“Sindrom SDP” i na lokalnom nivou?

Objavljeno: 08.12.2004, 20:37h

Razumijemo polozaj gospodina Suhiha, iako ga ne opravdavamo, ali ne mozemo prihvatiti neprincipijelnost koja postaje obrazac ponasanja SDP-a

Razumijemo polozaj gospodina Suhiha, iako ga ne opravdavamo, ali ne mozemo prihvatiti neprincipijelnost koja postaje obrazac ponasanja SDP-a

Piše: MANS

Stav Socijal-demokratske partije po pitanju prve gradjanske inicijative koja ce biti razmatrana na sjednici opstinskog parlamenta 10. decembra, je u poslednjih mjesec dana varirao od snazne podrske do odlucnog odbijanja. Predsjednik Opstinskog odbora SDP-a, Djordje Suhih, je putem medija, ali i u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima MANS-a, tvrdio da se rjesenja predvidjena inicijativom poklapaju sa stavovima te partije. Na sastanku Komisije za urbanizam, Suhih, kao predstavnik SDP-a, nije naveo ni jedan razlog neprihvatanja gradjanske inicijative, a tokom diskusije je nekoliko puta ponovio da su mu tako definisana rjesenja bliska.

Ipak, svega nekoliko dana prije sjednice SO Podgorica, Djordje Suhih je saopstio da ta partija nece podrzati gradjansku inicijativu, cime je omogucio da glasacka masinerija gospodina Mugose i ovaj put obavi svoj posao. SDP je nedavno otkazao podrsku gradonacelnici Bara, Anki Vojvodic, navodeci upravo selektivno rusenje kao jedan od kljucnih razloga. U slucaju Opstine Podgorica od njih je trazeno da donesu mnogo laksu odluku – da u procesu tretiranja nelegalne gradnje obezbijede postovanje ljudskih i gradjanskih prava garantovanih Ustavom i zakonima Crne Gore, kao i medjunarodnim konvencijama.

Nema sumnje zasto je doslo do radikalne promjene licnog stava potpredsjednika Suhiha, koji je posebno zainteresovan za problematiku nelegalne gradnje, jer je i njemu Gradjevinska inspekcija prije nekoliko godina pokusala srusiti kucu. Naime, zahvaljujuci politickom dogovoru unutar vladajuce koalicije, Suhihova kuca nije srusena, pa on vjerovatno jos uvijek osjeca zahvalnost prema gospodinu Mugosi.

Razumijemo polozaj gospodina Suhiha, iako ga ne opravdavamo, ali ne mozemo prihvatiti neprincipijelnost koja postaje obrazac ponasanja SDP-a kada god je potrebno donijeti odluku koja moze bitno uticati na stav veceg koalicionog partnera. Ovakvo ponasanje ostavlja prostor za sumnju da su sve dosadasnje razlike u stavovima bile samo rezultat politicke trgovine, a ne iskrene brige za dobrobit gradjana.

Na kraju, podsjecamo odbornike SDP-a da je njihov mandat slobodan i da su u parlamentu kako bi zastupali interese gradjana, a ne sopstvene. Znamo da Suhih nije jedini koji zavisi od (samo)volje gospodina Mugose, ali zelimo da vjerujemo da medju odbornicima ove partije ima i onih koji nisu “zaduzeni” i koji ce staviti javni ispred licnog interesa.

Dejan Milovac, koordinator

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register