Troja je u Gabeli?

by | okt 9, 2006 | Svaštara | 0 comments

Narodni plesovi u Hercegovini identični onima karakterističnim za Troju.

Istoričar i istraživač Roberto Salinas Prajs, koji je prije dvadeset godina uzdrmao svjetsku javnost tvrdeći da se drevna Troja ili Ilij nalazi u Gabeli kod Čapljine, izjavio je sarajevskom Dnevnom avazu da je u svojoj novoj knjizi "Homerovi šaptači" donio nove dokaze koji antičku Troju smještaju na lokaciju ovog hercegovačkog gradića.

"U novoj knjizi sam nastojao lingvističkim dokazima kazati kako se Troja zapravo nalazi u Gabeli u Hercegovini, a ne u Maloj Aziji, kako tvrde mnogi naučnici, istoričari i istraživači. Nisam odustao od svoje tvrdnje da su drevni Trojanci živjeli na ovim prostorima, i u knjizi sam to jasno dokazao", rekao je Prajs.

Govoreći o dokazima, koji potvrdjuju njegovu tvrdnju, on je rekao da su to stari narodni plesovi, koji se i danas izvode u ovom mjestu, identični onima koji su bili karakteristični za narod Troje što govori o povezanosti Troje i Hercegovine.

"Osim toga u svojoj knjizi dokazujem da je jedino iz Gabele moguće vidjeti istu astronomsku platformu kakvu opisuje Homer u Ilijadi i Odiseji. Iz Male Azije se ta platforma ne vidi, a ona je iz Gabele jasna kao dan", tvrdi Prajs. On je poručio mještanima Gabele da insistiraju na pokretanju arheoloških istraživanja na lokaciji Starog grada, koja će potvrditi njegove tvrdnje.

Komentarišući istraživanja piramida u Visokom, Prajs je kazao kako ne postoji mogućnost da piramide budu igdje u Evropi.

"Odgovorno tvrdim da piramide ne mogu biti u Evropi, pa tako ne vjerujem ni da su piramide u Visokom stvarne. Mislim da su ljudi koji traže piramide u BiH na pogrešnom tragu", rekao je Prajs, navodeći da su nalazišta u Visokom "obične naslage zemlje i kamena".

0 Comments

Submit a Comment