Dnevnik objavio dio Kostunicinog teksta za “Obraz”

by | jan 4, 2006 | Novosti | 0 comments

Novosadski “Dnevnik” objavio je djelove teksta koji je premijer Srbije Vojislav Kostunica pisao za list “Obraz” 1996. koji je preteca Otacastvenog pokreta Obraz. List navodi da je Kostunica u tekstu “Srpski narod na raskrscu” u pitanje doveo Dejtonski sporazum, za koji je naveo da se njime zapravo posredno nagradjuje najvece osvajanje i etnicko ciscenje od izbijanja rata u Jugoslaviji, odnosno progon Srba iz Krajine, zapadne Bosne i Sarajeva.

“Nasilje Zapada nije se ispoljilo samo u kaznjavanju celog naroda, a pogotovo njegovih sasvim neduznih delova, dece, starih, bolesnih, vrhunac tog nasilja dosao je sa zlocinackim bombardovanjem Srba u Bosni, kojim je savez SAD s muslimansko-hrvatskom koalicijom u Bosni postao javna i neporeciva cinjenica. Na osnovu tog najviseg stupnja nasilja pripremljen je i plan, koji su svi, pa i Srbi, morali da prihvate. Taj “mirovni plan”, Dejtonski sporazum, nudi Srbima mir bez pravde”, napisao je Kostunica.

On je optuzio tadasnje vlasti u Srbiji da su bez rijeci otpora prihvatile progon Srba, a Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku nazvao je neprijateljskim drzavama. “Vlast u Srbiji prihvatila je da jos vise Srba ostane osudjeno na zivot u tudjoj, neprijateljskoj drzavi, BiH. Da stvari budu jos gore, muslimansko-hrvatski deo BiH povezan je formalno s drugom neprijateljskom drzavom, Hrvatskom. Istovremeno, Srbi preko Drine, u BiH, ne mogu biti ni u kakvoj cvrscoj sadrzajnijoj vezi sa Srbijom”, naveo je Kostunica 1996, godinu dana poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

0 Comments

Submit a Comment