Malo muskaraca voli duhovite zene

by | jan 11, 2006 | Svaštara | 0 comments

Zene traze muskarca koji je “generator” humora, a muskarci zenu koja je njegov postovalac

Kada se muskarcima i zenama postavi pitanje koje ih osobine najvise privlace kod suprotnog pola, dobar smisao za humor se i kod jednih i kod drugih obicno nadje u vrhu liste. Zbog toga se stice utisak da je muski i zenski svijet podjednako zainteresovan za pronalazenje duhovitog ljubavnog partnera. Ali naucna istrazivanja govore da se polovi veoma razlikuju i po upotrebi humora i po znacaju koji mu pridaju. Ona, recimo, pokazuju da zene prizeljkuju da se skrase s covekom koji je u stanju da isprica zanimljiv vic, a da vecina muskaraca zeli partnerku koja se smeje njihovim lakrdijama. Ili, kako kaze kanadski psiholog Erik Bresler, autor najnovije studije na ovu temu, zene traze muskarca koji je “generator” humora, a muskarci zenu koja je njegov postovalac.

Dzefri Miler, psiholog iz Novog Meksika, tacnije receno, strucnjak za evoluciju ljudske prirode, smatra da je pomenuta razlika rezultat seksualne selekcije. On istice da su zene izbirljiviji pol i da je zbog njihovog davanja prednosti zabavnim muskarcima, odnosno onim koji “salju signal o zavidnoj umnoj kondiciji”, muski rod naucio da koristi humor i duhovitost da bi zainteresovao potencijalne partnerke i, mozda, nadmudrio svoje konkurente.

Medjutim, osnovna razlika kada je rec o humoru sastoji se u tome da mu muskarci pribegavaju radi nadmetanja s pripadnicima sopstvenog pola, za koje smisljaju smesne nadimke i “uvijene” uvrede, a da se zene njime sluze da bi se zblizile s drugim ljudima. Mnoge studije svedoce o tome da muskarci cesce koriste humor u borbi za bolju poziciju kada se u njihovom drustvu nalaze i dame. A nemacki strucnjaci su otkrili da zenin ucestali smeh tokom prvog susreta s nekim muskarcem moze da se shvati kao prilicno pouzdan znak da ona zeli da ga ponovo vidi. On je i siguran dokaz muskarceve zelje za produbljivanjem tog poznanstva. Ali s druge strane, nemacki tim nije uocio nikakvu vezu izmedju ucestalosti muskarcevog smeha i njegove zainteresovanosti za doticnu gospodjicu.

Do zanimljivog otkrica dosao je i Don Nilsen, koji na Drzavnom univerzitetu Arizone predaje lingvistiku. On tvrdi da zene s “muskim” smislom za humor – onim agresivnim i takmicarskim – odbijaju jaci pol. Nilsen, takodje, primecuje da muskarce zapravo plase duhovite zene. Oni ih dozivljavaju kao rivale, ili strahuju da ce se i sami naci na meti njihovog ostrog jezika. “Mislim da svaki muskarac na svetu obozava humor, ali da je malo onih koji ce se ozeniti izrazito duhovitom zenom”, kaze ovaj lingvista.

Prema njegovim recima, takve zene po pravilu biraju momci sa natprosecnom sigurnoscu, zreloscu i obrazovanjem. “Zena ce dobro uciniti ako se uda za onog koji uziva u njenom smislu za humor, jer to ukazuje na njegovu samouverenost i spremnost da je podrzi”, zakljucuje Nilsen, a s njim se slazu i americki eksperti za bracne probleme. Oni su utvrdili da brakovi duze traju ukoliko se tenzije i konflikti ublazavaju humorom. I da su ljudi koji se svakodnevno sale sa svojim supruznicima srecniji od drugih, cak i ako se muz i zena ne smeju istim salama.

Glas Javnosti

0 Comments

Submit a Comment