Lukšić: Zlatna godina crnogorskih javnih finansija

Objavljeno: 28.09.2006, 18:02h

Ipak, mislim da je bilo potrebno više uraditi na smanjivnju javne potrošnje što će, uz stvaranje povoljnog poreskog ambijenta za ulaganja i daljeg obaranja javnog duga, biti jedan od ključnih zadataka za naredni mandat, kazao je crnogorski ministar finansija dr Igor Lukšić u e-intervjuu za naše elektronske novine.

Ipak, mislim da je bilo potrebno više uraditi na smanjivnju javne potrošnje što će, uz stvaranje povoljnog poreskog ambijenta za ulaganja i daljeg obaranja javnog duga, biti jedan od ključnih zadataka za naredni mandat, kazao je crnogorski ministar finansija dr Igor Lukšić u e-intervjuu za naše elektronske novine.

 

Nakon što je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio da će mandat za sastav nove vlade povjeriti aktuelnom premijeru Milu Đukanoviću, PCNEN je zanimalo da li bi, i tom slučaju, članovi sadašnjeg Đukanovićevog kabineta željeli da im on ponovo povjeri dužnosti koje su do sada obavljani ili neke druge, kao i još neka pitanja.

Pitanja smo proslijedili na e-mail adrese potpredsjednika Vlade i ministara ili na adrese osoba iz njihovih kabineta, u slučajevima gdje na web portalu Vlade Crne Gore nije bilo adresa potencijalnih sagovornika PCNEN-a.

Pitanja jedino nijesmo proslijedili potpredsjedniku Vlade Crne Gore Miodragu Ivaniševiću, pošto ne postoji nikakva e-mail adresa na stranici vladinog web portala sa njegovim imenom i fotografijom.

Poruke identične sadržine smo uputili elektronskom poštom 19. septembra poslije 19. časova. Do sada (28. septembar), odgovore smo dobili od ministra finansija dr Igora Lukšića.

Poštovani gospodine Igore Lukšiću,

PCNEN želi da Vam postavi nekoliko pitanja uoči formiranja nove Vlade Republike Crne Gore. (Ista pitanja smo postavili i Vašim kolegama/koleginicama u sadašnjoj vladi.) Nadamo se da ćete izdvojiti malo vremena i udovoljiti našoj i radoznalosti naših posjetilaca/čitalaca.

PCNEN: Ako gospodin Milo Đukanović ponovo dobije mandat za sastavljanje vlade – što je, izgleda, izvjesno – da li biste željeli da Vam ponovo povjeri dužnost koju ste do sada obavljali ili neku drugu?

PCNEN: Ako ne želite da ponovo budete u vladi, koga biste preporučili mandataru kao svog nasljednika?

Na prethodna pitanja, gospodin Lukšić je sažeto odgovorio.

Igor Lukšić, ministar finansija u Vladi RCGLUKŠIĆ: Narednih dana obaviće se sve potrebne konsultacije kao i svaki put do sada nakon izbora. Za nekih mjesec dana realno je očekivati da bi mogla početi sa radom nova vlada. Iz ugla minstra finansija to je važno kako bi nova vlada bila u mogućnosti da usvoji odgovarajući budžet za narednu godinu. U svakom slučaju, organi DPS-a će se u previđenoj proceduri izjasniti o svim predlozima.

PCNEN: Šta smatrate najvećim uspjehom vlade u kojoj ste bili ministar finansija?

LUKŠIĆ: Iz ekonomskog ugla u prethodne 4 godine jako puno je urađeno na stvaranju neophodne platforme za brži ekonomski rast i razvoj. Sprovedene reforme izvjesno počinju da odbacuju rezultate.

Sve četiri prethodne godine bilježimo postepen, ali siguran rast BDP, uz očekivanje da bi ove godine mogao dostići 7% nakon prošlogodišnjih 4,1 što je jedan od najboljih pokazatelja u regionu.

Politika vođena tokom proteklog mandata omogućila je da 2006. godina bude zlatna godina crnogorskih javnih finansija. Naplaćeno je čak 30 odsto poreza više nego lani, a deficit eliminisan kao i brojne stare obaveze.

Održan je stabilan cjenovni ambijent, dok je snažan trend pada stope nezaposljenosti, koja je poslije dugo vremena ispod 15% i nastavlja da pada.

Posebno je važna činjenica da je došlo do značajnog obaranja nivoa javnog duga u svim oblicima, što je od presudnog značaja za buduće zdravlje javnh finansija. Uspješno smo realizovali aranžman sa MMF-om.

Tokom mandata ove vlade, počelo je i rješavanje pitanja restitucije i stare devizne štednje.

PCNEN: Šta smatrate najvećim promašajem vlade čiji ste ministar?

LUKŠIĆ: Ne mislim da je bilo promašaja, ali je moguće da iz objektivnih razloga nije realizovano do kraja sve što je moguće trebalo biti. Ipak, mislim da je bilo potrebno više uraditi na smanjivnju javne potrošnje što će, uz stvaranje povoljnog poreskog ambijenta za ulaganja i daljeg obaranja javnog duga, biti jedan od ključnih zadataka za naredni mandat.

Izazova je svakako puno, kako strukturnih u vidu daljih penzijskih reformi tako i kada su u pitanju investicje u infrastrukturu od opšteg značaja.

Duško Vuković

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register