Formiranje pokreta za ocuvanje SiCG ne tece prema planu

Objavljeno: 12.01.2005, 10:21h

Savez snaga koje se zalazu za ocuvanje SiCG pod nazivom “Pokret za evropsku drzavnu zajednicu Srbija i Crna Gora – Jedinstvo” nece biti formiran uskoro, iako je prvobitno planirano da njegova osnivacka skupstina bude odrzana 23. januara. Tajming i koncept pokreta, prema kojem su Socijalisticka narodna partija i prosrpske stranke u njemu znatno manje zastupljene od NVO i “istaknutih pojedinaca”, razlozi su sto je i njegovo osnivanje pod velikim znakom pitanja, pisu podgoricke “Vijesti”, pozivajuci se na izvore koji su ukljuceni u formiranje pomenutog pokreta

Savez snaga koje se zalazu za ocuvanje SiCG pod nazivom “Pokret za evropsku drzavnu zajednicu Srbija i Crna Gora – Jedinstvo” nece biti formiran uskoro, iako je prvobitno planirano da njegova osnivacka skupstina bude odrzana 23. januara. Tajming i koncept pokreta, prema kojem su Socijalisticka narodna partija i prosrpske stranke u njemu znatno manje zastupljene od NVO i “istaknutih pojedinaca”, razlozi su sto je i njegovo osnivanje pod velikim znakom pitanja, pisu podgoricke “Vijesti”, pozivajuci se na izvore koji su ukljuceni u formiranje pomenutog pokreta.

U dokumentu “Jedinstvo – pokret za evropsku drzavnu zajednicu” – iza kojeg stoje predsjednik Vijeca narodnih skupstina Momcilo Vuksanovic i profesor na Filozofskom fakultetu u Niksicu Bogoljub Sijakovic, kazao je za “Vijesti” jedan od sagovornika – navodi se da njegovi potpisnici “za svoj prvi i najpreci politicki cilj prihvataju bezrezervno zalaganje za neposredne izbore za Skupstinu SiCG” na koje ce “izaci sa jedinstvenom listom”.

Najvisi organ pokreta bila bi skupstina koja bi imala 300 do 400 clanova, od cega bi strankama pripalo 120 mjesta – SNP-u 40 predstavnika, NS, SNS i DS po 20, a vanparlamentarnim partijama NS i SRS po 10, predvidja se u dokumentu. Nevladine organizacije imale bi pravo na po pet predstavnika u Skupstini, a ostatak bi bili “istaknuti pojedinci iz svih krajeva Crne Gore”.

Odredba da takva skupstina bira predsjednika i potpredsjednika “Jedinstva” bila je kamen spoticanja za dalje razgovore o njegovom osnivanju, jer bi se prakticno doslo u situaciju da Vuksanovic, Sijakovic ili neka druga manje eksponirana licnost bude nadredjena opozicionim liderima. Sagovornik “Vijesti” je naveo da u SNP pretpostavljaju da je pozadina “Jedinstva” slabljenje te partije i njenog lidera Predraga Bulatovica.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply