Standard: Opasna nemoć Srbije

Objavljeno: 01.09.2006, 12:02h

Što god da je rekao izaslanik UN o krivici Srba, nesvjesno ili svjesno, greška je koja je mnoge Srbe jako uvrijedila i ojačala antizapadne snage, ocjenjuje današnji bečki Standard. "Što je izvjesnija nezavisnost Kosova, to će doći do sve većeg  pooštravanja odnosa Beograda i međunarodne zajednice. Srpski predstavnici prečuju još uvijek diplomatski upakovane signale koji dolaze iz Brisela, Vašingtona, međunarodne Kontakt grupe i izaslanika UN za Kosovo. A te poruke najavljuju da će Savjet bezbijednostii UN južnoj srpskoj pokrajini vrlo brzo, najvjerovatnije do kraja godine, očigledno dati uslovnu nezavisnost", podvlači list. Oštri tonovi iz Beograda nisu taktički manevar. Kada srpski predsjednik i premijer kažu da nikada ne bi prihvatili nezavisnost Kosova, onda se oni ne žele pogađati, i to tako misle. Iza tih izjava ne stoji nikakav plan kako dobiti što više za nezavisnost "kolijevke srpstva", naprimjer kraći put u EU ili vizne olakšice. Srbija bez Kosova je za Srbiju nezamisliva, poručuje list. "Bila bi opasna, ali shvatljiva igra, ako srpski vodeći političari rat riječima s Ahtisarijem kasnije budu koristili kao alibi za eventualni neuspjeh statusnih pregovora", dodaje dnevnik. Srpski i albanski stav o pravdi u slučaju Kosova je nepomirljiv. Međutim, ne radi se o pravdi već o moći Albanaca na Kosovu i nemoći Srbije da formalno svoju teritoriju bez pristanka UN-a zadrži, sa čime se srpski političari ne mogu pomiriti, zaključuje Standard.

Što god da je rekao izaslanik UN o krivici Srba, nesvjesno ili svjesno, greška je koja je mnoge Srbe jako uvrijedila i ojačala antizapadne snage, ocjenjuje današnji bečki Standard.

"Što je izvjesnija nezavisnost Kosova, to će doći do sve većeg  pooštravanja odnosa Beograda i međunarodne zajednice. Srpski predstavnici prečuju još uvijek diplomatski upakovane signale koji dolaze iz Brisela, Vašingtona, međunarodne Kontakt grupe i izaslanika UN za Kosovo. A te poruke najavljuju da će Savjet bezbijednostii UN južnoj srpskoj pokrajini vrlo brzo, najvjerovatnije do kraja godine, očigledno dati uslovnu nezavisnost", podvlači list.

Oštri tonovi iz Beograda nisu taktički manevar. Kada srpski predsjednik i premijer kažu da nikada ne bi prihvatili nezavisnost Kosova, onda se oni ne žele pogađati, i to tako misle. Iza tih izjava ne stoji nikakav plan kako dobiti što više za nezavisnost "kolijevke srpstva", naprimjer kraći put u EU ili vizne olakšice.

Srbija bez Kosova je za Srbiju nezamisliva, poručuje list.

"Bila bi opasna, ali shvatljiva igra, ako srpski vodeći političari rat riječima s Ahtisarijem kasnije budu koristili kao alibi za eventualni neuspjeh statusnih pregovora", dodaje dnevnik.

Srpski i albanski stav o pravdi u slučaju Kosova je nepomirljiv. Međutim, ne radi se o pravdi već o moći Albanaca na Kosovu i nemoći Srbije da formalno svoju teritoriju bez pristanka UN-a zadrži, sa čime se srpski političari ne mogu pomiriti, zaključuje Standard.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register