Saopstenje za javnost Ministarstva zastite zivotne sredine i uredjenja prostora

Objavljeno: 10.12.2004, 15:16h

Povodom navoda u izjavi poslanika Skupstine Crne Gore, Dr Novice Stanica

Povodom navoda u izjavi poslanika Skupstine Crne Gore, Dr Novice Stanica

Povodom navoda u izjavi poslanika Skupstine Crne Gore, Dr. Novice Stanica, koji su izneseni na zasijedanju Skupstine Republike Crne Gore, dana 25.11. 2004 godine, a koji se odnose na tvrdnju da je “Izvjestaj o istrazivanju uticaja TE Pljevlja na radioaktivnu kontaminaciju radne i zivotne sredine, uradjen od strane Instituta za matematiku i fiziku iz Podgorice, zavrsio u fiokama ministra Backovica i ministra ekologije, te da se na taj nacin kriju od javnosti rezultati istrazivanja koja se odnose na koncentracije urana i torijuma “, Sektor za zastitu zivotne sredine Ministarstva zastite zivotne sredine i uredjenja prostora daje sledece

S A O P S T E NJ E

Imajuci u vidu saznanja i raspolozive podatke koji su ukazivali na degradiranost zivotne sredine na podrucju Opstine Pljevlja, Vlada Republike Crne Gore je 1993. godine, na predlog Ministarstva zastite zivotne sredine, uvrstila u svoje prioritete izradu Studije “Integralna zastita zivotne sredine na teritoriji Opstine Pljevlja”.

Izrada Studije povjerena je Institutu za tehnicka istrazivanja iz Podgorice – Zavod za ekologiju ( Ugovor broj 759/1-93 od 06.08.1993 godine), smatrajuci da isti organizaciono i strucno moze, uz saradnju sa srodnim institucijama iz Republike, realizivati ovu multidisciplinarnu Studiju.

Studija je zavrsena 1998. godine i u decembru iste godine prihvacena od strane Revizione komisije. Na osnovu ove Studije Ministarstvo je uradilo Operativni program za realizaciju mjera iz Studije, koji je usvojila Vlada Republike Crne Gore, na sjednici odrzanoj 15. aprila 1999 godine, a odmah nakon toga Ministarstvo zastite zivotne sredine je organizovalo prezentacija u Pljevljima, kojoj su prisustvovali, pored predstavnika Vlade Republike Crne Gore, obradjivaca i revidenata Studije, predstavnici lokalne uprave, privrednih subjekata, NVO, zainteresovana javnost, kao i predstavnici sredstava javnog informisanja.

Ovim putem zelimo da podsjetimo gospodina Stanica, da je, u knjizi 1. navedene Studije pod tackom 2.7. u okviru koje je razmatran uticaj radioaktivnosti na zivotnu sredinu Pljevalja, Obradjivac kao osnovni material imao “Izvjestaj o preliminarnim istrazivanjima uticaja TE Pljevlja na radioaktivnu kontaminaciju radne i zivotne sredine”, koji je, oktobra 1988 godine, uradio Institut za matematiku i fiziku, tadasnjeg Univerziteta “Veljko Vlahovic”, a istrazivaci su bili: Dr. Perko Vukotic, Dr. Slobodan Jovanovic, Dr. Labud Vukcevic i dipl.fiz. Stanko Dapcevic.

U navedenom Izvjestaju kao i u Studiji receno je da je cilj ovih istrazivanja bio da se izvrsi orjentaciona procjena radioaktivne kontaminacije zivotne sredine i radne sredine, uslovljene radom TE “Pljevlja”. Ova istrazivanja obuhvatila su odredjivanje sadrzaja urana, torijuma i kalijuma u uzorcima uglja povrsinskog kopa “Borovica”, sljake, pepela sa filtera, pepela sa deponije, vode sa deponije i vode rijeke Vezisnice. Rezultati izvedenih ispitivanja ukazali su na sledece:

“ ● sadrzaj urana u uglju je na nivou klarka, dok su torijum i kalijum nizi, sto ukazuje da ispitivani ugalj nije obogacen prirodno radioaktivnim elementima;
● koncentracije u sljaci i pepelu su izrazitije, sto je i logicno obzirom na eliminaciju organskih komponenti pri sagorijevanju uglja;
● pepeo sa filtera sadrzi 4 puta vise urana od uglja, torijuma 7 puta i kalijuma oko 10 puta;
● u pepelu deponije, koncentracija urana je u odnosu na ugalj 3 puta veca, torijuma oko 2 puta, a kalijuma na nivou klarka;
● koncentracija U, Th i K u vodi sa deponije, veca je nego u Vezisnici. Izrazenije razlike su za Th i K. “

Imajuci u vidu navedene rezultate ispitivanja obradjivaci Izvjestaja o preliminarnim istrazivanjima uticaja TE Pljevlja na radioaktivnu kontaminaciju radne i zivotne sredine, zakljucili su sledece:

“Obavljeno istrazivanje ipak pokazuje da TE Pljevlja, s obzirom na koncentracije prirodnih radionuklida u uglju i pepelu i s obzirom na efikasnost sistema filtriranja u TE, ne kontaminira zivotnu sredinu vise od drugih termoelektrana u zemlji ili od prosjeka u razvijenim zemljama svijeta”

Ovaj zakljucak sadrzan je u knjizi 1. pod tackom 2.7. Studija “Integralna zastita zivotne sredine na teritoriji Opstine Pljevlja”.

Na osnovu svega navedenog, jasno je da navodi u izjavi poslanika Skupstine Crne Gore, Dr. Novice Stanica, ne stoje, vec da su navedena istrazivanja uvijek bila dostupna zainteresovanoj javnosti i ista su predstavljala osnovu za izradu dijela Studije “Integralna zastita zivotne sredine na teritoriji Opstine Pljevlja”, koji se odnosi na utvrdjivanje uticaja TE Pljevlja na radioaktivnu kontaminaciju radne i zivotne sredine.

Sektor za zastitu zivotne sredine koristi ovu priliku da upozna siru crnogorsku javnost, da ce i ubuduce transparentno voditi svaki postupak, bez obzira o kom ekoloskom problemu se radi i na kojoj lokaciji.

Sektor za zivotnu sredinu

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register