Prilog anatomiji jednog morala

Objavljeno: 21.09.2004, 11:30h

Obracam se javnosti povodom govora Slavka Perovica, odrzanog na vanrednoj konferenciji LSCG 07.09.2004.godine

Obracam se javnosti povodom govora Slavka Perovica, odrzanog na vanrednoj konferenciji LSCG 07.09.2004.godine

Piše: Novica Jovovic

Obracam se javnosti povodom govora Slavka Perovica, odrzanog na vanrednoj konferenciji LSCG 07.09.2004.godine, objavljenog u tekstualnom obliku u dnevnom listu “DAN” 13.09.2004.godine, kao i na audio snimku na zvanicnom sajtu LSCG [email protected]

Pored pravne reakcije na ovaj govor, privatne krivicne tuzbe za uvredu, reagujem u javnosti ne samo kao prozvani vec i kao gradjanin zabrinut za politicku svijest pokazanu u govoru i politicku svijest pokazanu u slucaju povodom tendera Opstine Kotor za prodaju zemljista.

1. Slavko Perovic, osoba poznata kao vlasnik opsesivne ideje o sebi
– kao Bogu i Djavolu svog “naroda “ (liberala)
– kao visegodisnji vlasnik pozitivne zone eticke ljestvice ili koda vaskolikog crnogorskog etnosa
– kao namjernika da srusi, zamalo, Njegosevu “iz grmena velikoga lafu izac tesko nije”
– kao pozivar na crnogorsku autohtonost od starih vremena

Taj i takav nije uspio da odbrani Miljanovu tezu o cojstvu, da je cojstvo braniti drugog od sebe, potvrdio je najbanalnije, da covjek kada napada bez argumenata prelazi u nepamet, uvrede, buku, zaslijepljenost i cilj opravdava sredstvo a samim tim, nazalost, upravo govori o sebi.

Taj “vlasnik” u vapaju nemoralnog ocajnika poredi LSCG sa “potrpeznom kuckom”. Koliko covjek moze uniziti sebe i one koje predstavlja, zasto? Ovo se dogadja onome ko dozivi pad od lidera do ultimativnog ucjenjivaca na milionske sume. Upravo ta erozija, petnaest godina duga, od duhovnika do reketasa, spremnost na vladanje po principu “dodji na vlast i obogati se“ rezultirala je ovim govorom – naricaljkom.

2. Preslisavajuci i citajuci govor Slavka Perovica, kao gradjanin zgranut sam. Ovaj govor budi asocijacije na govore vodja u Njemackoj i Italiji 30-tih godina.Ono sto posebno zabrinjava jeste reakcija u sali na taj govor koji takodje podsjeca na reakcije pristalica tih politickih vodja. Kakav politicki sunovrat!

3. Ovaj govor kao i cjelokupan stranacki materijal LSGC, koji je izasao u javnosti i javno istupanje njegovih celnika, pokazuju nakaradnost shvatanja politike i uloge politickih partija. Jedan od osnovnih problema politike i politicara ovog podneblja je naopako shvatanje javnih funkcija koje potice mozda i od samih termina vlada i vlast.U razvijenom demokratskom svijetu Evrope i Sjeverne Amerike u upotrebi je termin koji ima sustinski drugacije znacenje “government” odnosno “uprava”, znaci ne vladati nego upravljati. Razlika je jos drasticnija kada se ima u vidu da u ovom predpolitickom tranzicionom dobu, kada nije dovoljno osvojena demokratija na nasim prostorima, politicari poistovjecuju politicku vlast sa vlasnistvom na zajednickim dobrima i na lokalnom i na nacionalnom nivou. Politicari, koji nijesu u ovim oskudnim vremenima upoznali savremeni demokratski svijet, ili koji u svojim programima ne zele da se krecu ka njemu, covjek moze i donekle da razumije, neznaveni su. Medjutim, kada to rade politicari koji se zalazu za evropske programe, programe koje i razumiju, kada to rade politicari koji zive u tom savremenom demokratskom svijetu, onda to spada u domen moralnih kategorija. Kusturicin “Undeground” objasnjava mnogo. Kakva moralna deformacija!

