragom. I ratoborni Vikinzi strahovali su od broja trinaest. Stari Vikinzi vjerovali su da će, ako ih bude istovremeno 13 za stolom, sve uzvanike snaći skora smrt. Stari Egipćani kroz život su prolazili kroz 12 duhovnih stepena, a 13. nakon smrti. Zbog toga su 13  povezivali sa smrću.

U zapadnoj kulturi, broj 12 bio je sveti (12 apostola, 12 mjeseci u godini….) dok je 13 rušio to savršenstvo. Takođe, broj 13 je predstavljao ženstvenost jer je odgovarao broju mjesečevih ciklusa u godini (28 x 13 = 364), što je u patrijahalnom društvu bio sinonim za "đavolje oruđe".

Zašto petak?

Isus je smaknut u petak nakon što je bio na večeri sa 12 apostola, a on je bio 13. Petak je bio dan kada su u starom Rimu vršena pogubljenja. Takođe, petak je, među ženomrscima, smatran ženskim, zlim danom. Na primjer, u engleskom jedino petak nosi naziv po Freyi, ženskoj boginji ljubavi, seksa, magije, vještičarenja, plodnosti, ljepote, smrti (Frey day – Friday).

A da li je broj trinaest, kada pada u petak, zaista nesretan dan?

Kao što je rekao američki pisac i akademik Robert Todd Carroll, mogao bi biti – ako vjerujete u to. Neka proročanstva su ostvariva, ukoliko vi u njih zaista jako vjerujete.

Iako nema definitivnih zapisa kako su se ljudi prije 19. vijeka bojali petka trinaestog, nesretni dan dobijen je, najvjerovatnije, jednostavnom računicom: petak je nesretni dan, 13 je nesretni broj, pa je petak 13. najnesretniji petak od ostalih.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register