Zavrsna rijec predlagaca Deklaracije o zastiti Tare

Objavljeno: 15.01.2005, 11:36h

Za sve poslanike u Skupstini nasa zavrsna poruka je: Ono sto uradite danas odjekuje u vjecnosti!

Za sve poslanike u Skupstini nasa zavrsna poruka je: Ono sto uradite danas odjekuje u vjecnosti!

Postovani predsjednice skupstine, postovani poslanici, postovani gradjani Crne Gore!

Rijeci jedne stare molitve kazu:

„ Boze, daj mi mirnocu da podnesem stvari koje ne mogu promijeniti, daj mi hrabrost da promijenim stvari koje mogu promijeniti, i daj mi mudrost da razlikujem jedno od drugoga. Neka ne budem zasticen od opasnosti vec da se bez straha suocim s njom. Neka ne preklinjem za spas od straha vec za nadu da osvojim svoju slobodu”.
Postovani gradjani imali ste i mudrost i hrabost i dokazali po ko zna koji put koliko se sloboda iznad svega cijeni u Crnoj Gori.
Svjesni da posle niza preteskih godina napokon zapocinje privredni oporavak, upravo insistiramo na cinjenici da se taj oporavak ne moze ciniti tako sto ce se bez ikakve kontrole i smisla graditi i u pogon pustati sve sto bilo ko ponudi. Naprotiv, bas u situaciji kakvoj jesmo, mora se upravo u ovom trenutku napraviti jasna strategija razvoja, moraju se postaviti jasni parametri kako ne bi za par godina postali „smetliste” Evrope, zemlja koja ce u istoriju uci kao primjer drzave koja nije umjela da vodi racuna o samoj sebi.
Zivimo u vremenu koje namece strahovit ritam zivljenja, svijet koji sa gradovima megalopolisima lici na paralelni svijet, svijet koji gubi svoju prepoznatljivost. U takvom jednom vapaju za prirodom i Tara i Crna Gora ce imati sve vecu cijenu.
Nema dileme da li treba da budemo zemlja industrije ili mediteranska turisticka meka.
Uz Taru gravitira vise opstina i svaka je razvojno naslonjena na kanjon.
Odrzivi razvoj, turizam i poljoprivreda, eko–seoski turizam najveci su potencijali za razvoj ovog prostora. Nista ovdje nije predimenzionirano! Tara je zbog svoje vrijednosti ukljucena u svjetske rezerve biosfere kao mjesto koje je ostavljeno za cijelo covjecanstvo, rezerva koju ne treba dirati.

Podatke iz mnogih turistickih vodica opet cu ponoviti: stanovnika 662 000, povrsina 13 812 km2, duzina morske obale 283km, duzina plaza 73, najvisi vrh Bobotov kuk , najvece jezero Skadarsko , najdublji kanjon – Rijeka Tara, najveci zaliv – Boka Kotorska, najveca plaza – Velika plaza Ulcinj 12 km
Karakteristike turisticke zemlje iz snova, put koji nema alternative i potencijal koji obecava mnogo veci standard njenih stanovnika od sadasnjeg. Sve ovo namece obavezu da Crnu Goru sacuvamo i nedirnutu predamo buducim generacijama. Danas je Tara u opasnosti ali sjutra treba da postupimo isto ako bude ugrozen jos neki biser iz ovog niza…
Ratovi su prosli i turisti ce se vracati u Crnu Goru.
Godine 1989. ostvarivali smo najveci devizni priliv u turizmu, cemu je Tara posebno doprinijela!
I marketinski i financijski i geografski ona ce biti centralna figura u buducnosti ove zemlje. Danas znakove UNESCO-a ne znamo iskoristiti ni na reklamnim materijalima, danas izgleda puno toga ne umijemo iskoristiti i zato cijenu nemanja strategije placamo godinama!

Odluka o izgradnji HE “Buk Bijela” predstavljala bi povredu mnogih preuzetih obaveza koje proizlaze iz medjunarodnih konvencija, u prvom redu Konvencije o zastiti prirodne i kulturne bastine, kao i povredu Ustava i nacionalnih propisa Republike Crne Gore.
Referati nauke nedvosmisleno ukazuju da bi izgradnja HE “Buk Bijela” dovela do katastrofalne devastacije zivog svijeta, nestanka mnogih zasticenih i rijetkih vrsta i narusavanja ekoloske ravnoteze na prostoru kanjona rijeke Tare i sireg podrucja Crne Gore.

POGLAVICA CREE INDIJANACA REKAO JE BIJELCIMA: KAD SRUSITE I POSLJEDNJE STABLO, ISUSITE I POSLJEDNJU RIJEKU, TEK TADA CETE SHVATITI DA SE NOVAC NE MOZE JESTI.