4. Govor Slavka Perovica kao i njegova elektronska prepiska sa Miodragom Zivkovicem koja je izazla u javnosti, pokazuje stvarnu ulogu i stvarne namjere Slavka Perovica u sad vec mozemo reci aferi Liberalnog saveza “Krimovica”. Njega ne interesuje razvojna sansa Kotora (50 miliona EUR-a), niti mogucnost za nova radna mjesta (1.000), sta vise, vulgarno se o tome izjasnjava. Njega iskljucivo interesuje Liberalni savez kao privatni interesni skup. Ne zna ili nece da zna da je moderna drzava servis gradjana i biznisa, a ne servis politickih partija. Drzavna uprava treba da se potrudi da zivot njenih gradjana bude bogatiji i srecniji, da se nacionalno bogastvo tome podredi, a ne standardu “politickih partija” odnosno njihovih izabranih clanova. Kakva anomalija!

5. Sustina problema koji se pojavio oko prodaje zemlje u Kotorskoj opstini je pogresno shvacanje uloge rukovodstva politickih partija u operativnom radu organa lokalne samouprave. Slavko i Vesna Perovic, a i mnogi drugi liberali, smatraju da politicki vrh Liberalnog saveza treba da “kontrolise posao”, ili kako kazu za ovu prodaju zemljista da je to “prvi veci posao koji kontrolise Liberalni savez”. Inace LSCG ima u Kotorskoj opstini Predsjednika i 15% odbornika u skupstini opstine. Sa takvim referencama oni pripisuju sebi pravo da nezakonito, ucjenom, privatno raspolazu sa 20% ( u konkretnom slucaju 1.000.000 EUR-a) od prodajne cijene zemljista. Kakav apsurd!

6. Vesna Perovic ne preza da za takav potez i proklamovanu namjeru upotrebe reketiranih para potrazi moralnu podrsku i od Njegosa. Citira Njegosa “Ja sam hajduk sto goni hajduke“. Kakva drskost!

7. Slavko Perovic aferu, odnosno razlog nedavanja reketa, objasnjava u govoru na vanrednoj konferenciji LSCG razlogom “Zato sto je iznos tog reketa milion eura koji garantuje preporod Liberalnog saveza. Preporod! Infrastrukturu, da nam rade svi telefoni” (“DAN” 13.09.2004.). Koji preporod? Moralni sigurno ne. Svi znamo da je skup lagodan zivot u prelijepoj, staroj, otmenoj prestonici Pragu. To se ne moze obezbijediti iz siromasne Crne Gore legalnim malim donacijama koje su jedino moguce na ovim prostorima za opozicione partije. To se moze obezbijediti jedino nezakonitim radnjama. Kakvo postenje!

8. Posto taj svoj nemoralni cin ne moze nicim da opravda on u svom govoru pokusava podvalama da optuzi druge koji su se legalno javili na tender koji je raspisala Opstinska skupstina bez ijednog glasa protiv, jer su prepoznali razvojnu dimenziju projekta. Optuzuje mene, kao zastupnika zainteresovanih u ovom poslu. Upotrebljava niz kvalifikacija za moralnost posla. Medjutim, ostao je duzan da odgovori – da je kojim slucajem dobijen milion iz ruku iz kojih Opstina ne smije da uzme pare, da li bi bilo tih kvalifikacija? Sigurno ne, jer bi u tom slucaju iz udobnog Praskog zivota, sad se nazire nacin na koji ga ostvaruje, hvalio vizionarsku i razvojnu politiku opstinske uprave Kotora. Kakva beskrupuloznost!

9. U nedostatku argumanata da opravda svoj moralni pad, Slavko Perovic se u govoru poziva na autoritet ambijenta u kojem govori. Kaze “Govorim u sali bivseg crnogorskog parlamenta, dje je Crna Gora postala kraljevina, dje su Nikoli Petrovicu krunu na glavu stavili!” Koja bezobzirnost!

10. U nedostatku argumenata da opravda stanje u kojem se nasao, Slavko Perovic se u govoru poziva na emocije “oprostite mi na emocijama ljudi” Kakva mizerija!

11. U nedostatku argumenata da opravda svoj hohstapleraj Slavko Perovic se u govoru poziva na mrtve liberale.”Ja govorim u ime mrtvih Liberala ovdje! Ja govorim u ime kostiju Koka Vujovica, Miroslava Vickovica, Djika Djikanovica ! “Kakvo cojstvo!

Novica N. Jovovic, adv.
U Podgorici,14.09.2004

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register