Postovani gospodine Mugosa,

by | sep 23, 2004 | Razgovornica | 0 comments

Obracam Vam se ispred Mreze za afirmaciju nevladinog sektora – MANS iz Podgorice, koja trenutno sprovodi projekat Watchdog Intiative – nadgledanje implementacije Zakona o lokalnoj samoupravi u Opstini Podgorica

Kabinet Predsjednika Opstine Podgorica
Gosp. dr Miomir Mugosa

Obracam Vam se ispred Mreze za afirmaciju nevladinog sektora – MANS iz Podgorice, koja trenutno sprovodi projekat Watchdog Intiative – nadgledanje implementacije Zakona o lokalnoj samoupravi u Opstini Podgorica. Kako ste i prethodno bili upoznati sa ciljevima i aktivnostima ovog projekta, vjerujemo da prepoznajete da je glavni fokus u nadgledanju implementacije pomenutog zakona upravo na ucescu gradjana u donosenju odluka na lokalnom nivou.

Komunikacija izmedju lokalne uprave Podgorica i njenih gradjana je, kao sto Vam je i poznato, najintezivnija u oblasti urbanog planiranja, konkretno na aktivnostima sanacije nelegalne gradnje na teritoriji Opstine Podgorica. Obzirom da gradjani nisu detaljno upoznati sa dinamikom i nacinom realizacije aktivnosti na saniranju nelegalne gradnje, niti je dokument Operativnog programa dostupan siroj javnosti, smatramo da je ovakav nacin rjesavanja problema koji je predmet interesa sire lokalne zajednice, neadekvatan.

Ovim putem ponavljamo da MANS prepoznaje problem nelegalne gradnje kao jedan od najozbiljnijih sa kojima se susrece podgoricka opstina. Pored toga, zelimo da istaknemo da je aktivno ucesce gradjana, ne samo kao krajnih korisnika, izuzetno vazno u kreiranju lokalnih politika i njihovoj implementaciji u ovoj oblasti.

Postojeci Zakon o zastiti zivotne sredine i planiranju prostora je i od Vlade Crne Gore prepoznat kao neadekvatan, kako u domenu njegove sadrzine, tako i same implementacije. Imajuci to u vidu, Ministrarstvo zastite zivotne sredine i planiranja prostora je otpocelo sa izradom novog zakona koji bi trebao kvalitetnije da tretira pomenutu oblast. Pored toga, tokom konslutacija na temu nacrta novog Zakona, koje je Ministarstvo uz pomoc Programa za razvoj UN-a (UNDP) organizovalo u svim crnogorskim opstinama, gradjani su takodje prepoznali los kvalitet postojeceg zakona kao i njegovu neadekvatnu implementaciju, posebno u oblasti tretiranja nelegalne gradnje.

Imajuci u vidu sve navedeno, kao i predstojece usvajanje novog Zakona o zastiti zivotne sredine i planiranju prostora koji ce, nadamo se, donijeti bolja rjesenja, pozivamo Vas da do njegovog donosenja, obustavite aktuelne akcije Gradjevniske inspekcije na rusenju nelegalno sagradjenih objekata.

S postovanjem,

Dejan Milovac,
Koordinator

0 Comments

Submit a Comment