Pun mjesec ne sludjuje ljude!

Objavljeno: 16.06.2006, 13:13h

Vjerovanje da mjeseceve mijene uticu na ljudsko ponasanje prilicno je staro i veoma rasireno

Vjerovanje da mjeseceve mijene uticu na ljudsko ponasanje prilicno je staro i veoma rasireno

Vjerovanje da mjeseceve mijene uticu na ljudsko ponasanje prilicno je staro i veoma rasireno. Pun mjesec se okrivljuje za najrazlicitije pojave, od porasta nasilja i povecanog broja samoubistava do kolebanja na berzi. U Engleskoj su u 19. vijeku advokati cak koristili izraz “kriv po osnovu punog mjeseca”, nastojeci da svoje klijente odbrane tvrdnjom da ih je Mjesec ucinio neuracunljivim u trenutku izvrsenja krivicnog djela.

Poslednjih decenija je za sirenje uvjerenja da Zemljin satelit ima upliva na covjekovo raspolozenje i postupke bio vrlo znacajan bestseler Arnolda Libera “Kako Mjesec djeluje na vas”. U toj knjizi iz 1978. ovaj psihijatar navodi da pratilac nase planete, koji izaziva plimu i osjeku, na slican nacin utice i na ljudsko tijelo, buduci da 65 odsto njegovog sastava cini voda.

Ali uprkos mnogim obrazlozenjima ovog tipa, naucnici koji su ispitivali “sporni predmet” ostali su praznih ruku. Strucnjaci sa Univerziteta u Sidneju obavili su dva odvojena istrazivanja i zakljucili da ni nasilje, ili agresivno ponasanje, ni ujedanje pasa, zbog koga ljudi traze ljekarsku pomoc, nisu izazvani mjesecevim mijenama. Isto tako, kanadski psiholog Ivan Keli, koji je analizirao vise od 100 studija posvecenih vezi izmedju lunarnih ciklusa i covjekovog ponasanja (ukljucujuci i osvrte na pokusaje samoubistva i intervencije u bolnickim odjeljenjima za hitne slucajeve), nije otkrio bas nista sto bi sugerisalo da takva veza zaista postoji.

A ipak, kako isticu istrazivaci sa Univerziteta u Nju Orleansu, u njeno postojanje vjeruje i 81 odsto eksperata za mentalno zdravlje. Keli smatra da su i oni zrtve neceg sto se u njihovim krugovima naziva “konfirmacionom predrasudom”. Odnosno da, kao i vecina ostalog svijeta, prihvataju one informacije koje potvrdjuju njihove stavove, a ignorisu cinjenice koje ih osporavaju.

Doduse, za praznovjericu o kojoj je ovde rijec “odgovorni” su i neki istorijski razlozi. Sjajni mjesec nasim precima bio je jako vazan jer su se po njemu orijentisali u vremenu i jer im je “sluzio” kao nocno osvjetljenje. Osim toga, prije nego sto je uvedena struja, samo je njegovo svijetlo moglo da ometa san i tako prouzrokuje mrzovolju.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply