'; ?>

Danas je praznik rada

Objavljeno: 01.05.2006, 12:07h

Medjunarodni praznik rada, 1. maj, obiljezava se danas sirom svijeta, u znak sjecanja na dan kada je 1886. oko 40.000 cikaskih radnika stupilo u strajk trazeci bolje uslove rada

Medjunarodni praznik rada, 1. maj, obiljezava se danas sirom svijeta, u znak sjecanja na dan kada je 1886. oko 40.000 cikaskih radnika stupilo u strajk trazeci bolje uslove rada.

Tog dana sirom SAD odrzano je oko 5.000 skupova nezadovoljnih radnika na kojima su sindikalne vodje istakle zahtjeve simbolicki izrazene oznakom “tri osmice”, osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog uzdizanja.

Policija je napala radnike, a vodje strajka osudjene su na smrt. Tri godine kasnije predstavnici radnika iz cijelog svijeta na 1. kongresu Druge internacionale u Parizu, odlucili su da se 1. maj proglasi za Medjunarodni praznik rada, radnicke i sindikalne solidarnosti.

Od tada su radnici sirom svijeta svakog 1. maja organizovali priredbe, zborove i demonstracije, izlazili na ulice sa zahtjevima da im se poboljsaju uslovi rada i zivota.

Simbol njihovog protesta bile su crvene zastave s natpisom “Proleteri svih zemalja, ujedinite se”.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register