Djukanovic: Nijesam se sastao s Kostunicom u Rimu

by | maj 1, 2006 | Novosti | 0 comments

Crnogorski premijer Milo Djukanovic demantovao je da se u Rimu sastao sa predsjednikom srpske Vlade Vojislavom Kostunicom i da je Kostunica podrzao nezavisnost Crne Gore. “Nijesam se vidio sa Kostunicom u Rimu, to je spekulacija. Nas dvojica imamo rijetke, ali javne susrete, a posljedni put smo se sreli u Bukurestu na medjunarodnom sastanku o slobodnoj trgovini u regionu”, rekao je Djukanovic u emisiji “Utisak nedelje” TV B92.

Medjunarodni institut za bliskoistocne i balkanske studije iz Ljubljane objavio je da su se Djukanovic i Kostunica tajno sastali u Rimu i da je srpski premijer “blagoslovio” nezavisnost Crne Gore.

Tu informaciju demantovao je i sef kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije Srdjan Djuric.

Djukanovic je takodje istakao da ne misli da je zasnivanje crnogorske nezavisnosti na antisrpstvu dobra ideja i podvukao da je “uvijek bio protiv toga da interese Crne Gore ostvarujemo protiv interesa drugih”.

On je rekao da “nije problematicno biti Srbin i biti za nezavisnu Crnu Goru” i dodao da je ubijedjen da veliki broj Srba podrzava ideju nezavisnosti i da se veliki broj celnika Demokratske partije socijalista izjasnjavaju kao Srbi.

Premijer Crne je ponovio je da je drzavna zajednica Srbije i Crne Gore “nemoguca” i da njeno odrzavanje predstavlja “gubitak vremena”.

Djukanovic je rekao da odnosi Srbije i Crne Gore, ukoliko na referendumu 21. maja pobijedi opcija za osamostaljenje, nece biti promijenjeni i da gradjanima dvije republike nece biti potrebni pasosi i vize prilikom prelaska granice.

Crnogorski premijer je najavio da ce vlada kreditirati studente iz Crne Gore koji ce studiranje u Srbiji morati da placaju po visim cenama u slucaju razdvajanja, a da ce lijecenje gradjana u zdravstvenim centrima, kao i do sada, biti regulisano putem zdravstvenih fondova.

On je rekao da je “bio u iluziji” kada se u ranijim fazama politickog angazmana zalagao za ocuvanje drzavne zajednice Srbije i Crne Gore, ali da je svoje misljenje “promijenio nabolje”.

Djukanovic je negirao da je ikada bio naklonjen bivsem predsjedniku SRJ Slobodanu Milosevicu vec da je njihov odnos bio iskljucivo politicke prirode. Dodao je da sa njim nije raskinuo saradnju zbog svadje oko sverca cigareta, vec zbog toga sto je shvatio da je ideja zajednistva neodrziva.

On je takodje negirao da je podrzavao odlazak pripadnika Jugoslovenske narodne armije na dubrovacko ratiste 1991. godine, ali je potvrdio da je u to vrijeme posjetio jednu grupu crnogorskih rezervista u okolini Niksica koji nijesu ucestvovali u borbenim dejstvima.

0 Comments

Submit a Comment