Tajne veze su strasnije

Objavljeno: 12.04.2005, 12:21h

Laicko zapazanje da tajnost ljubavne veze zapravo raspiruje strast dobilo je i naucnu potvrdu

Laicko zapazanje da tajnost ljubavne veze zapravo raspiruje strast dobilo je i naucnu potvrdu

Laicko zapazanje da tajnost ljubavne veze zapravo raspiruje strast dobilo je i naucnu potvrdu. Istrazivanja koja je obavio psiholog Danijel Vegner, profesor na Univerzitetu Virdzinije, pokazuju da i zene i muskarci najintenzivnije misle na one ljubavi iz proslosti koje su krili od svijeta. Kao i to da je privlacnost medju ljudima koji se krisom vidjaju veca od one koja postoji kod “legitimnih” parova.

Prema Vegnerovom objasnjenju, nas mozak prakticno tjera da najvise mislimo o onome sto pokusavamo da zaboravimo. Naime, nastojanja da kontrolisemo svoje ponasanje, misli ili vjerovanja dovode do pokretanja dva medjusobno suprotstavljena mentalna procesa – nasa svijest pokusava da izvrsi mentalnu promjenu, i trazi dokaze da se stvari odvijaja po planu, dok podsvijest traga za dokazima da smo u sprovodjenju zeljene promjene potpuno zakazali.

Ovakav “kontrolni proces” nas, u stvari, osudjuje da prinudno mislimo upravo o onome sto hocemo da izbacimo iz glave. Dakle, ako se trudimo da ne razmisljamo o nekome ko za nas predstavlja riskantan izbor, moze da se dogodi da ta osoba postane nasa opsesija.

Vegner kaze da se mladi ljudi vise vezuju za svoje partnere, i mnogo su im odaniji ukoliko im se izricito brani da se s njima zabavljaju. Ovo je dobra opomena za roditelje. Oni ocito moraju da budu elasticniji da njihova djeca ne bi zavrsila kao polovina para koji pomalo podsjeca na Boni i Klajda. I naravno, Vegnerova otkrica sugerisu i to da svi koji su se nasli “u raljama” tajne veze treba da imaju u vidu da njihovu strast po svoj prilici hrani tajna, a ne osoba s kojom se sastaju.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply