Diplomatija se vodi i za stolom

by | aug 31, 2005 | Zanimljivosti | 0 comments

Oni znaju kakvu curku voli predsjednik SAD Dzordz Bus za Dan zahvalnosti, kakve sendvice jede britanska kraljica i koliko pudinga moze da slisti bivsi prvi covjek Amerike Bil Klinton

Oni znaju kakvu curku voli predsjednik SAD Dzordz Bus za Dan zahvalnosti, kakve sendvice jede britanska kraljica i koliko pudinga moze da slisti bivsi prvi covjek Amerike Bil Klinton. Ove i druge gastronomske tajne nekih od najmocnijih ljudi na svijetu razmijenice njihovi kuvari na samitu koji se ove nedjelje odrzava u Pragu pod imenom “Klub glavnih kuvara sefova drzava”.

Njih 20, poznatijih pod grupnim nadimkom “sefovi nad sefovima”, imace priliku da jedni od drugih nauce jos poneki recept.
“Imam puno kontakata sa velikim kuvarima u svijetu, a primijetio sam da se glavni kuvari sefova drzava medjusobno ne poznaju “, objasnio je osnivac kluba Zil Bragar. Prvi skup organizovao sam 1977. godine i tako je rodjen i nas klub, naveo je on.

Od tada, clanovi kluba se svake godine okupljaju u drugoj zemlji, kako bi se upoznali sa njenom gastronomijom. Ove godine, u Pragu su, izmedju ostalih, prisutni glavni kuvar britanske kraljice Elizabete Druge, Mark Flanagan, juznoafrickog predsjednik Taba Mbekija i indijskog premijera Manmohana Singa.

Zil Bragar kaze da moc hrane nikada ne smije da se potcijeni i da se diplomatija vodi i za stolom. Politika moze da podijeli ljude, ali dobra hrana ih okuplja, ubijedjen je on. Njegov klub jedan je od najzatvorenijih na svijetu. Da biste postali clan morate da budete glavni kuvar predsjednika neke zemlje, sto znaci da u klubu ima samo jedan kuvar po zemlji. Izuzetak od pravila cini jedino Kina sa dva predstavnika.

Na proslogodisnjem okupljanju, kuvari su zakljucili da je Klinton jedan od lidera kome je najlakse udovoljiti. Spremio sam pet poslastica, a Klinton ih je sve smazao, izjavio je Madu Sudan Gupta, koji sprema hranu u rezidenciji indijskog premijera.

Zoel Norman, predstavnik Francuske, kaze da su mu mnogo puta sefovi drzava zahvaljivali jer su, zahvaljujuci njegovom umijecu u kuhinji, potpisani mnogi vazni sporazumi.

0 Comments

Submit a Comment