Reagovanje povodom nedavnih izjava ministra ekonomije g. Uskokovica

Objavljeno: 28.09.2004, 21:36h

Najkrace sazimanje dosadasnjih izjava energeticara pokazuju da svi zastupnici ideje potapanja kanjona Tare ponavljaju potpuno iste cinjenice

Najkrace sazimanje dosadasnjih izjava energeticara pokazuju da svi zastupnici ideje potapanja kanjona Tare ponavljaju potpuno iste cinjenice

Piše: Darko Stijepovic

Najkrace sazimanje dosadasnjih izjava energeticara pokazuju da svi zastupnici ideje potapanja kanjona Tare ponavljaju potpuno iste cinjenice koje govore o tehnickim karakteristikama sistema hidroelektrana “Buk Bijela” a ne osvrcu se na argumente koje zastupa suprotno stanoviste. Ovo polako postaje razgovor gluvih. Medjutim, zastupnici potopa nijednom se ne osvrcu na argumente koje iznosi nevladin sektor koji su kljucni, logicni i neoborivi. Ponizavajuci komentari djelovanja nevladinog sektora sluze im kao zamjena komentara argumenata nevladinog sektora. Pored neshvatanja drustvene uloge nevladinih organizacija, odnosno treceg sektora tj civilnog drustva, od strane drzavnog i biznis sektora, ova pojava pokazuje da isti marginalizacijom nevladinih organizaciji i njihovih stavova misle da time marginalizuju i njihove argumente.

Moramo kao primjer navesti da su mediji izvijestili da Vlada eksproprise nepokretnosti i priprema se za izgradnju granicnog prelaza “Scepan Polje”. Podsjecamo da je Vlada potpisala sporazum o gradnji “Buk Bijele” kojim se predvidja da taj isti granicni prelaz bude za par godina pod vodom jezera “Buk Bijela”, dubine na tom mjestu 60 metara. Zasto bacati milione kad su potpisali ugovor o gradnji brane? Nevladine organizacije su zatrazile od Evropske agencije za rekonstrukciju da razmotri ponovo odrzivost ulaganja sredstava za granicni prijelaz “Scepan polje” i da ih usmjeri u neku drugu svrhu koja ce koristiti Crnoj Gori.

U medijima je navedeno i da je Crna Gora potpisala Atinski sporazum kojim je planirano stvaranje regionalnog trzista elektricne energije i njegovo integrisanje u evropsko trziste. To znaci i otvaranje trzista za sve potrosace i uskladjivanje cijena struje u Crnoj Gori sa cijenama u Evropi. To znaci poskupljenje struje u Crnoj Gori 3 puta. To ce dalje uciniti da se potrosnja struje u Crnoj Gori znacajno smanji. Dakle, i deficit struje ce biti manji. Dakle, zasto potapamo Taru?

G. ministar Uskokovic, “zaduzen za snadbijevanje elektricnom energijom gradjana i privrede Crne Gore”, upravo ne radi “shodno principima odrzivog razvoja, ekoloskim standardima i postojecoj zakonskoj regulativi”. Uloziti 27 miliona eura pa onda traziti ekolosku saglasnost je suprotno zakonskoj regulativi. Unistenje najkvalitetnijeg prostora Crne Gore, i najprosperitetnijeg u buducnosti, uz odbacivanje alternativa koje se nude, suprotno je principima odrzivog razvoja. Ideja g. Uskokovica, da je moguce osakatiti Taru a zatim je turisticki valorizovati, “i donijeti mnogo vecu dobrobit Crnoj Gori”, jeste morbidna i bizarna ideja.