Mi kazemo, parafrazirajuci

“ZASTITA PRIRODE I PRIRODNIH USLOVA ZIVOTA PRVENSTVENA JE ULOGA SVAKOG COVJEKA KOJI RAZMISLJA O SVOJOJ BUDUCNOSTI I POTOMSTVU. ONA STOJI IZNAD SVIH SEBICNIH MATERIJALNIH INTERESA – JER BOLESTI, ZEDJ I GLAD, BEZ OBZIRA NA KOLICINU NOVCA NE ZAOBILAZE NIJEDNOG POJEDINCA”.

Nije potreban elaborat o procjeni uticaja izgradnje HE “Buk Bijela” na kanjon Tare, jer medjunarodnim konvencijama nijesu dozvoljene bilo kakve intervencije u podrucjima koje su pod zastitom UNESCO-a i dio su svjetske prirodne bastine. Entiteti sa liste svjetske bastine moraju ostati u istom stanju u kakvom su bili onog trenutka kada su upisani na tu listu.
Zastite svjetske kulturne bastine, pitanje ekoloske drzave, i ugrozavanje turizma kao glavne strateske grane razvoja, pitanja su o kojima mogu odlucivati samo gradjani.
Podrska ocuvanju Tare od strane velikog broja gradjana, relevantnih domacih i medjunarodnih institucija iz oblasti ekologije i zastite zivotne sredine obavezuje Crnu Goru da ovo pitanje rijesi – ako mora i referendumskim izjasnjavanjem.

Svi poslanici u ovom domu su predstavnici gradjana sa ogranicenim mandatom i jedina svrha tih mandata je da se djeluje u ime i u interesu gradjana, saglasno njihovom voljom. Ukoliko predstavnici gradjana, oliceni u poslanicima Skupstine ne uzimaju u obzir volju 10.730 biraca, koja je izrazena potpisivanjem peticije protiv izgradnje “Buk Bijele”, niti volju intelektualne elite, Crkvi, akademija, dijaspore i ogromnog broja gradjana svijeta koji su javno istupili protiv potapanja dijela kanjona Tare, onda se namece pitanje legitimiteta ovog saziva Skupstine. Mogu li poslanici, kao predstavnici gradjana, donositi odluke, koje su u suprotnosti sa voljom istih tih gradjana, koji su ih i birali?
Odbijanjem deklaracije imacemo zgrazavanje citavog civilizovanog svijeta!
Decidan je stav predstavnika UNESCO-a da tek posle donosenja nase odluke na scenu stupa svijet. Imamo sansu da usvajanjem Deklaracije iskreno potvrdimo sva nasa zalaganja za Ekolosku drzavu Crnu Goru i Evropske integracije.
Pokusaj da se Tara potapa je i pokusaj da se Crna Gora stavi u kolonijalni polozaj.
Tara nije privatizacija preduzeca, i naum potapanja Tare bilo bi uvodjenje stecaja nad prirodom.
Ovo bi bio direktan udarac u srce Ekoloske drzave i crnogorskog ponosa!
Ukoliko postoji dilema, ukoliko postoje razlike u strategijama, ukoliko uopste postoje dvije strane? Za Taru i potapanje Tare prihvaticemo referendum i svaku odluku gradjana .
Evropske drzave pitaju svoje gradjane i za mnogo manje dileme.
Ovdje nijesmo iz politickih razloga!
Ovdje nijesmo iz licnih interesa!
Ovdje smo zbog nazadnog projekta koji je uperen protiv buducnosti ove zemlje i zivotnih interesa njenih gradjana.
Energija koja je u Crnoj Gori utrosena po pitanju Tare danasnjim usvajanjem Deklaracije usmjerice se u primjereno rjesavanje energetskog deficita, razvojne projekte i valorizaciju turistickih potencijala.
Ne zelimo da svakih 20 godina raspravljamo o dilemi koja kod ogromne vecine gradjana Crne Gore i ne postoji.Deklaracija ovako koncipirana omogucuje da se pitanje potapanja Tare konacno skine sa dnevnog reda.
Mnogo je razloga da se Deklaracija o zastiti rijeke Tare usvoji i kakvi god bili putevi Crne Gore Tara ce biti njena najveca razvojna snaga.
Jedinstvo oko Tare je primjer kako mozemo da se ujedinimo po pitanjima koja su vazna za nasu buducnost.
Postovani poslanici. Kampanja koju smo vodili rezultirala je deklaracijom o kojoj danas odlucujete

Za sve poslanike u Skupstini nasa zavrsna poruka je:
Ono sto uradite danas odjekuje u vjecnosti!

HVALA!

Sinisa Stevovic,
NVO “MOST
Cetvrtak, 09. December 2004

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register