Postovani gospodine Bulajic,

Objavljeno: 23.02.2005, 14:16h

Nisam mogao a da se ne zapitam, zasto je moje razmislanje “komunisticko”? Zato sto se nazivam kao sto se zovem?

Nisam mogao a da se ne zapitam, zasto je moje razmislanje “komunisticko”? Zato sto se nazivam kao sto se zovem?

Nisam mogao a da se ne zapitam, zasto je moje razmislanje “komunisticko”? Zato sto se nazivam kao sto se zovem? Zato sto mislim da imamo pravo na samostalnu Makedonsku crkvu? Gdje je moj “komunisticki” grijeh? Moguce je da ste do ovim zakljuickom dosli logikom srpskog klera u Crnoj Gori. Ako otvorite sajt Pravoslavne mitropolije crnogorsko-primorske (http://www.mitropolija.cg.yu/istorijat/istorijat_6.html), na samom pocetku naci cete slijedeci tekst:

“Poluvjekovni antihriscanski i antisrpski rad komunista, imao je vise manifestacionih oblika. Glavna kontura tog rada sastojala se i sastoji se u drobljenju Crkve srpskog naroda u teritorijalnom, administrativnom, drzavnom i nacionalnom smislu. Stvaranjem republika u poslijeratnoj Jugoslaviji, a na osnovu avnojevskih odluka, stvoren je prvi uslov za TERITORIJALNO I DRZAVNO CJEPANJE SRPSKOG NARODA, koje je ostvareno pocetkom devedesetih godina, formiranjem pet novih drzava… Proces etnickog i drzavno-teritorijalnom smislu pratilo je cjiepanje i u vjerskom smislu, jer je Srpsku Pravoslavni Crkvu trebalo takodje pocijepati. U klasicnom periodu komunisticke vladavine, prvo je stvorena “makedonska Pravoslavna Crkva”… cime je postignuto POTPUNO RASRBJLAVANJE MAKEDONIJE: drzavno-teritorijalno, NACIONALNO I VJERSKO”.

Zamislite, sve sto je povezano sa postojanjem makedonskim (a takodje i sa crnogorskim) identitetom, bilo da se radi o drzavi, narodu ili o crkvi, za svetu Srpsku crkvu, oficijalno, vidjeno preko prizme jevandjeljske ljubavi je: “antihriscanski i antisrpski rad komunista “, koji je imao “vise manifestacionih oblika”. Pa, ako je nesto antihriscansko, to se mora, u ime Boga i – unistiti. Tako bi se anuliralo to – “cjepanje”. A za realizaciju tog cilja, koriste se sva moguca sredstva. I crkva. Ona koja je trebala biti sredstvo spasenja, izmirenja, ljubiavi i jedinstva medju ljude. A zloupoterebiti crkvu za sovinisticko- asimilatorske ciljeve je mrsko – i pred ljudima i pred Bogom!

Ili, da pitam obrnuto, jeli dovoljno definisati jednu stvar kao “komunisticku”, pa da onda to bude po automatizmu opasna i zla, a da je za drugu dovoljno da je nazovemo crkovnu, pa da onda bude savrsena i sveta? Ovo sto sad Srpska crkva radi u Makedoniji, to je varvarstvo i ume Hristovo, za koje nece biti oprostaja ni na ovom, ni na drugom veku!

I samo jos dvije pitanja na kraju.

1) Videci da dobro poznajete pravila Pravoslavne crkve, kako se dolazi do autokefaliju, recite mi, koja je to crkva po tim pravilima i dobila autokefaliju? Grcka? Bugarska? Rumunska? Gruzijska? Pa, ako hocete i Srpska? Nijedna!

2) Onda slijedece: koji je to kriterijum da mi Vi to tako velikodusno dajete autonomiju, za sta bi ja trebao da budem duboko zahvalan (zato sto je autonomija “izvanredna”), a zbog cega to ne moze biti autokefalija? Zasto automonija moze, a autokefalija – ne? Dali mi cemo da “cekamo par stotina godina” zato sto smo gresni, debilni, nedovoljno intelektualno razvijeni, zato sto nemamo plavu krv, zato sto smo neka niza rasa, kao stoka koja treba da uzme sto joj se daje i da za to bude duboko zahvalna, ili jedino zato sto neko, iz gorepomenutih razloga jednostavno nece?

Rube

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register