Projekat izgradnje sistema hidroelektrana “Buk Bijela” na rijeci Drini svojim efektima ugrozio bi i potopio kanjone rijeke Pive (do brane), kanjon rijeke Sutjeske i znacajan dio kanjona rijeke Tare. Kanjon Tare je velika razvojna sansa Crne Gore jer obiluje vanserijskim ljepotama i jedan je od najdubljih kanjona na svijetu. Zasticen je 1976 godine, na cijeloj duzini kanjona, UNESCO-vim projektom “Man and biosphere” i 1980 godine, UNESCO-vim okvirom World Heritage Site, kao dvostrukom zastitom UNESCO-a, sto je posljedica ranijih pokusaja da se kanjon potopi. Dakle, molim vas, ministar g. Uskokovic iznosi netacne cinjenice. Ako ovo nije znao onda se postavlja pitanje njegove kompetentnosti da donosi bilo kakve odluke u pitanju potapanja kanjona Tare; ali koji je, molim vas, njegov kredibilitet i u drugim slucajevima, jer on ne zna, a radi ciste savjesti. Ako je namjerno govorio neistine onda je on osoba bez etike. I ne treba da bude ministar. Jedna japanska haiku mudruje: “Sin koji se nikad nije divio prvom snijegu, postao je velikodostojnik”.

Netransparentnim postupcima odgovornih u Crnoj Gori pokusano je da se projekat “provuce” bez kontrole javnosti, NGO sektora i Crnogorskog Parlamenta. Projekat sistema hidroelektrana “Buk bijela” ima mnoge manjkavosti posebno nedostatak studije o ekoloskoj opravdanosti prijekta a i suprotan je svim strategijskim dokumentima o razvoju Crne Gore. Prosto se u ovom zacaranom krugu ponasanja suprotnog logici namece jedan odgovor – imamo posla sa ljudima bez vizije. A kako rece jedan americki predsjednik “Nadam se da niko, u ovoj velikoj dvorani, nece zasijati njivu bez vizije. Nadam se da niko nece vaspitati djecu bez vizije. Nadam se da niko nece zapoceti poslovni poduhvat bez vizije. Narod propada tamo dje nema vizije”.

Do sada utrosena sredstva za izgradnju brane prelaze 27 miliona eura (prema izjavi Elektroprivrede Republike Srpske) sto govori da je ostvarenje projekta pocelo prije nego je sa vise strana procijenjena cjelokupna opravdanost i odrzivost projekta. Nevladin sektor je odavno pratio projekat i na vrijeme reagovao te se razvila znacajna javna rasprava. Na zalost i nedovoljna. Argumenti koji su izneseni u dosadasnjim dijalozima ukazuju da prilikom donosenja odluke nije uopste vodjeno racuna o alternativama kako energetskim tako i ekoloskim, turistickim i svakim drugim kao i da nije postovana logicna ali ni zakonska procedura kod planiranja slicnih ogromnih projekata. Molim vas, cak je i energetska strucna javnost protiv izgradnje brane “Buk bijela”.

Ubijedjeni smo da je potrebno prosiriti javnu raspravu kako bi se cula sva relevantna misljenja kako za, tako i protiv, projekta potapanja rijeke Tare, Pive i Sutjeske, razmotriti alternative, trenutne i dugorocne ekoloske, turisticke i ekonomske negativne posljedice. Jednom unisten, jedinstven i neponovljiv, zivot kanjona Tare ne moze se nikad vise vratiti. To gubimo zauvijek. Potrebno je cuti razlicite vizije razvoja i poglede na buducnost sa razlicitih stepena ekspertskog znanja i posebno medjunarodnu javnost koja je i te kako zainteresovana i stakeholder u ovom slucaju. Rasprava o ovom problemu mora da potraje i ne moze se donijeti odluka “lomljenjem preko koljena”, jednim okruglim stolom, misljenjem predsjednika vlade ili misljenjem eksperata koji se nalaze u snaznom konfliktu interesa. Molim vas, odluka odredjuje buducnost mnogih generacija gradjana Crne Gore.

Zastupnici potapanja nijesu do sada iznijeli kolika je korist Crne Gore od “Buk bijele”. Jedini im je argument da ce poslije 50 godina (30+20) Crna Gora dobiti 26% struje iz elektrane, kao svoju struju. Koliko eura jedan gradjanin Crne Gore dobija u toku tih 50 godina, dok brana konacno ne bude nasa, a koliko taj isti gradjanin gubi time sto zauvijek nestaju kanjoni i njihov zivi svijet i sto ih necemo moci vise koristiti? Ako to ne kazuju, a evo prozivamo ih mjesecima, nema druge nego sto je neko rekao: Njihova jedina vizija je provizija.

S postovanjem

Darko Stijepovic
Centar za razvoj Durmitora

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register