Kriminal u porastu u Crnoj Gori

by | maj 18, 2005 | Novosti | 0 comments

Stopa kriminala u Crnoj Gori u prosloj godini veca je za 15,6 odsto nego 2003, proizlazi iz izvjestaja koji je vrhovni drzavni tuzilac Crne Gore Vesna Medenica dostavila crnogorskoj skupstini. U izvjestaju, koji poslanici treba da razmatraju na nekoj od narednih sjednica, navodi se i da je stopa kriminala u Crnoj Gori niza nego u zemljama u okruzenju.

Medenica je navela i da je Crna Gora zbog “specificnog geografskog polozaja, pogodan prostor za sve intezivniju trgovinu drogom prema zapadnoj Evropi”, ali i da je ona “vise tranzitno nego aktivno trziste ovih roba”.

U periodu od juna do decembra 2004. godine, prema izvjestaju, specijalnom tuziocu za organizovani kriminal prijavljeno je sest osoba, a protiv cetiri je pokrenuta istraga zbog sumnje da su ucestvovali u trgovini ljudima. U izvjestaju se istice da su u njemu sadrzani samo podaci za slucajeve organizovanog kriminala “u kojima se ne narusava nacelo sluzbene tajne”.

Od ukupnog broja istraga u 2004, sudovi nijesu rijesili oko 57 odsto slucajeva, sto, po ocjeni vrhovnog drzavnog tuzioca, ukazuje da su sudovi bili neazurni, jer je procenat nerijesenih istraga smanjen za samo 1,5 odsto u odnosu na 2003.

Drzavni tuzilac ukazuje da “u odugovlacenju istrage prednjace” sudovi u Baru, Ulcinju, Kotoru, Podgorici i dijelom u Cetinju, kod kojih se nerijesene istrage od 1987. godine na dalje.

Napominjuci da je “posebno zabrinjava” veliki broj krivicnih djela koja su pocinili maloljetnici mladji od 14 godina, Medenica je navela i da je u 2004. godini “medju maloljetnim delikventima bilo preko 12 odsto djece, sto je duplo vise u odnosu na 2003. godinu”.

“Ovo ukazuje na potrebu da se kriminalitetu maloljetnika ubuduce mora posvetiti stalna i sistematska paznja ne samo pravosudnih organa, vec i svih drugih subjekata”, navela je Medenica u izvjestaju.

Ona je izrazila i zabrinutost zbog porasta broja krivicnih prijava protiv nepoznatih lica sto, po ocjeni Medenice, ukazuje da sluzbe crnogorske policije moraju biti bolje tehnicki i kadrovski osposobljene.

0 Comments

Submit a Comment