Poslanici danas o policiji i Agenciji za nacionalnu bezbjednost

by | apr 12, 2005 | Novosti | 0 comments

Predlozi zakona o policiji i Agenciji za nacionalnu bezbjednost bice prve tacke dnevnog reda danasnjeg zasijedanja Skustine Crne Gore, koje je zakazano za 12 sati. Prije pocetka zasijedanja, poslanici ce se izjasniti o interpelaciji o radu vlade u oblasti penzijskog osiguranja, kao i u oblasti obrazovanja, o cemu su rasprave zavrsene tokom prethodnog zasijedanja parlamenta.

Predlozi zakona o policiji i Agenciji za nacionalnu bezbjednost bice prve tacke dnevnog reda danasnjeg zasijedanja Skustine Crne Gore. Ovim zakonima predvidjeno je da celnike policije bira vlada, dok ce Skupstina prethodno dati svoje misljenje, koje nece biti obavezujuca za vladu. Ovo je dogovor u vladajucoj koaliciji nakon dvogodisnjeg spora, koliko ovi zakoni “cekaju” u skupstinskoj proceduri, jer je veci koalicioni partner trazio da direktore policije i agencije bira vlada, a stav SDP bio je da je za to potrebna prethodna saglasnost parlamenta.

Novina u ovim zakonima je policijski kodeks, odnosno skup etickih nacela o postupanju policijskih sluzbenika po normama medjunarodnog i unutrasnjeg prava i primjenjuje se u svim bezbjednosnim prilikama. Predlozeni zakon predvidja da direktor Agencije ne moze biti clan politicke stranke, da njegov mandat traje pet godina, kao i da moze biti ponovo imenovan.

Skupstina Crne Gore ce na dnevnom redu imati jos niz zakona, medju kojima su uglavnom predlozi Vlade Crne Gore. Poslanici ce raspravljati o predlozenim zakonima o planiranju i uredjenju prostora, drzavnim odlikovanjima i priznanjima, javnim okupljanjima, zastiti lica i imovine, detektivskoj djelatnosti, zastiti stanovnistva od zaraznih bolesti, zatim o zastiti i ostvarivanju prava mentalno oboljelih.

Na dnevnom redu bice Predlog zakona o posredovanju, zatim o izmjenama i dopunama carinskog zakona, Zakona o carinskoj sluzbi, Opsteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, o drzavnim sluzbenicima i namjestenicima, kao i o finansiranju politickih partija. Poslanici ce raspravljati i o zahtjevu opozicije za razrjesenje predsjednika parlamenta Ranka Krivokapica.

0 Comments

Submit a Comment