Sta ako porodica ne prihvata vaseg partnera

Objavljeno: 06.05.2005, 10:51h

Pitanje koje se postavlja dovoljno cesto da bi vas izludelo je “da li je on/ona dovoljno dobra za moje dete?”

Pitanje koje se postavlja dovoljno cesto da bi vas izludelo je \”da li je on/ona dovoljno dobra za moje dete?\”

Upravo ste odahnuli od burnog perioda adolescencije i pomislili da su problemi prihvatanja i samopotvrdjivanja iza vas, kada se pojavila nova pretnja po harmonican odnos sa roditeljima – vas partner. Pitanje koje se postavlja dovoljno cesto da bi vas izludelo je “da li je on/ona dovoljno dobra za moje dete?” To vodi svadjama u porodici dok par dozivljava krizu. Tada dolazi do dileme – sta je vaznije – ljubav ili mir u kuci?

Ove situacije se javljaju u porodicama gde su deca prezasticena, jer se roditelji trude da resavaju njihove probleme. Takav stav neminovno vodi velikoj vezanosti za decu. Problem nastaje kada u partneru svog minjenika vide opasnost po njihov odnos i cesto misle da izabrana osoba nije dovoljno dobra za njih. Uzrok njihovog nezadovoljstva nisu osobine tog mladica ili devojke vec veza kao takva. Tada dolaze do zakljucka da “ta osoba nije dovoljno dobra za moje dete, ono zasluzuje vise”.

Druga krajnost srece se kod roditelja koji su suvise kriticni prema svojoj deci i koji smatraju da oni nisu sposobni za ozbiljnu vezu. Desava se da ih kritikuju i ponizavaju pred partnerom. Od njih se moze cuti “ona/on je suvise dobar za tebe. Sta ti mozes da joj/mu pruzis?”

Razlicita misljenja ili stavovi, takodje, mogu biti razlog zbog cega dolazi do problema u komunikaciji. Desava se da se neki vazan problem ne resi ili ne razjasni. To povlaci za sobom tenziju koja se prenosi i u druge situacije. Kako vreme odmice, netrpeljivost raste i sve je teze odrzati i minimum normalne komunikacije cak i u situacijama kada se porodica mora okupiti (rodjendani ili proslave).
Uobicajeno je da se u porodicama sa klasicnim sistemima vrednosti ne prihvata ono sto iskace iz klisea, na primer, veza sa razvedenom ili mnogo starijom osobom, sa pripadnicima razlicite kulture, nacionalnosti, vere ili boje koze.

Kako postupiti u takvoj situaciji?
* Analizirajte situaciju. Zapitajte se da li je vasa veza ozbiljna i kuda vodi.
* Ukoliko ste sigurni da ste pronasli osobu sa kojom zelite da provedete zivot, borite se za nju, ali budite svesni da je cena toga mozda i vas odnos sa roditeljima.
* Ne pokazujte slabost i budite dosledni u tome.
* Nemojte kritikovati i napadati clanove svoje porodice. Imajte u vidu da je to za njih nesto novo i da im treba vremena da se priviknu.
* Budite strpljivi i dajte im vremena da vaseg partnera prihvate onakvog kakav jeste.
* Ponekad napadi i kritike nisu licni, iako to tako izgleda, vec su samo odraz njihovog straha i nesigurnosti.
* Nemojte da krijete svoju vezu ili detalje za koje mislite da im se nece dopasti, nemojte mnogo da objasnjavate i ne dozvolite sebi da ulazite stalno u iste diskusije. Ako jednom objasnite nesto, to je sasvim dovoljno.
* Trazite od porodice da vam kazu jasno i argumentovano sta im ne odgovara. Iznesite vase vidjenje i razloge zasto ste u toj vezi.
* Nemojte stalno da se zalite svom partneru jer ce se tad on osecati ponizenim.
* Izbegavajte situacije za koje unapred znate da su problematicne.
* Nemojte po svaku cenu da spajate partnera s roditeljima i da uticete na njihov odnos.
* I pored svih kritika, trudite se da ostanete pribrani i ne dozvolite sebi da stupate u zucne rasprave, dopustite im da medjusobno nadju nacin na koji ce komunicirati.
I sto je najvaznije, cak i da ste u zabludi, neka vam roditelji dozvole da sami to uvidite, a ne da vam neprestano “otvaraju oci”.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply