Otvoreno pismo Savjetu RTCG povodom smjene programskog direktora Velja Jaukovića

Objavljeno: 31.12.2005, 19:52h

Prijatelji javnog servisa RTCG upućuju zahtjev svim članovima Savjeta ove institucije da podnesu ostavke, zbog političkih pritisaka koje su vršili na uredništvo, kršenja zakona i dobre prakse

Prijatelji javnog servisa RTCG upućuju zahtjev svim članovima Savjeta ove institucije da podnesu ostavke, zbog političkih pritisaka koje su vršili na uredništvo, kršenja zakona i dobre prakse

Prijatelji javnog servisa RTCG upućuju zahtjev svim članovima Savjeta ove institucije da podnesu ostavke, zbog političkih pritisaka koje su vršili na uredništvo, kršenja zakona i dobre prakse. Ovo treba posebno da bude učinjeno kako bi ostali dosljedni principu smjene programskog direktora TVCG Velja Jaukovića. Ovaj zahtjev upućujemo prvenstveno članovima RTCG koji su glasali za smjenu Jaukovića kao i onima koji su bili uzdržani.

Istražujući pozadinu kompletnog slučaja koju je obavila Asocijacija mladih novinara Crne Gore, imamo razloga da vjerujemo da je razlog smjene gospodina Jaukovića političke prirode i da je je većina u Savjetu koja ga je smijenila imala političke motive. Pritom nemamo informaciju da li su ti politički pritisci incirani od strane tih članova Savjeta ili su oni posrednici političkih centara moći.

Naime, iz razgovora sa uredničkim timom saopšteno nam je da je na jednoj od sjednica Savjeta od jednog njenog člana uredništvu upućeno pitanje da se izjasni o svom stavu prema državnom statusu.

Mjesecima prije toga vršen je posredni pritisak da se urednica Snežana Nikčević ukloni sa tog mjesta, što gospodin Jauković nije uradio.

Ove informacije koje su nam saopštene iz više izvora, navode nas da vjerujemo da je smjena uredništva političke prirode, i da je nedostavljeni plan samo formalni razlog.

Nepodnošenje novog plana od strane gospodina Jaukovića smatramo dijelom opravdanim jer urednički tim nije imao finansijski plan na osnovu kojeg bi mogao da pripremi novi kako je zatraženo, detaljniji programski plan.

U slučaju da je bilo volje kod članova Savjeta problem je mogao biti prevaziđen na način što bi gospodinu Jaukoviću bio dat dodatni razuman rok za pripremu plana nakon što je bio poznat finansijski.

Sve ovo nam je dovoljno da zaista vjerujemo u skrivenu pozadinu ovog slučaja, za koju sve navodi da je političke prirode. Konkretno na ovo nas navode i podaci i sve učestalijoj izbalansiranosti programa RTCG u vezi sa izvještavanjem o referendumu koja je bila posebno vidna u informativnom programima televizije.

I pored toga što koordinatori mreže iza Asociacije mladih novinara Crne Gore nijesu zadovoljni kvalitetom samog programa i pored manjih poboljšanja, izbalansiranost je bila evidentna što će se pokazati u izvještajima koji se pripremaju za početak januara 2006. godine.

S druge strane sam Savjet a naročito većina koja je izglasala nepovjerenje Jaukoviću, ne prati isti princip kada se radi o njihovom radu.

Naime, u našim prethodnim izvještajima, naveli smo da je Savjet više puta direktno prekršio zakon jer nije objavljivao biltene o svom radu tri puta godišnje što je bio obavezan. Podsjećamo da su ovi bilteni jedan od garanta javnosti rada Savjeta i propisani su zakonom, a u njima se između ostalog objavljuju i finansijski izvještaji RTCG
S druge strane Savjet nije bio sposoban da preko ljudi koje sam postavlja u upravnom odboru i organima upravljanja, izvrši neophodnu sistematizaciju u toku tri godine svog rada.

Kompletna transformacija značajno kasni i veoma je malo urađeno u odnosu na ono što je bilo potrebno, ali ovo nije bilo razlog Savjetu niti da smjenjuje niti da podnosi ostavke

Savjet je prekršio dobru praksu u svom radu jer je veliki dio svojih sjednica držao zatvorenim za javnost, što je direktno suprotno manirima koje ovakav organ treba da baštini.

Njegovi predstavnici su dozvolili da u velikom periodu svog rada nevladine orgnizacije i njihov rad bude marginalizovan.

Dio predstavnika Savjeta je nakon izbora na svoja mjesta izgubio svaki kontakt sa onima koji su ih birali na te pozicije.

Zanimljiv je i podatak da je naša komunikacija sa članovima Savjeta u prvoj godini rada mreže bila skoro nemoguća, a da je komunikacija sa uredništvom u drugoj godini bila plodonosna i da je uredništvo ispoštovalo skoro sve preporuke koje su im Prijatelji javnog servisa uputili. Ovo nas upućuje na pomisao da uredništvo zaista imalo dobru volju da izvrši neophodne programske promjene i oslušne javnost kojoj je diretno odgovorna i ti prije nas iznenađuje postupak dijela Savjeta.

Poštovani članovi savjeta koji ste glasali za smjenu direktora Velja Jaukovića, iako stojimo iza svih tvrdnji koje smo u ovom pismu sapštili, smaramo da ako je bar jedna tačna, morate podnijeti ostavke i ogućiti izbor novih članova Savjeta, upravo slijedeći formalni princip kojim ste se vodili u vašoj zadnjoj odluci.

Koordinator mreže Boris Darmanović

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register