Kako do samopouzdanja?

Objavljeno: 06.06.2006, 11:04h

Dvanaest nacina da poboljsate samopouzdanje

Dvanaest nacina da poboljsate samopouzdanje

Ako ne vjerujete u sebe, ko ce to raditi? Preuzmite kontrolu nad svojim zivotom. Imate 12 nacina da poboljsate samopouzdanje.

– Kontakt ocima

Kad odrzavate kontakt ocima dok razgovarate s nekim, pokazujete toj osobi da ste informisani i da vjerujete u to sto kazete. Strucnjaci za govor tijela tvrde da kontakt ocima treba odrzavati tokom 60 do 70 odsto vremena trajanja razgovora.

– Strast

Da biste nasli svoju strast, postavite sebi cetiri pitanja: Sta ste sanjali u djetinjstvu? Na koga ste sad ljubomorni? U cemu ste dobri? I sta radite da vam vrijeme sporije protice?

– Volite svoje tijelo

Posmatrajte prijateljicu ili poznatu licnost koja ima slicnu gradju kao vi, ali koja zraci samopouzdanjem. Kako se one krecu? Oponasajte ih i vjezbajte pokrete pred ogledalom.

– Karijera

Napravite spisak stvari u kojima ste dobri i postavite ga tako da ga vidite svakog jutra i da mozete obavezno da ga vidite prije nego izadjete iz kuce.

– Drzanje

Vas stav govori sve o vasem samopouzdanju, zato vjezbajte da ojacate misice trbuha i ledja. Probajte jogu ili pilates.

– Vjezbanje

Ako se samo setate sa svojim partnerom ili imate cesce seksualne odnose, vase tijelo ce proizvoditi hemikalije koje cine da se dobro osjecate. Seks je blagi antidepresiv, od koga se ne mozete predozirati.

– Slusajte i budite saslusani

Slusajte svog partnera i pazite da on ili ona slusa sta vi imate da kazete. Odvojite vremena za razgovor, tako da vas niko ne prekida. Postarajte se da se nadovezete na ono sto je vas partner ranije rekao kako biste pokazali da ste ga saslusali i razumjeli.

– I kosa je vazna

Kosa cini covjeka i zenu. Nova frizura vas moze preobraziti i dati vam novo samopouzdanje. Prepustite svoju glavu svom frizeru i trazite mu da vam napravi novu frizuru koja ce sasvim promijeniti vas izgled.

– Komplimenti

Kad vam neko da kompliment, zapisujte ih u neku svesku i citajte je kad imate los dan. Naucite da i vi dajete komplimente i stavite drugima do znanja da cijenite to sto rade.

– Pozovite prijatelja

Kad vam je potrebna podrska, pozovite prijatelja koji vas moze podrzati, ali koji ce se i naljutiti na vas kad pogrijesite. Ne treba vam da vas neko uljuljkuje, to ce vas jos vise udaljiti od bilo kog cilja koji zelite da postignete.

– Krecite se

Kad trenirate, vase tijelo proizvodi endorfine koji podizu raspolozenje. Ako ne volite da trenirate u teretani, probajte planinarenje, ples ili duge setnje.

– Zainteresujte druge i budite zainteresovani

Imate dva uha, a samo jedna usta – koristite ih ravnomjerno u razgovoru. Za dobru komunikaciju potrebno je da slusate vise nego sto pricate.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply