Odglumite, laskajte i ne budite nervozni

by | apr 14, 2006 | Svaštara | 0 comments

Poznato je da se prvi utisak o nekome veoma tesko mijenja. Zato pazite kako se ponasate kada upoznajete nove ljude

Poznato je da se prvi utisak o nekome veoma tesko mijenja. Zato pazite kako se ponasate kada upoznajete nove ljude. Mozda je najbolje da poslusate strucnjake i drzite se sledecih pravila:

Obuzdajte konverzacioni narcizam

Kada neko koga ste upravo sreli, recimo, govori o svom najnovijem poslovnom uspjehu, ne prekidajte ga pricom o tome kako ste vi nedavno postigli daleko znacajniju pobjedu. “Svi smo mi u iskusenju da podijelimo impresivne podatke o sebi, ali moramo da se zapitamo kako ce se pri tom osjecati ona druga osoba”, kaze americki psiholog i poslovni konsultant Valeri Vajt. Ona preporucuje da ohrabrite novog poznanika da nastavi sa svojim “izvjestajem”, i da mu iskreno odgovarate, ne pominjuci sopstvena iskustva.

Ne otkrivajte nervozu

Cak i ako uopste nijeste upuceni u temu koja je iskrsla u razgovaru, vi ipak mozete da zaradite simpatije, tvrdi Vajtova. Treba samo da pazljivo slusate sagovornika, i da mu ne postavljate nikakva pitanja. U slucaju da postanete nervozni, kontrolisite pokrete i ritam govora – nikako ne cupkajte nogom i ne pricajte brzo. To bi odalo vasu uznemirenost.

Ako nijeste u vedrom raspolozenju, odglumite ga

Savjet koji brojni eksperti redovno daju ukoliko je rijec o ostavljanju solidnog prvog utiska glasi: “Budite ono sto jeste”. Ali uprkos tome, vjerovatno bi bilo bolje da sakrijete lose raspolozenje kada se s nekim upoznajete. Jer, dok vi znate da je vasa turobnost prolazno stanje, on bi mogao da pomisli da ste po prirodi mrgud. A moguce je i da vase neraspolozenje predje na tog covjeka.

Uspostavite kontakt ocima

Ako stvarno zelite da saznate nesto o potpunom strancu, kao i da ga osvojite, gledajte ga u oci duze od jedne sekunde. Ovo je preporuka americkog profesora psihologije Nikolasa Budmana. On smatra da pri svakom upoznavanju treba da se usredsredite na kontakt ocima, na svoj osmijeh i drzanje tijela. “Ukoliko primijetite kakve su boje necije oci, i sebi cestitate zbog toga, vi cete se automatski smijesiti i zraciti dobrim raspolozenjem”, objasnjava Budman.

Sinhronizujte pokrete sa svojim sagovornicima

Preciznije receno, trebalo bi da imitirate njihov stav i gestove, a donekle i nacin govora. “Svima nama se dopadaju one osobe koje po necemu lice na nas” konstatuje Budman, a Vajtova to potvrdjuje. Dakle, ako vas novi prijatelj klima glavom ili se naginje prema vama, podrazavajte ga u tome.

Laskajte, ali to radite stedljivo

Ljudi vole da im se laska. Cak i ako posumnjaju da ih vucete za nos, i dalje ce uzivati u vasim komplimentima, primjecuje Valeri Vajt. Ipak, laskajte razborito – divite se prije svega onome sto su vasi “svjezi” poznanici postigli radom. I svakako se potrudite da povjeruju da ne hvalite bas svakoga.

Ispravite pocetne greske

Zamislite ovakvu situaciju: stizete na neku zabavu puseci se od bijesa sto ste platili kaznu za nepropisno parkiranje; veselo vam prilazi jedan od gostiju koga ne poznajete, ali vi ga ignorisete i prilazite starim znancima. Ako ikada napravite gresku ovog tipa, ima nacina da se iskupite. Sacekajte malo, pa onda zenu ili muskarca prema kome ste bili nepristojni povucite u stranu. Pokazite svoj smisao za humor. Recite na primer: “Ono maloprije nijesam bio ja. Sreli ste mog nevaspitanog brata blizanca”. I zapamtite da i vi treba da “popustite” ako vas prvi utisak o bilo kome bude nepovoljan.

0 Comments

Submit a Comment