Vrijeme (ne) liječi sve rane

Objavljeno: 12.10.2006, 12:36h

"Voda se mijenja tako što teče, a čovjek tako što gleda naprijed", kaže indijanska poslovica.

"Voda se mijenja tako što teče, a čovjek tako što gleda naprijed", kaže indijanska poslovica.

Iznenadan ili dogovoren tek svaki raskid teško pada, kako ostavljenom tako i onom koji ostavlja. Jer, lakih prekida nema.
A kako se se suočiti s novonastalom situacijom i nastaviti s normalnim životom bez gorčine i tuge pitanje je koje , ipak, više muči ostavljene?!

Postoji nekoliko uobičajenih tehnika, no ni jedna neće djelovati ukoliko nijeste donijeli čvrstu odluku da nju ili njega želiet zaboraviti potpuno. Jer, ukoliko još uvijek razmišljate o njemu ili njoj, maštate o dramatičnom ili filmskom povratku, zamišljate situaciju kada će vam doći i priznati kako vas još uvijek voli, niste spremni za oporavak.

Šta preduzeti?

Evo savjeta britanskih psihologa:
Pokušajte neko vrijeme (ali ne predugo, najbolje odredite neki rok, 15 dana ili mjesec) nigirati prekid. Jednostavno se pravite se kao da se ništa nije desilo, idite na posao, fakultet, radite na novim projektima… Pokušajte se okružiti sa što više ljudi, tako da se ne osjećate usamljeno i kako biste što manje razmišljali o njemu. Njega nemojte zvati, ne tražite krivca. Zamislite da je otišao na godišnji odmor i da će sve biti u redu kad se vrati. Jer, možda i hoće!Ali samo možda, a ne i sigurno.

Kada prođe rok koji ste dali sebi za prvu fazu zvanu ignorisanje, možete sjesti i razmisliti, kako vam je izgledao život bez njega, želite li da vam se vrati ?! Jeste li uspjeli bez njega?! Koliko vam nedostaje i želite li ga zaista nazad… Za to vrijeme i on je u prilici da razmišlja o istim stvarima.

Ukoliko želite novu priliku, ne dopustite da vas ponos, stid ili strah omete. Za ljubav se vrijedi boriti.

Sigurno najbolje poznajete (bivšeg) partnera i možete predvidjeti njegove reakcije, zato se odlučite za najbolji način na koji ćete mu prići. Ili ga nazovite, dogovorite sastanak, pošaljite mail, sms…

Recite ono što mislite, najiskrenije, bez optuživanja, prebacivanja krivice i predložite pomirenje. Ukoliko se pomirite – odlično. No, ako se to ne desi predstoji vam druga faza.

Sada kada ste vidjeli da vas više ne želi i da vam se neće vratiti, vjerovatno ćete ga mnogo lakše potpuno preboljeti. Postoji nekoliko različitih tehnika.

Tehnike samopomoći

Prva je "vrijeme liječi sve rane". Možete ne poduzimati ništa, prihvatiti činjenicu da vam je teško i dopustiti duši, tijelu i srcu da se polagano oporavljaju. Ova tehnika može potrajati ponekad i veoma dugo, nije preporučljiva, ali je najčešće sasvim nesvjesno primjenjuju osjećajne osobe koje još uvijek vole onog ko ih je ostavio.

Druga tehnika je popularno nazvana "klin se klinom izbija", a najčešće je primjenjuju muškarci. Takav oporavak srca je nešto brži, ali postoji mogućnost da nikad nećete potpuno preboljeti osobu s kojom ste prethodno bili u vezi. Novog partnera ćemo uspoređivati sa starim i razmišljati kako bi bilo da sam s njim ovo, da sam samo umjesto onako, ovako… No, s vremenom i ona daje dobre rezultate. Vodite računa kad je ova tehnika u pitanju da novom partneru ne priznate da ga upoređujete sa bivšim a pogotovo ne da je u nečemu lošiji. Pomisliće da ga još volite i ostavitit vas. A to je ono što svakako ne želite. Dakle, ne tražite starog partnera u novom, ne pričjte o njemu, i ni slučajno glasno ne uporeujte.

Treća je tehnika – napravite rez i potpuno bivšeg izbacite iz života. Preporučuje se nakon razvoda ili dužih veza. Takva tehnika je istinski djelotvorna ali najteže izvediva. Okružite se dobrim prijateljima, psihijatrom i advokatom ako treba. Oslonite se na svoje najbliže. Nije zgoreg ni da pročitate neku od onih knjiga za "samopomoć": Moć podsvijesti ili Novi dan, na primjer. Prednost ove tehnike je što može da traje najkraće. Jer ako istinski odlučite da želite nekoga zaboraviti možete to napraviti vrlo brzo.

Bitno je ignorisati partnera, ne razgovarati o njemu, promijeniti okruženje i izbaciti sve što vas podsjeća na njega. Započeti s potpuno novim i drugačijim životom. Vratiti vjeru u sebe i samopouzdanje. Znate da "sve što vas ne uništi u stvari vas ojača". Neka tako bude i s propalom vezom. Ali nemojte pri tome pokušavati da njemu ili njoj nešto dokažete, moliti se da on/a osjeti kako vam je i pati kao vi. Vodite računa o svojim emocijama, o onome što vi želite. To je pravi put. Ili kako kaže stara indijanska poslovica: "Voda se mijenja tako što teče, a čovjek tako što gleda naprijed".

Pobjeda

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register