Saks: EU ne treba da pritiska Crnu Goru

Objavljeno: 10.09.2004, 20:20h

Americki ekonomista Defri Saks, koji je juce razgovarao sa crnogorskim zvanicnicima, kritikovao je Evropsku uniju zbog pritiska na Crnu Goru da harmonizuje ekonomski sistem sa Srbijom. “Vjestacki je pritiskati Crnu Goru ka harmonizaciji sa Srbijom, kada je rijec o dva razlicita ekonomska sistema, razlicite stategije i razlicite privredne strukture”, kazao je Saks u razgovoru za “Vijesti”. “Ako Srbija zeli slobodnu trgovinu, tako da uvazava potreba Crne Gore, takva harmionizacija je u redu. Ali, ako Srbija zeli da stiti neke sektore u cemu nema svrhe za Crnu Goru, tada ne bih ‘gurao’ takvu harmonizaciju. Mislim da ni Evropa ne treba da ‘gura’ ka takvoj harmonizaciji”, kazao je Saks, koji je zagovornik niskih carina u maloj zemlji kakva je Crna Gora. Saks, koji je specijalni savjetnik generalnog sekretara UN Kofi Anana za pitanja ostvarenja milenijumskih ciljeva razvoja, kazao je da je Crnoj Gori potrebna pomoc, ali da je glavno pitanje, kako dobro iskoristiti fondove. “Bice mi drago da u ime Crne Gore trazim podrsku. Kao savjetnik u UN, mogu reci da Crnoj Gori treba pomoc i podrska za rjesavanje mnogih problema iz proslosti”, kazao je americki ekonomista, dodajuci da Crna Gora unaprijed treba da ima strategiju sta zeli da proizvodi u buducnosti, a sta da prodaje na svjetskom trzistu.

Americki ekonomista Defri Saks, koji je juce razgovarao sa crnogorskim zvanicnicima, kritikovao je Evropsku uniju zbog pritiska na Crnu Goru da harmonizuje ekonomski sistem sa Srbijom.

“Vjestacki je pritiskati Crnu Goru ka harmonizaciji sa Srbijom, kada je rijec o dva razlicita ekonomska sistema, razlicite stategije i razlicite privredne strukture”, kazao je Saks u razgovoru za “Vijesti”. “Ako Srbija zeli slobodnu trgovinu, tako da uvazava potreba Crne Gore, takva harmionizacija je u redu. Ali, ako Srbija zeli da stiti neke sektore u cemu nema svrhe za Crnu Goru, tada ne bih ‘gurao’ takvu harmonizaciju. Mislim da ni Evropa ne treba da ‘gura’ ka takvoj harmonizaciji”, kazao je Saks, koji je zagovornik niskih carina u maloj zemlji kakva je Crna Gora.

Saks, koji je specijalni savjetnik generalnog sekretara UN Kofi Anana za pitanja ostvarenja milenijumskih ciljeva razvoja, kazao je da je Crnoj Gori potrebna pomoc, ali da je glavno pitanje, kako dobro iskoristiti fondove. “Bice mi drago da u ime Crne Gore trazim podrsku. Kao savjetnik u UN, mogu reci da Crnoj Gori treba pomoc i podrska za rjesavanje mnogih problema iz proslosti”, kazao je americki ekonomista, dodajuci da Crna Gora unaprijed treba da ima strategiju sta zeli da proizvodi u buducnosti, a sta da prodaje na svjetskom trzistu.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply