Ko je najmoćnija žena na svetu?

Objavljeno: 11.10.2006, 11:46h

Direktorka francuske telekomunikacione kompanije Alkatel Patriša Ruso najmoćnija je žena u svetskom biznisu, prema listi koju tradicionalno sastavlja američki časopis Fortune.

Direktorka francuske telekomunikacione kompanije Alkatel Patriša Ruso najmoćnija je žena u svetskom biznisu, prema listi koju tradicionalno sastavlja američki časopis Fortune.

Patriša Ruso se nalazi i na 25. mestu liste sto najmoćnijih žena sveta, koju je u avgustu sačinio američki list "Forbs" (Forbes).

Francuskinje su i na drugom i trećem mestu liste pedeset najmoćnijih žena u biznisu – drugoplasirana je An Loverž (Anne Lauverge) iz nuklearne kompanije "Areva", a na trećem mestu je An-Mari Idrak (Anne-Marie Idrac) iz francuskog nacionalnog udruženja železnica SNCF.

Četvrta pozicija na listi najmoćnijih žena pripala je Lindi Kuk (Linda Cook) iz holandske naftne kompanije "Šel" (Shell), peta Mardžori Skardin (Marjorie Scardin) iz britanskog "Pirsona" (Pearson), a na šestoj i desetoj poziciji su Kineskinje – Sje Či-Ču iz grupacije "Baostil" (Baosteel Group) i Mari Ma iz kineske kompjuterske kompanije "Lenovo".

Na sedmom mestu je Marina Berluskoni (Berlusconi) iz italijanskog "Fininvesta", a slede Nensi MekKinstri (Nancy McKinstry) iz holandske kompanije "Volt. Kliver" (Wolt. Kluwer) i, na devetom mestu, Ana Patrisija Botin (Ana Patricia Botin) iz španske firme "Banesto".

Medju prvih deset na listi najmoćnijih žena nema Amerikanki, ali su na posebnoj "američkoj" listi, koja je nedavno objavljena, tri najuspešnije preduzetnice u SAD šefica kompanije "PepsiKo" (PepsiCo) Indra Nuji (Nooyi), En Malkehi (Anne Mulcahy) iz "Kseroksa" (Xerox) i Meg Vitmen (Whitman) iz "iBej"-a.

"Sedam novih imena i snažna zastupljenost Francuske i Kine pokazuje da se biznis otvara ženama i to veoma brzo", navodi se u uvodniku lista "Fortune" i dodaje da su na prva tri mesta na globalnoj rang listi žene koje rukovode francuskim kompanijama, koje se nalaze i na lestvici 500 najvećih firmi na svetu.

Ovogodišnja rang lista je izuzetna i po tome, ukazuje "Fortune", što su medju prve tri najmoćnije žene i dve koje su tu potpune "novajlije", uključujući i prvoplasiranu Ruso koja prošle godine, recimo, uopšte nije ni bila na ovoj rang listi, a sada je na njenom čelu.

Ruso je na rukovodećem položaju u firmi koja se upravo nalazi u procesu fuzije, a kada bude završena biće šefica jednog od najvećih telekomunikacionih koncerna na svetu "Alkatel-Lusent", sa sedištem u Parizu.

Tanjug

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register