Ima li prijateljstva poslije ljubavi?

Objavljeno: 23.07.2006, 21:49h

Gotovo da nema raskida koji se ne završi onim čuvenim "ostaćemo prijatelji". Koliko se često ovo obistini? Rijetko, vrlo rijetko. Toliko rijetko da na um pada pitanje da li je ovo uopšte moguće.

Gotovo da nema raskida koji se ne završi onim čuvenim "ostaćemo prijatelji". Koliko se često ovo obistini? Rijetko, vrlo rijetko. Toliko rijetko da na um pada pitanje da li je ovo uopšte moguće.

Pa ipak, moguće je, zašto da ne? Ne samo da je moguće, nego je i prirodno: imate zajedničke uspomene i iskustva, kao i odnos koji seže mnogo dublje od seksualnog. Ako je veza bila duža, postoji i uzajamno razumijevanje koje se ne može tek tako staviti na stranu. No, to što je prijateljstvo moguće ne znači da je lako doći do njega. Evo i nekih smjernica:

Razmislite da li je moguće
Čak i kad je razlaz bio rezultat dogovora i nije bilo komplikacija poput nevjerstva, svađa, tuča i ostalih gluposti, ponekad je zaista teško gledati na bivšeg partnera kao na nekog ko to više nije. Ako vam je i dalje žao što ste raskinuli, vjerovatno je najbolje da sačekate malo sa prijateljstvom.

Stvari na čistac
Ako zaista želite novog prijatelja, morate se osloboditi svog prljavog veša koji ste nekad gurali u stranu. Dakle, sada recite sve, ali bukvalno sve, naročito ono što ste prećutkivali dok ste bili u vezi. Sve što ostane i izbliza neriješeno uvijek će biti kamen spoticanja u vašem prijateljstvu.

Sačekajte da se ohladite
Nikako nemojte da upadnete u zamku ograničavanja prirode, ali ne i vremena kontakta sa bivšim partnerom. Ako i dalje budete provodili po čitav dan zajedno, ništa niste uradili. Niti ćete vratiti staru vezu, niti ćete ikad postati pravi prijatelji. Ući ćete u neki ljubavni "limbo" iz kojeg je često veoma teško pobjeći. Najbolje je da sa prijateljstvom sačekate dok oboje ne nađete nove partnere.

Povucite ručnu
Naravno, nikad ne treba silovati stvari. Ponekad se ljubav i strast jednostavno ne mogu zamijeniti prijateljskim odnosom. U ovom slučaju priznajte poraz, pružite jedno drugom ruku i uputite se na različite strane svijeta. Mada, kafica jednom mjesečno nije zabranjena.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply