Demilitarizacija a ne Partnerstvo za mir

Objavljeno: 31.08.2006, 20:40h

Demilitarizacija Crne Gore, znači otkazati moćnicima osnovne poluge kontrole i represije. Znači staviti im veto na to da na s pretvaraju u ubice od kojih se nakandno svi ograđuju. Poslušnost i kontrola najbolje se održavaju vojnom silom- sve su to iskustva koaj nam govore da naše mladiće i muškarce oslobodimo rodne uloge da budu ansilnici.

Demilitarizacija Crne Gore, znači otkazati moćnicima osnovne poluge kontrole i represije. Znači staviti im veto na to da na s pretvaraju u ubice od kojih se nakandno svi ograđuju. Poslušnost i kontrola najbolje se održavaju vojnom silom- sve su to iskustva koaj nam govore da naše mladiće i muškarce oslobodimo rodne uloge da budu ansilnici.

Piše: Ervina Dabižinović

Odkad znam za sebe plašila sam se vojske i vojnika. Iako sam učila da nas oni brane u meni je to podsticalo misao da mora biti da nas onda neko i napada ili će nas napasti. Vojsak  i vojnici su  u moj saznajni svjet sem obrazovanja ušli prostorno,( na najljepšim mjestima su bile kasarne ) a i neki moji drugari, neke ljubavi su odlazili u vojsku i nije mi bilo jasno sem onog da nekog neću vidjeti ili čuti godinu dana dok  ću ja na faks. Mladići će gubiti vrijeme mislila sa- njihovo vrijeme stoji.  Ok to je bilo u vrijeme mira. Kad su krenuli ratovi i kada su gorela i rušena mjesta koja su mi značila koliko i djelovi tjela, kada su meni dragi ljudi sa kojima sam bila vezana počeli da ginu ili da bježe iz svojih domova, kada su ostajali u okupiranim gradovima, a Dubrovnik rušili u "ime velikih i važnih ciljeva", kada su se moji prijatelji suočavali sa situacijom da će ih država pretvoriti ili u ubice ili dezertere bilo mi je jasno da ne želim nikog da me brani i da me štiti. Jedne večeri 1999 dok je NATO pokazivao svoju moć, vozeći se jako kasno kući s posla zamoljena sam da primim mladića koji ide do kasarne. Nisam previše raspoložena da primam nekog nepoznatog u auto, ne smo zbog sopstvene bezbjednosti već i zbog mogućnosti da se neke  nepredviljive  situacije mogu desiti u kojima moram biti odgovorna za tuđi život, ipak  sam to uradila. Kada mi je taj mladiće te večeri osmjehnut, nakon priče o svojima kući, rekao da se ne bojim da će me on čuvati, ostala sam u zatišju. Rekoh mu da ide kući ako bude veće frke i da  zaštiti svoju kuću i svoje roditelje da mene ne treba da štiti sopstvenim životom. Nepodnošljiva je misao da Crna Gora još uvjek računa na bilo koju vojsku i bilo kojeg profesionalca u službi države, u službi da obezbjedi nečiju vlast- prevodim…demilitarizacija Crne Gore a ne "Partnerstvo za mi". Sve vojske ovog svjeta spremeju se samo za ratove i za održavanje nekog na vlasti…ne postoji partnerstvo za mi, niti vođenje rata za mir. Te stupidozne floskule još jezde na ovim prostorima…I to će tako i biti kada nismo lustrirali kad je trebalo, kad se nismo suočili kad je trebalo…Curi nam vrijeme. A predsjednik reče- profesionalna vojska u "Partnerstvu za mir". Reče još će biti muškaraca koje ćemo učiti da ubijaju za nas, da ruše za nas. Ne reče- Crna Gora protiv svih ratova i ubijanja- naši mladići i muškarci su ratovali dovoljno idemo u drugom boljem pravcu bez prozivanja hrabrosti za umiranje i ubijanje. Bez mogućnosti da ih pretvorimo u ubice. Demilitarizacija prije nego svi ponovimo ono što se još na našim prostorima nije dobilo svoj epilog i pročišćenje.  

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Luka says:

  Kad bi Crna Gora bila jedina jemlja na svijetu ili kad bi bila jedina zamlja na svijetu sa armijom, prihvatio bi ovaj antiratni komentar.
  Teoretski, armija moze cuvati mir odvracanjem neke druge neprijateljske armije.
  Medjutim ime “Parnerstvo za mir” je hipokratsko i neubjedljivo, poznajuci istoriju ratova pogotovo u regionu.

 2. Sebo says:

  Vi vjerovatno podrzavate javne istupe generla Grahovca. Ja takodje!

 3. Obrad says:

  Sve je to fino i lijepo, ali evo jedne “sitnice”
  http://www.pcnen.com/detail.php?module=2&news_id=18888

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register