Šta krije Patomski krater?

by | aug 28, 2006 | Svaštara | 0 comments

U Irkutskoj tajgi nalazi se džinovski krater tzv. "Patomski krater" nepoznatog porekla, jedan od najtajanstvenijih prirodnih objekata u Rusiji koji već pola veka ne da mira naučnicima.

U podnožju kratera u mrtvoj šumi gube se tragovi jelena, kaže Dmitrij Semjenov jedan od članova ekspedicije koju je pratila ekipa dnevnika "Komsomolske pravde" do Pantomskog kratera.

U samom grotlu, van svakog očekivanja, izmeren je veoma niski nivo radijacije. To opovrgava pretpostavku o postojanju urana i mogućih nekadašnjih nukleranih proba koje su vršene u regionu.
Jedna od mogućin verzija porekla tajnovitog kratera je pad kosmičkog bolida.

Više od veka Jakuti domorodačko stanovništvo tajge, krater naziva "Gnezdo ognjenog orla" .
Veruje se da je pad nebeskog objekta neko i video i da se ta priča čuva u predanjima žitelja. No, u tajgi je izgleda i sama priroda protiv otkrivanja svojih tajni. Odeća vlaži, noge propadaju u blato, a muve i komarci ne daju mira, izvestili su novinari.

Domorodački Jakuti vekovima ta mesta smatraju ukletim i mrtvim. Prošle godine je rukovodilac prve ekspedicije Evgenij Vorobjev doživeo infarkt tokom istraživanja. Naprasnu smrt su doživeli i neki članovi porodice domorodaca Neprjanini.

"Pradedu su našli mrtvog na putu, a otac sadašnjih vlasnika izbe nestao je bez traga. Njegov stariji sin se ubio iz karabina", saznao je učesnik eksepdicije Andrej Mojsijenko.

Deo izbe gde su živeli nastradali izgleda kao da je skoro napušten. Svuda drvene sekire koje su veoma dragocene u tajgi. Nad izlazom izbe netaknute amajlije.

"Domove čuvamo od zlih duhova i bolesti. No, nije nam jasno šta se s njima dogodilo", kaže jedan od Jakuta.

Zanimljivo je i da je u vreme snimanja, iz nepoznatih razloga otkazala kamera. Kamerman Igor Guljajev izjavio je je da je toliko s njom prošao i u svakakvim uslovima snimao ali ne razume šta se desilo.

Izgleda da se i tu umešala volšebna sila iz tajge – čuo se komentar.

Tanjug

0 Comments

Submit a Comment